szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP kezdeményezi, hogy a honvédelmi miniszter és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) vezetője tisztázza a tárcavezető állítólagos megfigyelésével kapcsolatos ügyet - közölte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista tagja hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Harangozó Tamás a testület rendkívüli ülése előtt azt mondta, kezdeményezik, hogy a bizottság zárt ülésén a miniszter és a főigazgató dokumentumokkal alátámasztva tisztázza az ügyet, és számoljon be arról, mi folyik a szervezetnél.

Felidézte, az elmúlt napokban óriási felháborodást okozott az Index hírportálon megjelent cikk, miszerint a KNBSZ lehallgatta saját miniszterét, Hende Csabát. Amennyiben a hír igaz, és a Fidesz egyik meghatározó politikusa, a kormány tagja sem lehet biztonságban, "felmerül a kérdés, hogy mit gondoljon egy ellenzéki képviselő" - kérdezte Harangozó Tamás.

Azt mondta, ez más megvilágításba helyezi például azt is, hogy a hétvégén az MSZP belső levelezéséből kerültek ki részletek a Kurucinfóra. De azt is - folytatta - , hogy május végén az Országgyűlés honvédelmi bizottságának ülésén - épp Pintér Sándor belügyminiszter meghallgatásakor - az ő mobiltelefonját is ellopták. 

Az ellenzéki politikus elmondta: feljelentést tett a rendőrségen, lassan két hónap telt el, de azóta sincs eredmény. A szocialista képviselő szerint a közelmúlt eseményei alapján arra következtet, hogy a telefonon lévő személyes adatai, a híváslisták, a kapcsolatrendszerének feltérképezése miatt lophatták el a készüléket. 

Harangozó Tamás azt mondta: a nemzetbiztonsági bizottság tagjaként választ várna arra, hogy lehallgattak-e, megfigyeltek-e ellenzéki politikusokat, pártokat, s hogy a kormány felelős tagjai milyen garanciákat tudnak adni, hogy ilyen nem fordult elő és a jövőben sem fordulhat elő. 

Továbbá azt kérik, Pintér Sándor belügyminiszter hozzon a bizottság elé egy részletes jelentést, hogy a felügyelete alatt álló szervek milyen titkosszolgálati tevékenységet végeznek, ehhez milyen saját technikai felszerelésük van, és milyen garanciákat tudnak arra adni, hogy azokat törvényesen, ellenőrizhető módon alkalmazzák. Ugyanezt várják el a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánostól mint az Információs Hivatalt felügyelő államtitkártól - tette hozzá.

Harangozó Tamás közölte, az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjétől is jelentést várnak. Választ várnak továbbá a titkosszolgálatoktól arra, milyen illegális tevékenységet észleltek az elmúlt időszakban - fűzte hozzá. Amíg ezeket a jelentéseket nemzetbiztonsági bizottság nem látja, nem tartják garantáltnak, hogy a területen törvényesen és megfelelő módon végzik a munkát - hangsúlyozta Harangozó Tamás. 

Horváth József, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) volt operatív főigazgató-helyettese csütörtökön feljelentést tett az Index cikke miatt. Horváth a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában szerda este kijelentette: a szolgálat nem figyelte meg Hende Csaba honvédelmi minisztert.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olcsóbb lesz az üzemanyag szerdától

Olcsóbb lesz az üzemanyag szerdától

Hétfő délután érkezik a rossz idő

Hétfő délután érkezik a rossz idő

Lövöldözés volt egy francia oltópontnál, a támadó motorra pattanva elmenekült

Lövöldözés volt egy francia oltópontnál, a támadó motorra pattanva elmenekült