szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Még az egyébként sem erős belső ellenzékét is meggyőzte Mesterházy Attila, hogy pozíciója kikezdhetetlen, triumfált Bajnai Gordon felett – értékelik MSZP-s választmányi tagok a szombaton történteket. Az E14 vezérkarában ugyanakkor azt mondják: a volt miniszterelnöknek esze ágában sem volt birkózni, mert nem „erőt mutatni” ment el az MSZP-hez, hanem arról akarta meggyőzni a szocialistákat, hogy az E14-nek időre van szüksége, hogy megerősödjön és sikerüljön ma még bizonytalan szavazókat az ellenzéki összefogás mellé állítania. E két értékelés is azt mutatja, eltérően ítélik meg a két pártban a szombati választmány eredményét, ráadásul már másnap vitát okozott az 5 pontos megállapodás értelmezése.

„Ha ez egy miniszterelnök-jelölő pártkongresszus lett volna, akkor Attila simán legyőzte volna Bajnait” – értékelte a hvg.hu-nak az MSZP szombati választmányát a szocialisták egyik névtelenséget kérő vezetője, aki hangsúlyozta, mindkét féltől egyenlő távolságot igyekszik tartani, ám úgy látja, hogy a nyilvánosság előtt zajló vetélkedésen mindkét fél csak veszíthet.

Szombaton a választmány az MSZP stratégiájáról és az ellenzéki együttműködés ütemezéséről tárgyalt. Az ülésen ott volt Bajnai Gordon is, majd egy közös sajtótájékoztatón egy 4+1 pontos megállapodást mutattak be. Eszerint közös jelöltet állítanak a 2014-es választásokon, a jövő évi parlamenti voksolásig hátralévő egy évben az MSZP és az E14-el egyeztetve állít jelölteket és kampányol, nem egymás rovására építik a szervezeteiket, megfogadták, hogy a politikai akcióik nem gyengíthetik az összefogásban érintett partnereket. Bajnai javaslatára utolsó pontként „forródrót” kialakításáról döntöttek, hogy azonnal fel tudják venni a kapcsolatot egymással, ha a két szervezet között „bárki viszályt akarna szítani”.

A két pártban másképp ítélik meg a szombati tanácskozás eredményét és következményeit. Van, aki szerint átmenetileg nyugvópontra jutott a két miniszterelnök-jelöltségre esélyes politikus között a vita, van, aki úgy véli, az MSZP-n belül Mesterházy tovább erősítette a pozícióit – megkérdőjelezhetetlenné téve majdani jelölését –, de vannak olyanok is, akik szerint a vetélkedés újabb fokozatra kapcsolt . Utóbbit legfeljebb egy harmadik, közös jelölttel lehet majd feloldani – az ezt hangoztatók szerint a Bajnai-stáb most már csak azért "futtatná" a volt miniszterelnököt az MSZP elnökével szemben, hogy végül "kettős leléptetéssel" egy "kompromisszumos" jelölt indítására bírja a szocialistákat. Az E14-ben azonban ezt az interpretációt határozottan visszautasítják.

„Nem oroszlánbarlang”

A szombati budapesti tanácskozást egyébként többnapos üzengetés előzte meg a két szervezet között. Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség vezetője két héttel ezelőtt azt javasolta, hogy „az MSZP korábbi közléseiből kiolvasható decemberi-jövő januári megállapodás helyett”, még nyáron indítsák el a szocialistákkal, és még ősszel „hozzák tető alá” a választási megállapodást. Erre válaszolt Mesterházy Attila, aki akár a következő hétfőn tárgyalt volna, ám ezt Bajnai elsiettetnek nevezte, mert szerinte így nehéz lesz megszólítani a pártot választani még nem tudó bizonytalanokat. Végül az ATV-n keresztül megüzenték egymásnak, mondják el mindketten véleményüket az MSZP „miniparlamentjének”.

Bajnai a szombati tanácskozásra egyedül érkezett, ahol Mesterházy fogadta, majd felhívta az elnökségi szobába és megmutatta neki az előkészített 4 pontos javaslatot. Ezt követően a választmánynak a volt miniszterelnök forrásaink szerint arról beszélt, hogy "az újságírók várakozásaival szemben" "nem oroszlánbarlangba" érkezett, hanem barátok közé, felelevenítette, hogy kormányzása idején az MSZP-vel közösen kezelték a válságot, továbbá Szekeres Imrét, Hiller Istvánt és Kiss Pétert barátjaként emlegette. A volt miniszterelnök azt is hangsúlyozta forrásaink szerint, hogy a pártja nem az MSZP-től akar elvonni szavazókat, hanem arra törekszik, hogy a bizonytalanokat szólítsa meg, akik nélkül nincs kormányváltás.

