szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP szerint az oktatásban tapasztalható problémák nem az elmúlt húsz vagy nyolc évben keletkeztek, hanem az Orbán-kormány idézte elő őket. Erről Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja és Simon Gábor MSZP-s országgyűlési képviselő vasárnap, Budapesten beszélt újságíróknak.

Kunhalmi Ágnes szerint az első osztályosok beiskolázási zavaraiért egyértelműen a Fidesz által létrehozott rossz oktatási rendszer tehető felelőssé. Hangsúlyozta, az oktatást jelenleg káosz, kiszámíthatatlanság és fejetlenség jellemzi. Példaként említette, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ "elfelejtette" azt a kormánypárti törvénymódosítást, amely 6 éves korban kötelezővé teszi a gyermekek beiskolázását.

Kunhalmi Ágnes szerint a központ mulasztása miatt fordulhatott elő, hogy az oktatási rendszer nem készült fel az iskolába jelentkezők magasabb számára. Az államosított, túlcentralizált oktatáspolitikában dolgozók ugyanis mind arra várnak, hogy a felettük lévő vezetők megmondják a teendőiket - tette hozzá.

A szocialista politikus külön is bírálta a kötelező iskoláztatás időpontjának jogszabályban rögzítését. Kunhalmi Ágnes szerint ezzel több ezer iskolára még nem érett gyermeket "passzíroznak be" az oktatásba, akiknek ez egész életükre kiható, negatív hatást gyakorol majd.

Simon Gábor elfogadhatatlannak nevezte azt a kormánypárti törvényjavaslatot, amely az osztálylétszám emelésével próbálja megoldani a beiskoláztatási problémákat. Az ellenzéki képviselő emellett felszólította a XVIII. kerület vezetőit hat új tanterem megépítésére szeptemberig, ennek hiányában ugyanis szerinte a diákok a folyosókon, vagy "kényszerlakásokban" kezdhetik meg a szeptemberi tanévet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: Nagyon fontos, hogy oltást kapjanak a kormánytagok és az operatív törzs

Müller Cecília: Nagyon fontos, hogy oltást kapjanak a kormánytagok és az operatív törzs

Radar360: Orbán kilépéssel fenyeget, Trump folytatással

Radar360: Orbán kilépéssel fenyeget, Trump folytatással

Szlávik: Egyre több 40-50 éves ember kerül kórházba a koronavírus miatt

Szlávik: Egyre több 40-50 éves ember kerül kórházba a koronavírus miatt