szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Együtt-Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség szerint félő, hogy a védett területeket a kormánypárthoz közeli érdekeltségek vehetik bérbe, illetve hogy feldarabolják őket.

A kormány 100 ezer hektár nemzeti parki területet akar újra bérbe adni - mondta Szabó Rebeka, a PM független országgyűlési képviselője szerdán. A politikus ezt azért tartja aggasztónak, mert a pályázati pontok 40 százalékát ezúttal is szubjektív szempontok alapján ítélhetik oda.

Ez a gyakorlat vezetett oda, hogy az először kiírt 60 ezer hektárnyi állami földbérlet nagy része helyi gazdálkodók helyett a Fideszhez közeli érdekcsoportokhoz került - hangsúlyozta. Veszélyesnek nevezte azt is, hogy a nemzeti parkok földjeit 60-70 hektáros részekre bontva hirdetnék meg.

Szabó Rebeka szerint a védett területek feldarabolása katasztrofális következményekkel járna, hiszen a Kiskunságban és a Hortobágyon évszázadok óta nagy területen folyik hagyományos, természetkímélő, legeltető gazdálkodás. Ez megszűnhet, ami európai uniós élőhelyvédelmi direktívákat sértene, és akár a Hortobágy világörökségi címét is veszélyeztetné - folytatta a PM-es politikus.

Véleménye szerint a nemzeti parkok 60-70 hektáros területekre tagolása azt a hamis kormánypropagandát próbálná igazolni, hogy a kis gazdaságokat támogatják, azonban nincs garancia arra, hogy a földbérletek nem fideszes érdekcsoportokhoz kerülnek. A védett területekre pedig pályázati roham várható, mert azoknál kisebb energiabefektetéssel több területalapú és más támogatást lehet zsebre tenni - jegyezte meg.

"El a kezekkel a természetvédelmi területektől!" - szólította fel a kormányt Szabó Rebeka, azt sürgetve, hogy a nemzeti parki földek hasznosításakor hagyják érvényesülni a szakmai és természetvédelmi szempontokat.

A PM politikusa arról is beszélt, hogy a Bükki és Hortobágyi Nemzeti Park honlapja szerint 75 millió forintos szerződést kötöttek egy miskolci ügyvédi irodával a földbérletpályázatokkal kapcsolatos jogi tanácsadásra. Erre a vidékfejlesztési minisztertől vár magyarázatot Szabó Rebeka, annál is inkább, mert - közölte - az ügyvédi iroda egy fideszes önkormányzati képviselőé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felfedeztek egy új majomfajt, a gond csak az, hogy máris kihalófélben van

Felfedeztek egy új majomfajt, a gond csak az, hogy máris kihalófélben van

December elejére javulhat a járványhelyzet Szerbiában

December elejére javulhat a járványhelyzet Szerbiában

Porsche-verő divatterepjáró lett az új VW Tiguan R

Porsche-verő divatterepjáró lett az új VW Tiguan R