szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak kisebb változások történtek a választók pártpreferenciáiban az elmúlt egy hónap alatt, a hosszabb távú trendeket figyelembe véve viszont a Jobbik támogatottságának folyamatos csökkenése emelhető ki – közölte a Tárki Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának májusi eredményeit. Az intézet szerint emellett csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága is, az Együtt 2014-PM-é viszont enyhén erősödött.

Az 1000 fő megkérdezésén alapuló kutatás adatai alapján nem változott jelentősen a pártok támogatottsága a teljes népesség körében és a pártválasztókra vetítve is csak néhány esetben beszélhetünk elmozdulásról – írja a Tárki a májusi pártpreferencia-kutatása eredményeiről.

A kutatás alapján a Tárki megállapítja, a hosszabb távú trendet figyelve egyértelmű a Jobbik támogatottságának folyamatos csökkenése, az elmúlt egy évben, tavaly június óta ugyanis 11 százalékról 7 százalékra olvadt a párt tábora a teljes népesség körében, sőt az e havi 7 százalékos támogatottság az utóbbi két évben a párt legalacsonyabb eredménye is egyben.

A többi párt népszerűsége lényegében változatlan, csak a kormánypártokat és a Bajnai-féle Együtt 2014 – PM pártszövetséggel kapcsolatban emelhető ki, hogy a Fidesz-KDNP támogatottsága 3 százalékponttal zsugorodott, az Együtt 2014-PM viszont ugyanennyivel nőtt a pártválasztók körében az elmúlt egy hónap alatt.

Májusban tehát a Fidesz-KDNP a teljes népességen belül 23 százalékot kapna, míg áprilisban 25 százalékon állt, és az MSZP támogatottsága is változatlan, mindkét hónapban 11 százalék. A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP az áprilisi 49 százalékról májusra 46 százalékra csökkent, az MSZP tábora viszont változatlan, hiszen áprilisban 21 százalékot, májusban 22 százalékot szereztek volna egy „most vasárnapi” választáson.

A bizonytalanok és a pártpreferenciájukat titkolók együttes aránya is stabil: az áprilisi 49 százalék után májusban 51 százalékot tesznek ki a teljes népességen belül, azaz a választóknak továbbra is a fele nem tudja vagy nem mondja meg, melyik pártra szavazna.

A további parlamenti pártok közül a Jobbik a teljes népesség körében az áprilisi 9 százalékot követően májusra 7 százalékot ért el, míg a pártválasztók között táboruk részesedése 17 százalékról 15 százalékra változott, de mindkét körben a havi szinten mért kis olvadások egy hosszabb ideje tartó, egyértelműen csökkenő trendbe illeszkednek.

Az LMP a teljes népességen belül továbbra is 2 százalékon, a pártválasztók között pedig az áprilisi 3 százalék után májusban 4 százalékon áll.

Az Együtt 2014 Mozgalom a teljes népességen belül még hibahatáron belüli mértékben mozdult, el, azaz az áprilisban mért 4 százalékos támogatottság és a májusi 5 százalék lényegében változatlanságot mutat, a pártválasztók körében viszont egy hónap alatt 7 százalékról 10 százalékra nőtt a pártszövetség szavazóinak az aránya.

A Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes népességen belül 1-ről 2 százalékra, a pártválasztók között pedig 2 százalékról 3 százalékra módosult.

Az adatfelvétel 2013. május 15-21. között zajlott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rekordszinten van az oltási kedv

Rekordszinten van az oltási kedv

Zavarba ejtően „utcai” lett a kanadai olimpiai csapat formaruhája

Zavarba ejtően „utcai” lett a kanadai olimpiai csapat formaruhája

Tizenhárom éves fiút lőtt le egy chicagói rendőr

Tizenhárom éves fiút lőtt le egy chicagói rendőr