szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Ha ez a futballban történik meg, akkor azt hibának nevezik. És sárga lap jár érte” – így fogalmaz tumblres bejegyzésében a nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkár azzal kapcsolatban, hogy múlt héten véletlenül kiszivárgott a Velencei Bizottság Magyarországról szóló jelentéstervezete. Kumin Ferenc szerint a szöveg tele van ténybeli hibákkal és előítéletes, emellett a testület eljárásával kapcsolatban is súlyos kérdések vetődnek fel.

Múlt csütörtökön véletlenül került ki a Velencei Bizottság honlapjára a Magyarországról szóló jelentés, amelyben elfogadhatatlannak nevezték az alaptörvény negyedik módosítását, illetve azt írták, hogy a jogalkotó állandósította a magyar alkotmányos rendszer hibáit. A Velencei Bizottság állásfoglalásának nincs direkt joghatása, de már több európai szervezet jelezte, hogy ezt veszik alapul saját vizsgálataiknál.

A dokumentumot csak a június 14-15-i közgyűlésen tárgyalja a Velencei Bizottság, és ezután fogadhatják el. A Népszavának sikerült letöltenie a szöveget, amelyet aztán néhány óra múlva eltávolítottak az oldalról.

Kumin Ferenc tumblres bejegyzésében úgy fogalmaz: pont elég ideig volt kint a szöveg a bizottság honlapján ahhoz, hogy a Népszava, egy keményvonalas baloldali napliap mindig éber szerkesztői letöltsék a jelentést. A helyettes államtitkár emlékeztet, hogy a testület szóvivője "emberi hibára" hivatkozott, illetve a vázlat nem tükrözte a bizottság álláspontját, és néhány óra múlva el is távolították az oldalukról. Martonyi János külügyminiszter korábban kérte a Velencei Bizottságtól, hogy vitassák meg a jelentéstervezetet, ha elkészül, még a június 14-i, 15-i közgyűlés előtt – tette hozzá.

Kumin szerint a bizottság elkésett: a kérést már nem tudják teljesíteni, miután a nem hivatalos szövegtervezet, és benne a bizottság álláspontja "szigorúan bizalmas" megjelöléssel kiszivárgott. A szövegben ráadásul több ténybeli tévedés van és előítéletes – tette hozzá a helyettes államtitkár, aki a részletekbe nem ment bele, de jelezte, hogy szerintük a folyamatban lévő alaptörvény-módosításokat nem is vették figyelembe.

Maga az eljárás súlyos kérdéseket vet fel, és ezek után nem volt meglepő, hogy a magyar kormányszóvivő megpendítette: lehetséges, hogy a Velencei Bizottság esetleg az eredetitől eltérő menetrend szerint dolgozik. Az ilyen hibák egyértelműen erősítik azokat a nézeteket, amelyek szerint a Velencei Bizottság és az Európai Bizottság politikailag elfogult. Folytassuk hát a meccset, de addig is jár egy sárga lap a sportszerűtlen viselkedésért – fogalmaz Kumin Ferenc.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fülöp herceg jó néhány saját festményt is hátrahagyott az utókorra

Fülöp herceg jó néhány saját festményt is hátrahagyott az utókorra

Olcsóbb lesz az üzemanyag szerdától

Olcsóbb lesz az üzemanyag szerdától

Hétfő délután érkezik a rossz idő

Hétfő délután érkezik a rossz idő