szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Viszonylag ismert, korábbi republikánus politikusok töltik meg a Magyarországért és az amerikai magyarokért lobbizó alapítvány kuratóriumát, az egyetlen magyar állampolgár köztük Fellegi Tamás. A korábbi miniszter fizetését Budapestről kapja, a 15 millió dolláros vagyonnal létrehozott amerikai alapítvány csak költségtérítést ad. Egy miniszteri válaszból az is kiderül, ez a Friends of Hungary nem azonos azzal, amelyik a Facebookon nyomul.

Illusztris társaság vezeti az Egyesült Államokban létrehozott, az amerikai magyarok „nemzeti összetartozás kötelékeinek erősítését” szolgáló alapítványt – derül ki abból a válaszból, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes küldött Szabó Vilmos szocialista képviselő írásbeli kérdésére. A nyolctagú kuratórium elnöke – April H. Foley korábbi budapesti nagykövet, társelnöke George Pataki, New York állam volt kormányzója, ügyvezető igazgatója pedig Fellegi Tamás, korábbi miniszter.

A válaszlevélből kiderül az is, hogy az eredetileg „Friends of Hungary” (Magyarország barátai) munkacímen, kormányhatározattal létrehozott alapítvány hivatalosan „The Hungary Initiatives Foundation” (A Magyarország Kezdeményezés Alapítvány) néven lett bejegyezve. A névnek Semjén szerint szimbolikus üzenete is van, de ugyanakkor világosan elkülöníti az alapítványt a Magyarországon bejegyzett, Friends of Hungary nevű szervezettől, ami „céljaiban, feladataiban, működési területében és formájában is eltérő”.

A magyarországi Friends of Hungary a kormánypártokhoz közel álló Új Társadalom Szalon kezdeményezése (ennek alapító elnökei Harrach Péter KDNP-frakcióvezető és Semjén Zsolt), amely az úgynevezett közdiplomácia eszközével igyekszik fellépni az ország, illetve a jelenlegi kormány érdekében. Tevékenységükből egyelőre annyi látszik, hogy angol nyelven publikálnak híreket egy blogon, illetve a Facebookon. Utóbbi felületen több mint tízezer követőjük van, de eddig csak egy nagy bakival hívták fel magukra a figyelmet.

Fellegi Tamás, még IMF-tárgyalásokért felelős miniszterként
©

Az amerikai alapítvány, a „The Hungary Initiatives Foundation” neve Semjén szerint azt jelzi, hogy „a II. világháború vége óta először aktívan és tartósan tenni akar az amerikai diaszpóra magyarsága és az anyaország közötti kapcsolatokért, adni akar és nem kérni”. A kuratóriumba a helyi jogszabályok miatt kellett többségében amerikai állampolgárokat beválogatni, ők Semjén szerint mind olyan személyek, akik „saját területükön komoly eredményeket értek el, ezen kívül fontos számukra a magyarság ügye, elkötelezettek az amerikai magyar diaszpóra erősítése és az amerikai–magyar kapcsolatok javítása mellett”.

A kuratórium tagjai

- April H. Foley, az Egyesült Államok volt magyarországi nagykövete (elnök)

- George Pataki, New York állam volt kormányzója (társelnök)

- Fellegi Tamás, korábbi fejlesztési miniszter (ügyvezető igazgató)

- John Lipsky, az IMF volt ügyvezető igazgatója

- Michael Horowitz, a Reagan-kormány alatt a Fehér Ház egyik vezető jogtanácsosa

- Katrina Lantos Swett, a US Commission on International Religious Freedom vezetője

- Susan Hutchison, a Charles Simonyi Alapítvány vezetője

- Kurt Volker, az Egyesült Államok volt NATO nagykövete, a McCain Institute vezetője

Az alapítványnak jelenleg egyetlen, szerződéses külső munkatársa van, aki a pénzügyi vezető feladatát tölti be. Fellegi Tamás ügyvezető igazgató az alapítvánnyal kapcsolatos munkáját Washington DC-ben végzi, amiért „az alapítványtól csak költségtérítésben részesül (szállás, utazás, telefon), míg fizetését egy hazai megbízási szerződés alapján kapja”.

Semjén cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint az alapítvány felélné az alapító tőkét. „A 15 millió dolláros alapító vagyon nem csökkent. Az összeg jelenleg tartós lekötésben van, amelynek csak a hozamait használja fel az alapítvány finanszírozásra” – írta a miniszterelnök-helyettes, aki szerint folyamatban van az alapítvány közhasznú adózási státuszának igénylése, ami egyrészt megkönnyíti a későbbi adománygyűjtést, másrészt azt is jelenti, hogy az amerikai adóhatóság negyedévente ellenőrizni fogja az alapítványt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vádat emeltek a Bartók Béla úton megbilincselt biciklissel szemben

Vádat emeltek a Bartók Béla úton megbilincselt biciklissel szemben

Ürülékük buktatta le a rejtőzködő császárpingvineket

Ürülékük buktatta le a rejtőzködő császárpingvineket

Megtilthatja-e a munkaadó, hogy a dolgozók elárulják, mekkora a fizetésük?

Megtilthatja-e a munkaadó, hogy a dolgozók elárulják, mekkora a fizetésük?