szerző:
MTI

Új bizonyítékok miatt újranyitják idősebb és ifjabb Burka Ferenc gyilkossági perét. A két férfit 2006-ban a másodfokú ítélet mentette fel a gyilkossági vád alól, majd mivel 6 évet börtönben töltöttek, 45 millió forintnyi kártérítést kaptak az államtól.

Vissza kell fizetnie Burkáéknak a rekordkártérítést, ha kiderül, mégis gyilkoltak, a Debreceni Ítélőtábla ugyanis perújítást rendelt el az ügyben, amellyel a továbbiakban a Debreceni Törvényszék foglalkozik – írja a Blikk.

A lap úgy tudja, új bizonyíték került elő az újszentmargitai Gyurcsó János meggyilkolása ügyében: a rendőrök mintegy 100 méterre a család házától találtak egy fém antennát, ami az áldozaté volt. A szakértő szerint a fémdarabot akkor áshatták el, amikor annak tulajdonosát meggyilkolták, és az is lehet, hogy ez az antenna volt az áldozattal folytatott vitájuk tárgya. A Blikk szerint a rendőrök azután kezdtek kutakodni, hogy a fiatalabbik Burka élettársa bement a rendőrségre, és azt mondta, szerinte mégis a két férfi ölte meg az áldozatot.

Az Indexnek id. Burka Ferenc ügyvédje, Zeke Ferenc azt mondta, egyelőre csak egy tartalmi összefoglalót látott, melyben tanúkra, tárgyi bizonyítékokra és Burkáék és idősebb Burka Ferenc felesége, illetve fia volt élettársa közötti telefonbeszélgetések lehallgatásaira hivatkoznak. Az eredeti perben a két nő is vádlott volt, a perújításban már csak a két férfi az. Az összefoglaló szerint a lehallgatott beszélgetésekben valaki a vallomása visszavonásával fenyegetőzött.

Zeke Ferenc azt mondta, akkor is vállalja a védelmet, ha egy fillért sem tudnak fizetni, mivel ez neki becsületbeli ügy. Mint mondta, szerinte az egész vád prekoncepción alapult, és a nyomozásban hibát hibára halmozott a rendőrség a helyszíneléskor és a nyomvételezésben. Zeke szerinte a vád nem tud elszámolni az áldozat kezében talált hosszú vörös hajszállal, és a helyszínelésben egy olyan civil is részt vett, aki Zeke szerint akár maga is lehetséges elkövető lehetett.

Apát és fiát azzal vádolták, hogy megölték a férfit, akivel előző este még együtt iszogattak. 2006-ban kimondták, hogy az első fokú ítélet megalapozatlan volt, majd felmentették őket, egy évvel később 45 milliós kártérítést kaptak, ugyanis előzetes letartóztatásuk alatt, valamint az elsőfokú ítélet kimondása után összesen hat évet töltöttek börtönben, a másodfokú ítélet szerint ártatlanul.

Ha most a bíróság mégis bűnösnek találja őket, akkor a korábban letöltött 6 évnyi börtönt is beszámítják a büntetésükbe, de a kettejük által kapott, összesen 45 milliós állami kártérítést vissza lehetne perelni tőlük.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Türkmenisztánban Lázárnak könnyű dolga lenne

Türkmenisztánban Lázárnak könnyű dolga lenne

Hatszázmillió forint adót felejtett el befizetni két autókereskedő

Hatszázmillió forint adót felejtett el befizetni két autókereskedő

Sokkal kevesebben jutnak első lakáshoz, mint a boom előtt

Sokkal kevesebben jutnak első lakáshoz, mint a boom előtt

Megszólalt a lakáslottó vezére: "Minket nem érintenek a törvényi változások"

Megszólalt a lakáslottó vezére: "Minket nem érintenek a törvényi változások"

A VW új hátsó lámpáját okostelefonról lehet személyre szabni - önnek hogy tetszik?

A VW új hátsó lámpáját okostelefonról lehet személyre szabni - önnek hogy tetszik?

Iránban az utolsó csavarig lemásoltak egy Lamborghini sportautót – videó

Iránban az utolsó csavarig lemásoltak egy Lamborghini sportautót – videó