szerző:
MTI

Démoni sugallatok miatt ölt, azok befolyása alatt követte el tetteit, de ma már lelkiismeret-furdalással küzd - mondta a kulcsi emberölés vádlottja az ügyében a Székesfehérvári Törvényszéken tartott hétfői, első tárgyalási napon.

A Veszeli Éva vezette bírói tanács nyílt ülésen hallgatta meg a vádlottat annak ellenére, hogy Hortobágyi Tibor ügyvéd zárt tárgyalásra tett indítványt.

H. Csanád Jutas korábbi vallomásainak kiegészítéseként elmondta, hónapokkal cselekedetei előtt különös álmai voltak, negatív érzések és gyűlölet alakult ki benne családtagjai ellen. Úgy véli, hogy "a gyilkos ösztön felébredését valamiféle külső beavatkozás hozhatta létre", amitől személyisége jelentős változáson ment keresztül. Hozzátette: valójában nem ő követte-e el a cselekményeket, sokkal inkább démoni behatások miatt eltorzult személyisége tette.

Hangsúlyozta, hogy végső célja volt meghaladni a fizikai korlátokat, egyfajta emberi szint fölé emelni magát. Ehhez magány és csend kellett volna, a családtagok zavaró tényezők voltak tervének megvalósításában.

Megjegyezte, hogy korábban nem volt összetűzés a családban, családtagjai mégis halálos ellenségek lettek. "Elégedettséget éreztem, mert legyőztem őket. A mészárlás során a szexuális élvezetnél erősebb érzéseim támadtak. Élvezetes és tetszetős út volt ez, elégedettséggel töltött el függetlenségem kivívása" - mondta.

Fülöp Zsolt ügyész a vádiratban részletesen ismertette a tavaly április 4. és április 6. közötti cselekményeket. Ezek alapján vádolta meg H. Csanád Jutast előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberöléssel. A vádlott az előre kiterveltséget megkérdőjelezte, mert szerinte ha eltorzított személyiségének pontos terve lett volna, akkor számításba veszi a gyors lebukás veszélyét, amit a rokonok, ismerősök jelentettek, akikkel rendszeres kapcsolatot tartott a család többi tagja. Jelezte: ennek tudatában bele sem kezdett volna, mert "így semmi értelme nem volt a cselekményeknek".

Az ügyész "a család kiirtása utáni" terveivel kapcsolatban kérdezte, erre azt válaszolta, hogy várta volna a további démoni késztetéseket, amelyek továbbvezetik az úton. A végső cél "egy démonikus szint volt, felemelkedés egy energiaalapú szintre".

Veszeli Éva bíró kérdésére közölte, hogy három éve változott meg ízlése, majd személyisége is torzulásnak indult. Mára Isten segítségével lelke kiszabadult, de néha még küzd a démoni elnyomással. Hozzátette: Isten elég erőt ad neki, és tettét is megbánta. A tárgyalás szerdán folytatódik, akkor édesanyját, nővérét és annak barátját hallgatják ki tanúként.

H. Csanád Jutas tavaly áprilisban brutális módon, bozótvágókkal és késekkel megölte a nagyanyját, az édesapját, a bátyját, megfojtotta a nagyapját, megkísérelte megölni az édesanyját, a nővérét és annak barátját. A nagyszülők, az apa és a vádlott bátyja a sérüléseibe néhány percen belül belehalt, az édesanyának és a nővér barátjának sérülései életveszélyesek, a nővéréi súlyosak voltak. A vádlott a cselekmény elkövetése során a hét sértetten összesen 265 metszett, illetve vágott sérülést ejtett.

A főügyészség tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozta - közölték korábban. A főügyészség a vádiratában indítványozta az ideiglenes kényszergyógykezelés megszüntetését és a vádlott előzetes letartóztatásának elrendelését az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig. A végrehajtás helyeként az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte meg.

Jászberényiné Király Teodóra, a Fejér Megyei Főügyészség szóvivője június 3-án arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szakértői vélemények szerint az elkövető elmeállapota csak enyhe fokban korlátozta cselekedeteit, így erre alapozták indítványukat.

Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője korábban közölte, hogy a vádlott vallomásában démoni megszállottságot említett, ezért elmeorvos szakértőt rendeltek ki. Az igazságügyi pszichiáter szakértő és igazságügyi orvos szakértő azt állapította meg, hogy a gyanúsított tudathasadásos elmezavarban szenved.

Az elmeorvosi szakvélemény alapján ezért ügyészi indítványra a Székesfehérvári Járásbíróság elrendelte a gyanúsított letartóztatásának megszüntetését, és egyben ideiglenes kényszergyógykezelését az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben.

H. Csanád Jutast a büntetőeljárás során tanúsított higgadt, zavarodottságtól mentes viselkedése miatt újabb elmeorvos szakértő vizsgálta meg. Az igazságügyi pszichiáter szakértő, az igazságügyi orvos szakértő, valamint az általuk bevont igazságügyi pszichológus szakértő megállapította, hogy a gyanúsítottnál a bűncselekmény idején teljes realitáskontroll-vesztést okozó elmezavar egyértelműen nem bizonyítható. A gyanúsítottat kóros elmeállapota nem tette képtelenné cselekményei következményeinek felismerésére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elutasította a plusz ágyakat a kórház, csak mert azokat a Jobbik küldte

Elutasította a plusz ágyakat a kórház, csak mert azokat a Jobbik küldte

Válasz helyett kioktatást kapott az MTVA-vezértől Hadházy és Szél

Válasz helyett kioktatást kapott az MTVA-vezértől Hadházy és Szél

Lavina zúdult egy szállodára és egy vendégházra Ausztriában

Lavina zúdult egy szállodára és egy vendégházra Ausztriában

Jön az igazi önbefűzős cipő, sejtelmes videót is mutat róla a Nike

Jön az igazi önbefűzős cipő, sejtelmes videót is mutat róla a Nike

Ezt a versenyt is a kínaiak nyerték: kihajtottak az első magok a Holdon

Ezt a versenyt is a kínaiak nyerték: kihajtottak az első magok a Holdon

Rengeteg kérdést feltett Gruevszkiről, egy rövid nem szócskával leszerelte a kormány

Rengeteg kérdést feltett Gruevszkiről, egy rövid nem szócskával leszerelte a kormány