szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három egyenruhás nyom le egy nőt az oktogoni villamosmegállóban egy, a Facebookon terjedő felvételen. A közterületesektől magyarázatot is kaptunk a látottakra. Szerintük a videón szereplő nő előzőleg egy bliccelőt szabadított ki az intézkedők markából, és ezzel törvényt sértett – ezért tartották fogva.

Sokkoló videó terjed a Facebookon. A Fővárosi Közterület-felügyelet három egyenruhás munkatársa cibál egy nőt a 4-es 6-os villamos megállójában. A nő próbálja magát kiszabadítani, és az egyik egyenruhás felé rugdos, miközben a ruhái is lecsúsznak róla. Az egyik intézkedő hivatalos személy elleni erőszakot emleget, miközben a bámészkodók egyre növekvő tömegéből hol a köztereseket, hol a nőt biztatják.

Miután a videó több helyen megjelent, a Facebookon jelentkezett a videón szereplő asszony lánya is, aki azt írta: "Ez a nő az édesanyám, aki úgy került oda, hogy előtte egy fiatal lányt rángattak a közteresek, és ő ezt nem hagyta (mert nincs joguk hozzá). A mellény azért van rajta,mert október 5-én lesz egy pedagógustüntetés, ez a jelképük. Egy kétdiplomás nőt fényes nappal a belvárosban összevernek a közteresek, mert megvédi mások jogait. Meleg kézfogással gratulálnék, köszönöm Magyarország, én így szeretlek" - írta Balázs Kinga.

A közterületesek verziója egybevág az előbbivel. Az eset október 1-jén 16 óra körül történt az Oktogonon – mondta a hvg.hu-nak Miklós István, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság igazgató-helyettese.

©

Egy nő nem váltott jegyet a villamoson, és nem is akarta igazolni magát, ezért leszállították a járműről. A nő megpróbált elmenekülni a leszállás után, mégpedig a villamos előtt, tilos jelzésen keresztül. Ezt megakadályozandó a három közterület-felügyelő közül az egyik megfogta a nő karját és ott tartotta. Történt már baleset ilyen körülmények között – jegyezte meg Miklós István.

Ekkor termett ott a videón szereplő, sárga láthatósági mellényes szemüveges nő, és kiszabadította a bliccelő személyt, aki el is tűnt a helyszínről. A jelenlegi Btk. szerint ez hivatalos személy elleni erőszak, – mondta Miklós – ezért tartották ott a helyszínen. Bár a nő az igazgatóhelyettes szerint "mindent megtett, hogy kiszabaduljon", a közterület-felügyelők ott tartották, és megvárták a rendőröket, akiknél feljelentést tettek hivatalos személy elleni erőszak miatt.

Miklós István hozzátette, hogy most már bilincselésre is van joguk a közterület-felügyelőknek, de még tart a kiképzés, ezért jelenleg még nem alkalmazzák ezt a kényszerítő eszközt.

A közterületesek egyébként fontolgatják, hogy személyes adatokkal való visszaélésért is feljelentést tesznek, mert a videón nem takarták ki az intézkedők arcát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!