szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az Emberi Erőforrás Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága a közétkeztetéssel kapcsolatos mai egyeztetésen korábbi álláspontját megerősítve megismételte, hogy nem lesz áremelés a menzákon. Elfogadták viszont a közétkeztetők igényét, hogy a menzákról szóló új rendelet hatályba lépését követően beiktassanak egy türelmi időszakot - ez várhatóan jövő szeptember 1-ig tart.

A menzákról szóló "konstruktív légkörű" megbeszélésen a közétkeztetésben érintettek számos képviselője vett részt, így az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és egyes tagszervezetei, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége és a Mintamenza munkacsoport is - közölte az Emmi. 

A kormányzat részéről a tárca egészségügyi, szociális és oktatási ágazata, valamint Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselői is jelen voltak - tették hozzá a közleményben. Az egészségügyi államtitkárság egy olyan jogszabálytervezeten dolgozik, amely meghatározná a menzai étkeztetés nyersanyagaival kapcsolatos előírásokat - idézte fel korábban a hvg.hu.

Ugyan az államtitkárság azt állítja, hogy mindettől nem várható jelentős, az infláció mértékét meghaladó árnövekedés, a szakmai szervezetek szerint akár 70 százalékkal is drágulhat a menza az oktatási intézményekben. A Magyar Közétkeztetők Szövetsége (MKSZ) számításai szerint például ha életbe lépnének az új szabályok, akkor a napi háromszori étkezésért a bölcsődékben 565 forintot, óvodákban 660 forintot, az iskolákban 663 forintot kellene fizetni átlagosan.

Az MKSZ szerint a minisztérium nincs a szükséges információk birtokában, mivel a szükséges háttéranyagokat elkészítő OÉTI és ÁNTSZ nem végzett alapos munkát: mindössze az alsósok között vizsgálták a lehetséges következményeket.

Az Emmi közleménye szerint a csütörtöki megbeszélés valamennyi résztvevője megerősítette, hogy egyértelműen támogatja a gyermekek egészséges étkeztetésének garantálását szolgáló jogszabály megalkotását. "Az érintettek a cél érdekében olyan szakmai szabályozás kialakításában értettek egyet, amely figyelembe veszi a megvalósíthatósággal kapcsolatos esetlegesen felmerülő nehézségeket és a bevezetés fokozatosságának szempontjait" - közölték.

A szakmai egyeztetésen több szakmai kérdést is részletesen megtárgyaltak, így például a sócsökkentés menetrendjét, az étlap információtartalmát és a szükséges felkészülési idő hosszát. 

Az államtitkárság elfogadta a közétkeztetők igényét, hogy a rendelet hatályba lépését követően egy türelmi időszak álljon rendelkezésre, amely a tervek szerint 2014. szeptember 1-ig tart.

Több olyan kérdés is felmerült, amely a közétkeztetésben részvevők egymás közötti felelősségi viszonyával, a közbeszerzések elbírálásának szempontjaival és a közétkeztetésre költött összegek jelentős területi eltéréseivel kapcsolatosan várhatóan további egyeztetéseket eredményez - fogalmazott az Emmi.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!