szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alig négy órával azután, hogy Orbán Viktor a parlamentben elmondta, arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy az Élet menete napján ne lehessen méltóságot sértő felvonulást tartani, két rendőr már kézbesítette az Adj gázt! elnevezésű motoros rendezvény betiltásáról szóló rendőrségi határozatot.

Megtiltotta a rendőrség a Nemzeti Érzelmű Motorosok nevű szervezet április 21-re tervezett motoros demonstrációját. Ez az a rendezvény, amelyet a holokauszt áldozataira emlékező Élet menetének napján tartottak volna, és azt a tömeges elgázosításokra emlékeztető Adj gázt! elnevezéssel hirdették, és amelynek útvonala a Dohány utcai zsinagóga mellett vezetett volna.

Orbán Viktor kormányfő hétfőn a szocialista Steiner Pál felszólalására reagálva közölte, arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy az Élet menete napján ne lehessen olyan típusú politikai természetű rendezvényeket tartani, amelyek sérthetnék a felvonulók emberi méltóságát.

A Belügyminisztérium pedig azt közölte, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság a jogszabályi lehetőségek teljes igénybevételével tiltani fogja a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesülete által tervezett felvonulást.

Alig pár órával azután, hogy Orbán szavai elhangzottak, rendőr kézbesítette a Nemzeti Érzelmű Motorosok vezetőjének, Jeszenszky Sándornak a tiltásról szóló határozatot, amely éjjel kilenckor már kikerült a szervezet honlapjára – tudtuk meg a motoros egyesület elnökétől. (Jeszenszky a Jobbik XI. kerületi elnöke.) A rendőrség közleménye szerint fellebbezésnek a határozat ellen nincs helye, bár felülvizsgálat három napon belül kérhető a bíróságon.

A határozatban a rendőrség leírja, hogy április 4-én már egyeztettek a szervezővel a motoros menetet illetően, az 10 órától tartott volna 12 óráig, és a Hősök terétől megindulva ugyanoda ért volna vissza úgy, hogy közben például a Wesselényi utca zsinagóga melletti szakaszát is érintenék.

A rendőrség azt magyarázza, hogy a rendezvény megtartásánál nem elég a gyülekezési jogot, hanem az egész közösség érdekét figyelembe kell venni, és mivel a motoros felvonulás az Élet menetének napján, a magyarországi zsidó közösség kiemelkedő jelentőségű szimbóluma mellett halad el, miközben annak neve is a mérgesgázzal meggyilkoltakra utal, a rendezvény megtartása a demokrácia lényegéhez tartozó közrend és köznyugalom jelentős mértékű támadásával jár, amellyel szemben a nemzetközi szerződések az állam részére korlátozást, tiltást tesznek lehetővé.  

A rendőrség azt állítja, hogy bár a felvonulás neve II. Adj gázt!, a "II." jelző nem helytálló, mivel Adj gázt! néven még nem volt rendezvény.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!