Bajnai és Mesterházy a szombati ülés után
©

Bajnai Gordon éppen ezért időt is kért. Az ülésen jelen lévő források szerint arra hivatkozott, hogy az elkövetkező három hétben az Együtt 2014 az április 22-én meghirdetett országjárásra akarja fordítani az energiáit, továbbá a szervezetépítéshez még időre van szükségük. A volt miniszterelnök megfontolásait ismerő E14-es forrás szerint jó ideje látja a közvélemény-kutatásokban, hogy Bajnai ismertsége, népszerűsége, a kormányzóképességébe vetett választói hit magas, ám ez egyelőre nem sugárzik ki a pártszövetségre, így ha a közeljövőben összefognának az MSZP-vel, akkor a saját szervezetük a nagyobbik párt „árnyékába kerülne”.

Kritikákat, időnként szurkálódásoktól sem menetes megjegyzéseket kapott Bajnai Gordon a választmány zártkörű ülésén – mondta a hvg.hu-nak több névtelenséget kérő szocialista politikus. Információink szerint a választmány napirendje előtt felszólaló volt miniszterelnök beszéde után 8-10 szocialista politikus véleményezte a helyzetet.

Köztük voltak országosan ismert politikusok, mint Baja Ferenc és Lendvai Ildikó, de voltak „egyszerű” választmányi tagok is. Az egyikük állítólag megjegyezte, amíg Bajnai az Egyesült Államokban volt (a volt kormányfő 2011-ben egy szemeszteren keresztül vendégelőadó volt két amerikai egyetemen – a szerk.), az új kormány kirúgta állásukból a rokonait, mások azt kérdezték, ha ennyire az együttműködés híve, akkor mért nem tárgyalnak már. Lendvai – akit korábban a pártban Bajnai támogatójaként tartottak számon – pedig információink szerint arról beszélt, hogy az MSZP baloldali párt, szociálisan érzékeny. Úgy tudjuk, volt, aki azt is szóvá tette, hogy az MSZP-nek adott ígérete ellenére a volt kormányfő a válságkezelés során 2009-2010-ben nem volt elég érzékeny a nyugdíjasok gondjaira.

Mesterházy és Bajnai még 2010-ben a parlamentben - közös emlékek
©

„Gordon ezúttal is becsületes, rendes fiúnak tűnt, nulla politikai érzékkel. Megdöbbentő volt látni, hogy egyedül és totálisan felkészületlenül érkezett, az emberei voltaképpen cserbenhagyták azzal, hogy bedobták egy lehetetlen helyzetbe” – mondta a párt egyik idősebb politikusa, aki szintén úgy véli, hogy a szombati „meccset” Mesterházy nyerte, aki így megmutatta, mennyire erős az MSZP-n belül. Forrásaink szerint Bajnai túl hosszan, közel 35 percet beszélt, erős, könnyen megjegyezhető mondatai nem voltak. Egy, mind Mesterházyval, mind Bajnaival elégedetlen szocialista szerint – miután az elmúlt három évben teljesen kicserélődött a párt vezérkara – az ülésen „nem kis megrökönyödést keltett”, hogy Bajnai kizárólag a régi gárdával fenntartott kapcsolatait emlegette nosztalgikusan.

Ellentmondásos mérések

A volt miniszterelnök környezetéből származó információink szerint Bajnai azért kérte, hogy beszélhessen az MSZP-választmány előtt, mert a stábja az utóbbi hetekben azt tapasztalta, hogy a szocialisták félreértik, vagy félremagyarázzák az április 19-i írását a szövetségkötés menetrendjéről. Továbbá forrásunk szerint az MSZP-ben belül felerősödtek azok a hangok, hogy az E14 nem képes új szavazókat megszólítani, sőt, táborát az MSZP választóiból meríti.

Mesterházy március 9-én "az elmúlt 8 évet" is értékelte
©

Mint korábban a hvg.hu megírta, 3000 ember megkérdezésével a szocialisták néhány hete készítettek egy közvélemény-kutatást, amelynek összefoglalóját – egy prezentációt – a párt döntéshozói is megkapták. Ebben többek között az szerepel, hogy az E2014 főleg az MSZP szavazóit tudja megszólítani, a bizonytalanokat nem. Több forrás is azt mondta, a mérés alapján az MSZP a biztos szavazók körében 26 százalékon áll, de ha az Együtt 2014-et magába foglaló választási szövetségre kérdeztek rá, akkor csak 3 százalékkal nőtt a támogatók tábora. Információink szerint az is szerepel a felmérésben, hogy még mindig az MSZP-t tartják felelősnek az elmúlt két kormányzati ciklus hibáiért, így több szocialista forrás szerint érdemes elgondolkodni, hogy a volt miniszterelnökkel való szoros együttműködés – esetleg Bajnai kormányfő-jelöltsége – eredményessé teheti-e az ellenzéket. Más kérdés, hogy pillanatnyilag az ellenzék – sem Együttel, sem Együtt nélkül – nem tűnik képesnek a Fidesz legyőzésére; viszont a mérés eredményei azt mutatják, hogy a két ellenzéki párt szavazói gyakorlatilag teljes létszámban átszavaznának a másik erőre, ha a Fidesz leváltása lenne a tét.

