szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Savaria Történelmi Karnevál igazgatója szerint a rendőrség által vasárnapra virradóra elvezetett fiatalok ugyan karneváli területen zenéltek, de arra nem volt engedélyük, a kora hajnali utcazene nem volt része a hivatalos programnak.

Szommer Ildikó közölte: a fiatalok hajnali fél négykor doboltak, táncoltak, hangoskodtak az egyik helyszínen, emiatt a karnevál szervezőihez és a rendőrséghez is több lakossági bejelentés érkezett. A rendezvénytartási engedélyeket szem előtt tartó szervezők és később a kiérkező rendőrök is hiába kérték a fiatalokat, hogy hagyjanak fel a dobolással - fűzte hozzá.

Mérei Tamás, a Savaria Történelmi Karneválért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: nem egyedi esetről van szó, az érintett fiatalokat hasonló okok miatt már korábban is figyelmeztették. Közlése szerint az eset előtt személyesen kérte őket arra, hogy ezúttal ne doboljanak, ne zavarják a belváros lakosainak nyugalmát. 

"Felajánlottam nekik, hogy jövőre lépjenek fel a karnevál hivatalos programjában valamelyik színpadon, meg is ígérték, hogy idén nem lesz rendzavarás" - mondta. Az alapítvány kuratóriumának elnöke szerint szomorú, hogy az európai hírű, többnapos históriás rendezvényhez, amelyen emberek tízezrei szórakoztak gondtalanul, az idén egy ilyen történet kapcsolódik.

A rendőrség az esetről a honlapján azt közölte, hogy a Szombathelyi Rendőrkapitányság munkatársai a Készenléti Rendőrség járőreivel vasárnapra virradóra a szombathelyi Rákóczi Ferenc utcából jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség, valamint szabálysértés miatt előállítottak öt férfit és két nőt. A rendőrség a hét ember meghallgatása után az ügyben szabálysértési eljárást indított.

A hétfő délutáni közleményben azt írták: az előállítottak közül hárman, egy kongadobegyüttes tagjai engedély nélkül szórakoztatták a karnevál résztvevőit. A Savaria karnevál főszervezői már múlt pénteken figyelmeztették a zenészeket, hogy tevékenységüket csak engedély birtokában gyakorolhatják, de ők ezzel nem rendelkeztek. 

Hozzáfűzték: a zenészek ígéretet tettek arra, hogy beszerzik a szükséges papírokat, s tevékenységükkel addig felhagynak. Ezzel ellentétben a rendezvény helyszínén vasárnap hajnalban ismét "felléptek". A szervezők a megismételt, sikertelen felszólításuk után rendőri intézkedést kértek.

A tájékoztatás szerint a rendőrök vasárnapra virradóra jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség, valamint csendháborítás és rendzavarás szabálysértés folytatása miatt előállították a zenészeket és még további négy embert. Az előállítottak a rendőri intézkedéssel kapcsolatban nem éltek panasszal, sérülést nem szenvedtek el.

Az ügyben lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy az intézkedést végrehajtó rendőrök a szükséges mértékig, az arányosság elvének betartásával hajtották végre a kényszerítő eszközök alkalmazását, sérülést vagy anyagi kárt nem okoztak - írták a rendőrségi közleményben.

A rendőri fellépésről felkerült az internetre egy videofelvétel, amelyen az látható: a karnevál egyik helyszínén, a Borok utcájában fiatalok zenélnek, kongadobon játszanak, néhányan táncolnak. A helyszínre érkező rendőrök a felvétel tanúsága szerint megragadtak, a földre vittek, majd megbilincseltek néhány fiatalt, később elvezették őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Titkos üzenetet írtak a Perseverance ejtőernyőjére, és most már azt is tudni, mi volt az

Titkos üzenetet írtak a Perseverance ejtőernyőjére, és most már azt is tudni, mi volt az

Jobban van az autóbalesetben súlyosan megsérült Tiger Woods

Jobban van az autóbalesetben súlyosan megsérült Tiger Woods

Az Ab-nek döntenie kell az abortusztörvényről és vihart kavarhat

Az Ab-nek döntenie kell az abortusztörvényről és vihart kavarhat