szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A közútkezelői feladatok átadásáról szóló törvényjavaslat módosíthatja a nyáron bevezetett sarc részletszabályait. Az új Ptk.-val összefüggésben négy törvényt is módosíthat kedden a Ház.

Az Országgyűlés a mai ülésén elsősorban a jövő márciusban hatályba lépő Polgári törvénykönyvhöz (Ptk.) kapcsolódó törvényjavaslatokat tárgyal, de a képviselők hozzászólhatnak a szövetkezeti hitelintézetek integrációs alapjának létrehozásához is.

A Ház ülése reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a közútkezelői feladatok átadásáról szóló törvényjavaslatról nyílik vita. Az előterjesztés a nyáron bevezetett, használatarányos elektronikus útdíj részletszabályain is módosít.

Az új Ptk.-val összefüggésben négy törvénymódosítást is tárgyal a ház. A szomszédjogok és a tulajdonjog korlátaira, a gondnokoltak és az előzetes jognyilatkozatok nyilvántartására, valamint az egyes jogi személyek átalakulására, egyesülésére és szétválására vonatkozó javaslatok a részletszabályokat határozzák meg. A negyedik, az átmeneti és felhatalmazó rendelkezésekről szóló indítvány az új törvénykönyv rendelkezéseinek alkalmazhatóságát pontosítja.

Napirendre kerül a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Alapjának létrehozására tett kormányzati javaslat, amely a kabinet elképzelése alapján egy elkülönített állami pénzalap lesz. Célja, hogy vagyont bocsásson a takarékszövetkezeti integrációról szóló törvény nyári elfogadásával létrehozott Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének rendelkezésére, és teljesítse az ezzel kapcsolatos egyéb feladatokat. Ennek megfelelően az alap kedvezményezettje a takarékszövetkezeti szektor új integrációs szervezete lesz, amelyen keresztül az egész szövetkezeti hitelintézeti szektor a pénzalap kedvezményezettjévé válhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!