Az MSZP-ben keringő prezentáció híre Bajnaiékhoz is eljutott, ahol kétkedéssel fogadták a mérés eredményeit. „A Gordon kormányzóképességére, népszerűségére vonatkozó mérések mást mutatnak, ráadásul Attila március 9-i beszéde – ahol azt mondta, hogy az elmúlt nyolc év jobb volt a mostani kormányzásnál –, arra utal, hogy fel akarta vállalni az MSZP korábbi kormányzati tevékenységét” – magyarázta az E14-es forrás, miért találták meglepőnek a szocialisták legfrissebb mérését.

Végül úgy döntöttek, az lenne a helyes, ha Bajnai maga beszélne céljairól és meggyőzné a választmányt szándékairól. Forrásunk szerint ezért is hangsúlyozta szombaton, hogy 2010 után ő nem Amerikába vonult vissza, a Haza és Haladás Alapítvány létrehozásával szerepet vállalt miniszterelnöksége után is a közéletben. (A hvg.hu-nak tavaly szeptemberben – amikor még csak tervezte Bajnai a visszatérését – több szocialista forrás felpanaszolta, amíg a volt miniszterelnök visszavonult a közélettől, addig nekik kellett a súlyos vereséget szenvedett, adósággal küszködő pártot újjászervezniük, így később is bizalmatlanul fogadták a volt kormányfő október 23-i bejelentkezését és javaslatát az ellenzék összefogására.)

Versenyfutás az idővel

Bár szocialista forrásaink novemberre teszik a párt miniszterelnök-jelölő kongresszusát, többen is azt mondták, Mesterházy már most, a szombati választmányon megmutatta, hogy „házon belül népszerűbb”, mint Bajnai.

Egy E14-es forrásunk szerint viszont a volt kormányfő nem „erőpróbaként” fogta fel a választmányi ülést, ráadásul azért is van szükségük több időre, mert szerinte végül a jelölést nem az MSZP-nek, hanem a választási szövetség részvevőinek kell eldönteniük – a pártok vezérkarainak zárt ajtók mögötti egyezkedését azonban a szocialisták gyakorlatilag egybehangzóan kizárják.

A Bajnai-párthoz tartozó forrásunk úgy vélte, pontosan azért akarják előrehozni az MSZP-ben az együttműködési megállapodást, mert jelenleg valóban kikezdhetetlen Mesterházy pozíciója. A volt miniszterelnök stábjában viszont úgy értékelik, a kormányváltó szövetséget nem dominálhatja az MSZP – részint azért, mert egyedül nem képes se kormányt váltani, se kormányozni, részint pedig azért, mert egy ilyen összetételű koalíció épp a többséghez szükséges bizonytalanokat taszítaná. „Magyarország még nincs kész lelkileg egy újabb MSZP-vezetésű kormányra” – hangsúlyozta egy E14-PM-es forrásunk.

Ugyankkor több idősebb politikus is úgy vélekedett, Mesterházynak már nincs belső ellenzéke, kritikusai is azzal számolnak, végül mégis ő lesz a jelölt, Bajnai korábbi támogatói legfeljebb arra számíthatnak, hogy a pártelnök hibázni fog, esetleg a formálódó ellenzéki együttműködésnek mégiscsak lesz mozgósító ereje a bizonytalanok körében, ami esetleg Bajnait erősítheti (ám az E14-nek éppen itt, a bizonytalanok megszólításában nem sikerült eredményt elérnie októberi zászlóbontása óta). Az ellenzéki pártok bázisának frusztrációja mindenesetre a gyors megállapodás felé nyomja az érintetteket; a választmányi ülésen Bajnainak címzett szemrehányások azt tükrözik, hogy az MSZP-s tagság lassúnak találja a június és október közé tett tárgyalások Bajnai javasolta ütemezését.

Bajnaiék országjárása után a szakmai programokról kezdenének el tárgyalni, majd az egyéni választókerületi jelöltek kiválasztásával folytathatják. Ezt követően kellene eldönteni, hogy közös listát is állítanak-e (forrásaink szerint az MSZP vezetésében ehhez ragaszkodnak a töredékszavazatok beszámíthatósága miatt), végül megnevezik a miniszterelnök-jelöltet. A szocialisták között vannak, akik nem tartják kizártnak, hogy ez végül egy harmadik közös jelöltet jelent majd, ám az Együtt 2014-es forrásaink határozottan cáfolták az Index szombati értesülését, amely szerint a Bajnai-párt is egy "kompromisszumos" jelöltben gondolkodna.

