szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ombudsmanhoz fordul az MSZP, amennyiben az elmúlt hetekben botrányt kavaró szociális temetésről szóló javaslatot a jelenlegi formájában fogadja el a parlament.

Az emberi jogi bizottság hétfői ülésén a kormánytöbbség támogatta a szociális temetésekről szóló előterjesztést, emberi jogi szempontból pedig semmi kivetnivalót nem láttak abban, hogy a szegényeket még holtukban is elkülönítik és megalázzák, külön 'szociális parcellába' temetik - írta közleményében Lendvai Ildikó MSZP-s képviselő, a bizottság tagja. 

A politikus közleményében emlékeztetett arra, hogy az emberi jogi bizottságnak az ellen sem volt kifogás, hogy azokat a szegény családokat, akik a temetéshez szociális támogatást kérnek, arra kötelezzék, hogy maguk ássák meg anyjuk-apjuk, párjuk, gyermekük sírját és saját kezűleg temessék el őket, miután a temető üzemeltetője munkavédelmi oktatásban részesíti a gyászolókat. "Szerintük az is rendjén van, hogy  szociális temetés esetén például a balesetben elhunyt megroncsolódott testét a kórház nem rekonstruálja" - írja a politikus.

Lendvai szerint már kiderült, hogy a szociális temetésre szoruló szegényeket azért kell külön parcellába temetni, hogy a sírt ásó családtagok ne bukkanhassanak "szakszerűtlenül" egyéb emberi maradványokra, aki pedig nem tud két méter mély sírgödröt ásni, az előterjesztők szerint válassza inkább az urnatemetést.

"A kormánypárti képviselők a vitában harcosan védték a védhetetlent. Szerintük az önkiszolgáló temetés előnye, hogy erősíti a családi összetartozást és feleleveníti a falusi hagyományokat" - írta Lendvai, aki közölte, ha a törvényt ebben a formában fogadják el, az MSZP az emberi méltósághoz és a kegyelethez fűződő jogok durva sérelme miatt az ombudsmanhoz fordul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mindenki megkapja a fizetős Zoom egyik leghasznosabb funkcióját

Mindenki megkapja a fizetős Zoom egyik leghasznosabb funkcióját

Összevesztek azon, ki hozza a vodkát, késelés lett a vége

Összevesztek azon, ki hozza a vodkát, késelés lett a vége

Fülöp herceget átszállították egy másik kórházba, ahol a szívét vizsgálják

Fülöp herceget átszállították egy másik kórházba, ahol a szívét vizsgálják