szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tizenhéttel emelkedett az Országgyűlés munkájában függetlenként részt vevő képviselők száma a tavaszi és a nyári ülésszakban, így már harmincnégyen vannak, akik nem tartoznak frakcióhoz.

Az idén függetlenné vált képviselők közül ketten a Fideszt hagyták el, míg tizenöten az LMP képviselőcsoportjának megszűnése miatt váltak függetlenné. Mandátumukról négyen mondtak le az ülésszakban. Június 21-i hatállyal lépett ki a Fidesz frakciójából Ángyán József, miután a kormánypártok többsége elfogadta a földforgalmi törvényt.  

A korábban szintén fideszes Balogh József május 2-án lépett ki a nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjából. Balogh ellen az ügyészség nyomoz annak gyanújával, hogy megverhette élettársát és már kérték is képviselői mentelmi jogának felfüggesztését. 

Február 11. óta szintén a független képviselők közé tartozik a korábbi LMP-frakció tizenöt tagja, miután nyolc képviselő - Jávor Benedek, Szabó Tímea, Karácsony Gergely, Szabó Rebeka, Dorosz Dávid, Scheiring Gábor, Szilágyi Péter és Szilágyi László - kilépett a pártból, hogy Párbeszéd Magyarországért néven alapítson új tömörülést.  

Az LMP-ben maradt hét politikus - Schiffer András, Szél Bernadett, Vágó Gábor, Osztolykán Ágnes, Ertsey Katalin, Lengyel Szilvia és Mile Lajos - várhatóan szeptemberben ismét megalakíthatja frakcióját, miután az Országgyűlés módosított a házszabályon. A változtatások értelmében az eddigi tizenkét képviselő helyett már három - ugyanazon országos pártlistáról mandátumot szerző - képviselő is alakíthat frakciót. Képviselőcsoport létrehozására az előző parlamenti választáson országos listát állító és mandátumot szerző, ugyanazon párthoz vagy annak jogutódjához tartozó képviselők jogosultak. A tömörülés így többletforrásokra számíthat az országgyűlési munkához, emellett további felszólalási lehetőséghez és bizottsági helyekhez jut.  

A tavaszi és a nyári ülésszakban négy képviselő mondott le mandátumáról, egy hely betöltetlen marad. Salamon László kereszténydemokrata képviselő február 24-én távozott a parlamentből, miután korábban alkotmánybíróvá választották. Helyére a frakcióba március 4-től Gaal Gergely került. Matolcsy György (Fidesz) a jegybankelnökké történő kinevezése okán mondott le a képviselőségéről március 3-án, helyét a Fidesz képviselőcsoportjában április 8-tól Szemereyné Pataki Klaudia foglalja el.  

A kereszténydemokrata Stágel Bence május végével mondott le a képviselőségről, személyes okok miatt. Stágel Bence országos listáról szerzett mandátumot, 2010 szeptemberében jutott be az Országgyűlésbe, amikor Schmitt Pált (Fidesz) köztársasági elnökké választották. A kereszténydemokrata politikus lemondásakor így helyére július 5-től ismét egy fideszes politikus került, Hidvéghi Balázs.  

Június 30-i hatállyal mondott le mandátumáról a fideszes Dorkota Lajos, miután kinevezték a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökévé. Az ő képviselői helye betöltetlen marad, mivel a ciklus végéig már nem írnak ki időközi választást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Lackfi János kést rántott, pedig nem is gondolták volna róla

Az én hetem: Lackfi János kést rántott, pedig nem is gondolták volna róla

Horvátország részben fedezné a hazatérő turisták Covid-tesztjeit

Horvátország részben fedezné a hazatérő turisták Covid-tesztjeit

A Belkin új telefontartója mindig arra fordítja az iPhone-t, amerre a használója van

A Belkin új telefontartója mindig arra fordítja az iPhone-t, amerre a használója van