szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Együtt-PM szövetség a kormányváltás érdekében számít arra, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) szavazói 2014-ben ott lesznek a választófülkékben, amikor dönteni kell az Orbán-kabinet sorsáról – mondta a szövetség színeiben politizáló Karácsony Gergely kedden sajtótájékoztatón újságírói kérdésre. A független képviselőt arra kérték, kommentálja azt a hírt, hogy az MSZP és a DK kedden nem tudott megegyezni választási együttműködésről.

Karácsony Gergely üdvözölte, hogy az MSZP "még egy ilyen kemény tárgyalási sorozatban sem rúgta fel azt a megállapodást, ami a kormányváltás alapja lehet, és amelyet néhány héttel korábban bejelentettünk". Hozzátette, szerették volna, ha létrejön valamilyen megállapodás, és az ügyet még nem tartja lezártnak.

Azt mondta, a jelenlegi választási rendszerben az ellenzék úgy tudja megmutatni az erejét, ha minden körzetben csak egy embert indítanak. "Mi a magunk részéről minden áldozatot meghoztunk azért, hogy ez megtörténhessen, és azt remélem, hogy ez valóban be is fog következni" – jelentette ki Karácsony Gergely, megjegyezve: Gyurcsány Ferenc feltehetően ismeri a választási rendszer által rárótt felelősséget, és "nyilván ennek a felelősségnek a tudatában fogja alakítani a politikáját".

Az ellenzék jelenleg sokszínű, és közös célja a kormányváltás, ez pedig indokolttá teszi, hogy a választókerületekben ne állítsanak egymással szemben jelölteket. Az pedig, hogy az Együtt–PM és az MSZP külön listával indul, lehetővé teszi a véleménykülönbségek bemutatását – válaszolta arra a kérdésre, hogy milyen különbséget látnak Gyurcsány Ferenc, illetve az MSZP elnöke, Mesterházy Attila között.

Arra a kérdésre, hogy miért fognak össze olyan politikusokkal, akik ellen korábban az LMP – amelynek listáján a Párbeszéd Magyarországért mostani képviselői is bejutottak a parlamentbe – létrejött, úgy reagált: az lenne a hitelvesztés, ha nem az ország érdekeinek megfelelően politizálnak.

Karácsony Gergely tagadta azt a sajtóinformációt, amelyik szerint az MSZP-vel kötött megegyezés értelmében az Együtt–PM-nek juttatott 31 választókerületből még húszban sem tudtak jelöltet állítani. Szerinte bizonyos körzetekben még zajlanak tárgyalások, de a választókerületek "túlnyomó többségében" megvannak a jelöltjeik. Pontos számot nem közölt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!