szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Demokratikus Koalíció levélben fordul Tarlós István főpolgármesterhez kezdeményezve, hogy a Fővárosi Közgyűlés nevezzen el közterületet Horn Gyuláról. Tarlós István úgy reagált, ebben a ciklusban már nem akar utcát átnevezni.

"Horn Gyula a rendszerváltás megkerülhetetlen alakja. A vasfüggöny szimbolikus átvágásától, a keletnémet menekültek kiengedéséig, a szovjet csapatok kivonásáról szóló eredményes tárgyalástól a magyar NATO-tagság fölvetéséig a demokratikus átmenet számos szimbolikus és kulcsmozzanata fűződik a nevéhez" - írja a Demokratikus Koalíció közleményében.

A párt Tarlós István főpolgármesterhez fordult kezdeményezve, hogy a Fővárosi Közgyűlés nevezzen el közterületet a múlt héten elhunyt szocialista miniszterelnökről

"Magyarország nyugati orientációjáért dolgozott, elkötelezett híve volt a demokratikus jogállamnak, és bár sosem szerette meg, tulajdon árnyékát átlépve megértette, hogy a szociális piacgazdaságnak becézett kapitalizmusnak nincs alternatívája. Meghatározó szerepe volt a magyarországi szociáldemokrácia újjászületésében. 1994 és 98 között a Magyar Köztársaság rendszerváltás utáni legsikeresebb miniszterelnökeként konszolidálta az átmenet utáni magyar gazdaságot, és megszilárdította a fiatal magyar demokráciát" - méltatja a DK az MSZP volt elnökét. 

A Demokratikus Koalíció elvileg nem értett egyet annak rendelkezésnek az eltörlésével, hogy bárkiről csak huszonöt évvel a halála után lehessen utcát elnevezni. "Ha viszont már eltörölték, akkor Horn Gyulánál kevesen méltóbbak arra, hogy nevüket közterület viselje a fővárosban. A németországi Wertheimben a Németország újraegyesítésében szerzett érdemeiért már neveztek el utcát róla – ideje, hogy a magyar fővárosban is legyen Horn Gyula utca" - írják.

Tarlós István közleménybe reagált, mint írta, az utóbbi időben aránytalanná, és a kelleténél élesebbé váltak a közterület elnevezési viták. Ami szintén kedvezőtlen, hogy ezek a kérdések a közvélemény elé is téves, pontatlan, hamis interpretációban kerültek. "Ezért már a múlt hét első felében közleményben jelentettem meg, hogy – tartalmától függetlenül – egyelőre semmilyen közterületi elnevezést, átnevezést nem kívánok a közgyűlés elé terjeszteni, és ehhez tartani szeretném magam" - írta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltűnt a titokzatos fémoszlop a utahi sivatagból

Eltűnt a titokzatos fémoszlop a utahi sivatagból

Ezer villanybiciklire még idén küldhetik az állami támogatást

Ezer villanybiciklire még idén küldhetik az állami támogatást

Lovasi András elárulta, mire fordítja a raktárkoncertért kapott gázsiját

Lovasi András elárulta, mire fordítja a raktárkoncertért kapott gázsiját