szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szabó Máté ombudsman szerint a hatóságoknak minden tőlük telhetőt meg kell tenniük a békésen tüntetők védelmében, és ez érvényes a rendezvényről távozókra is - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az alapjogi biztos azt vizsgálta, hogy sérül-e a 18. Budapest Pride leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer fesztivál keretében szervezett felvonulás résztvevőinek gyülekezési joga.

A vizsgálat szerint a rendőrség a szombati Budapest Pride felvonulás résztvevőinek biztosította, hogy élhessenek gyülekezési jogukkal, és megakadályozta, hogy az ellentüntetők megzavarják a rendezvényt.

A felvonuláson a rendőrség becslése szerint nagyjából négyezren vettek részt - írták. Az ombudsman munkatársai úgy látták, hogy az összesen mintegy 300 ellentüntetőt a rendőrség "kellő távolságban tartotta", így nem tudták megdobálni a felvonulókat, a kiabálásukat elnyomta a zene, helyenként pedig rendőrségi járművel eltakarták előlük a rendezvényt. Mint írták, előfordult, hogy egy-egy résztvevő kivált a menetből, és megpróbált odamenni az ellentüntetőkhöz, őket azonban a szervezők visszatartották.

Azon sajtóhírek kapcsán, hogy a rendezvényről távozókat atrocitások érték, az alapjogi biztos megállapította: a hatóságoknak minden tőlük telhetőt meg kell tenniük azok védelmében, akik békésen élnek gyülekezési jogukkal, és ez érvényes a rendezvényről távozókra is.

Az ombudsman munkatársait a rendőrség arról tájékoztatta, hogy a felvonuláson nem, de a rendezvénytől távolabb többeket előállítottak, mert magatartásuk kimerítette a közösség tagja elleni erőszak tényállását. A rendőrség azt is közölte: több esetben vizsgálják, hogy egyes ellentüntetők magatartása valósított-e meg bűncselekményt.

A rendőrség kedden honlapján azt írta, hogy a Budapest Pride szombati felvonulása utáni atrocitások ügyében fokozott ügyészi felügyelet mellett folytat büntetőeljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A rendőrség közösség tagja ellen csoportosan elkövetett erőszak megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettesek ellen. Közleményük szerint szombat este a Budapest Pride felvonulás után az V. kerületi Szent István körút és Bihari János utca kereszteződése közelében rasszista támadás ért három embert. A rendőrség honlapján szombaton azt írta: a rendezvénnyel összefüggésben egy 51 éves külföldi állampolgárt állítottak elő garázdaság miatt.

A Szabad Emberek Magyarországért szombati közleménye szerint a Budapest Pride felvonulást követően három tagjukra támadt egy körülbelül 30 fős csoport a Nyugati pályaudvarnál. Mint írták, a szervezet három tagját "30 rasszista, egyenruhás neonáci" megtámadta, akik "cigány buzik!" felkiáltással elkezdték verni a három férfit. Hozzátették, hogy "a rendőrség ugyan gyorsan közbeavatkozott, de utána csak az áldozatok adatait vette fel, és a rasszista bűnözőket hagyta elmenni".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amerikai kutatók szerint kifejezetten rossz ötlet templomba menni a járvány idején

Amerikai kutatók szerint kifejezetten rossz ötlet templomba menni a járvány idején

Kitettek két bekezdést és egy fotót a Wikipédiára – fellendült a turizmus

Kitettek két bekezdést és egy fotót a Wikipédiára – fellendült a turizmus

Még 86 évesen is esztergált az egykori focifenomén

Még 86 évesen is esztergált az egykori focifenomén