szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már az ügyészségnél van az a hangfelvétel, amely bizonyítja, hogy Szekszárdon a Fidesz helyi képviselői döntöttek a trafikpályázatokról. A hatóságnak a hét végéig kell döntenie, elindítja-e a nyomozást a trafikmutyi ügyében. A hangfelvételből bemutatunk néhány részletet, az érzékeny személyes adatok nélkül.

Az ügyészség kérésének megfelelően a hvg.hu szerkesztősége múlt pénteken átadta a szekszárdi trafikmutyit bizonyító felvétel másolatát. Keresztes Imre főügyész május 10-i keltezésű, de csak az azt követő hétfőn kézbesített levelében tájékoztatta szerkesztőségünket arról, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség egy úgynevezett feljelentés kiegészítésére irányuló eljárást folytat, miután a legfőbb ügyész feljelentésként értékelte Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető hozzá intézett kérdését. A büntetőeljárási törvény szerint abban az esetben, ha a feljelentés alapján nem lehet egyértelműen dönteni a nyomozás elrendeléséről, a nyomozó hatóság "adatszerző tevékenységet folytathat", amelynek határideje 15 nap.

A feljelentés forrása egy, a hvg.hu-n megjelent cikk volt, amely szerint hangfelvétel bizonyítja, hogy helyi fideszes politikusok döntöttek arról, ki nyerhet a trafikpályázaton. Miután a felvétel már a hatóság kezében van, a hvg.hu szerkesztősége nem látja akadályát, hogy nyilvánosságra hozza annak legfontosabb részleteit. Az adatvédelmi szabályoknak megfelelően azonban kisípoltuk a nem közszereplő személyek teljes nevét és pontos címét - legyenek akár későbbi trafik-nyertesek, akár  vesztesek.

 

A hvg.hu birtokába került felvétel valószínűleg március végén készült, és egy hosszabb beszélgetés részlete. Horváth István fideszes polgármester május 10-i sajtótájékoztatóján nem vonta kétségbe a hitelességét, de azt mondta, a trafikok egy nem hivatalos magánbeszélgetéseken jöttek szóba. Ennek ellentmond, hogy a felvétel elején – ez nem hallható a fenti, vágott anyagban – a polgármester és a képviselők a Fidesz által a rezsicsökkentés támogatásáért indított aláírásgyűjtésséről beszéltek, egy női hang például arról számol be, hogy meghívták a városba Harrach Pétert, a KDNP frakcióvezetőjét.

Először letagadták

Mint korábban – több forrástól származó információk alapján – megírtuk, a kormánypárt helyi potentátjai osztották el a dohányboltok üzemeltetésének jogát, és ezt erősítették meg az Origo forrásai is. Ebben a cikkünkben idéztük először Hadházy Ákos helyi fideszes képviselőt, aki akkor még névtelenséget kérve közölte: Szekszárdon a polgármester, a párt választókerületi elnöke a pályázók listájával érkezett a helyi fideszes képviselők találkozójára, hogy véleményezzék az indulókat. Hadházy később egy interjúban névvel vállalva is elmondta, mi történt.

Horváth István először még letagadta a történteket. A hvg.hu-nak azt mondta: semmiféle listát nem látott, és nem is láthatott, hiszen a pályáztatást a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. intézte. Meghazudtolták a trafikmutyiról beszélő fideszes képviselőt a helyi frakció tagjai is, akiket az ATV kérdezett meg. A helyi fideszesek szerint Hadházy hazudik, lehet, mert "régóta vannak konfliktushelyzetei", és lehet, hogy polgármester szeretne lenni.

A hvg.hu-hoz eljutott hangfelvétel alapján azonban az egyeztetés valóban úgy történt, ahogy arról Hadházy beszámolt. A valószínűleg március végén lezajlott találkozón a felvétel alapján a polgármester hozta fel a trafikok ügyét, majd egyenként, nevek és utcák alapján mentek végig a listán. Horváth azt kérdezte, hogy az adott utca melyik önkormányzati képviselő körzetéhez tartozik, és ő ismeri-e az ott lakó pályázót, és nyíltan beszél arról is, hogy a húga, illetve az egyik önkormányzati képviselő is pályázott.

(A hvg.hu birtokába került körülbelül 7 perces hanganyagból most a nem közszereplő érintettek személyes adataitól megtisztított, ám a szekszárdi trafikok elosztásának mikéntjéről releváns információval szolgáló körülbelül másfél perces részletet közlünk. Az eredeti, meglehetősen zajos felvétel élvezhetővé tételében Czibolya Tamás és Hatala Noémi kollégáink mellett a DopeManTV stábja segített, ezúton is köszönet érte.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Orbán a trafikügyről: miért fordítanánk hátat a sajátjainknak?

Orbán Viktor kormányfő pénteken reggel ismét a Kossuth rádió 180 perc című műsorának vendége volt, a stúdióban az első negyedéves adatról, a túlzottdeficit-eljárásról és a trafikügyekről is szó volt. Utóbbival kapcsolatban azzal védekezett, hogy természetes, hogy nem fordítanak hátat támogatóiknak.

Jancsics Dávid Gazdaság

A trafikmutyi igazol: a rendszer képtelen az önkorrekcióra

Amikor a „megbízók” már a törvényeket is a korrupcióhoz igazítják, a rendszer képtelen önkorrekcióra. Ilyenkor kizárólag egy gyors, radikális, összehangoltan végrehajtott és minden területre kiterjedő támadással, úgynevezett Big Banggel lehet felszámolni a korrupciót. Csak nem látszik olyan szereplő, aki képes lenne ezt lemenedzselni. Jancsics Dávid korrupciókutató írása arról, hogy miért nem lehet sikeres Magyarországon az antikorrupció.

Megkérdeztük az Operatív törzset, milyen teszteket használnak, azt válaszolták, hordjunk maszkot

Megkérdeztük az Operatív törzset, milyen teszteket használnak, azt válaszolták, hordjunk maszkot

Aki már a szocializmusban is felvetette, hogy a kultúra áru - 95 éves lenne Liska Tibor

Aki már a szocializmusban is felvetette, hogy a kultúra áru - 95 éves lenne Liska Tibor

Bundesliga: nyert a Bayern München és a Hertha

Bundesliga: nyert a Bayern München és a Hertha