szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kiszolgáló vezérlő rendszerek és a metrókocsik szoftvereinek az összehangolási problémái miatt csúszhat a 4-es metró automata üzemű szerelvényeinek az indulása - tudta meg a Népszabadság.

Nem sikerült még mindig összehangolni az Alstom metrókocsi-szerelvények számítógépeit a 4-es metró pályarendszerének automatikus vonalvezetését biztosító Siemens szoftvereivel, ami miatt a csúszás egyre tetemesebb  - írja a Népszabadság, melynek információi szerint a két rendszer még fél kocsiparkkal sem képes hiba nélkül együttműködni.

A kocsik vezetéséhez még mindig két ember kell. A vonatvezetőket a teljes műszak ledolgozása után képzik. Az összehangolás még a 2-es vonalon sem történt meg, így onnan a segédvezetők nem tudnak átülni 4-es metró szerelvényeire. Ez a lap szerint azt jelenti, hogy decemberben nem kezdődhet meg az előírt sötétüzemi próba, így veszélybe kerülhet a vonal választásokra időzített átadása.

A Népszabadság szerint Tarlós István olyannyira ragaszkodik az induláshoz, hogy valószínűleg áprilisban elindulnak majd a kocsik, de elképzelhető, hogy egy ideig még manuális irányítással futnak majd, akárcsak a jelenlegi orosz szerelvények.

A probléma gyökere az, hogy más cég (a francia Alstom) biztosítja a szerelvényeket, és más (a német Siemens) a 7,4 kilométeres első szakasz áramellátását, vonakvezérlését és biztosítási rendszerét - és ezek összehangolása műszakilag komoly rendszerkockázatot jelentenek. Ezt egyébként már a beruházás kezdetekor lehetett tudni. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Karafiáth Orsolya szerint túl könnyen felejtünk

Az én hetem: Karafiáth Orsolya szerint túl könnyen felejtünk

Ötcsillagos hotelt építettet 50 millió euróból Mészáros Lőrinc a horvát tengerparton

Ötcsillagos hotelt építettet 50 millió euróból Mészáros Lőrinc a horvát tengerparton

Most már inkább komolyan veszi az UFO-ügyeket Japán

Most már inkább komolyan veszi az UFO-ügyeket Japán