„Jó együttműködés” a zuglói káosz

Már az is komoly előrelépés, hogy a közös nevező megvan: a hétvégén eldőlt, hogy az MSZP és az Együtt közös egyéni jelölteket állít 2014-ben – hangsúlyozta egy volt szocialista miniszter, miért nem szabad lebecsülni a szombati egyezséget. Ám hiába találtak a felek közös kiindulási pontot az egyezkedéshez, már másnap vitához vezetett a 4+1 pont értelmezése.

Az MSZP kommunikációjába ugyanis bekerült, hogy a közös listáról is megállapodtak, de ezt később visszavonták – bár az E14-ben is ezt tartják optimális forgatókönyvnek a Bajnai-párt egyik prominense szerint.

Miután Bajnai távozott az ülésről, az MSZP választmánya döntött a párt stratégiájáról, Mesterházy pedig bejelentette: felhatalmazták a megyei elnököket, hogy kezdjenek tárgyalásokat a "demokratikus ellenzéki" pártok helyi szervezeteivel. A mandátum a közös akciók szervezésén túl kiterjed a közös jelöltek kiválasztására a parlamenti, illetve az önkormányzati választásokon.

Még tartott a választmányi ülés, amikor az MTI kiadott egy hírt, mely szerint az MSZP, az Együtt 2014 és a Demokratikus Koalíció zuglói képviselői együttműködési megállapodást írtak alá szombaton, hogy közösen lépnek fel a polgármester, Papcsák Ferenc ellen. Viszont a Facebookon Gulyás József, az E14 tagja azt írta: a szövetségnek nincs zuglói szervezete, illetve Fekete Judit nevű tagja sem. A szövetség vasárnapi közleménye szerint az MTI által kiadott hír mögött "félreértés húzódhat meg".

Rácz Krisztina, a választási szövetség munkatársa az MTI-nek azzal egészítette ki a közleményt, hogy az Együtt 2014 alapítói között lévő Magyar Szolidaritás Mozgalom egyik helyi aktivistájának magánakciójáról van szó, amelyet nem egyeztetett az Együtt 2014-PM vezetőségével. Úgy tudjuk, Mesterházy bejelentése után sorban keresték meg – egy forrásunk szerint „túlságosan is rámenősen” – az E14 helyi embereit, hogy működjenek együtt a szocialistákkal, holott Bajnai a választmány előtt épp hogy a szervezetépítéshez kért időt. Az E14-PM vezetése ezért – információink szerint – nem is késlekedett figyelmeztetni a helyi embereit: együttműködési megállapodást még helyben is csak központi jóváhagyással és felügyelettel lehet kötni: azaz Bajnaiék nem engednek a nyárból.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Gazdaság

Csányi: "nem kívántuk titkolni" Bajnaiék támogatását

"Ezt a támogatást mi nem kívántuk titkolni. Már az első támogatás odaítélésénél felhatalmaztuk az alapítványt, hogy mint támogatót, jelenítse meg az OTP-t a honlapján, tehát ha figyelmesebbek, akkor talán korábban is kiderült volna, hogy támogatjuk a Haza és Haladás Alapítványt" – nyilatkozta egy más témában tartott sajtótájékoztatón az OTP-vezér.

hvg.hu/MTI Itthon

Kicsit összeborult az MSZP és Bajnaiék

Az MSZP stratégiájáról és az ellenzéki együttműködés ütemezéséről tárgyalt ma a szocialista párt választmánya. Az ülésen ott volt Bajnai Gordon, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője is. A talákozón négy pontban felsorolt közös határozatot fogadtak el.

hvg.hu Itthon

Bajnai aláírta, de nem úgy a Fidesz rezsicsökkentő ívét

Ráírt a Fidesz aláírásgyűjtő ívére Bajnai Gordon Gyulán. A Fidesz többször felszólította a volt miniszterelnököt, hogy ő is támogassa a rezsicsökkentést, de Bajnai "hazugságnak" nevezte a kormány intézkedéseit. Most egy választási ígéretet írt a papírra Gyulán, miután a Fidesz aktivistái felkérték, írja mégis alá az ívet.

Új helyen jelent meg a koronavírus Kínában, lezártak egy egész megyét

Új helyen jelent meg a koronavírus Kínában, lezártak egy egész megyét

Legalább két különböző forrásból származik a Marson talált víz

Legalább két különböző forrásból származik a Marson talált víz

Magyar startuppal együtt talált ki arcvédőket egy budapesti kórház

Magyar startuppal együtt talált ki arcvédőket egy budapesti kórház