szerző:
MTI

Az MSZP megyei elnöke szerint megkérdőjelezi a Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság alkalmasságát, hogy a testület elutasító határozatot hozott a bajai önkormányzati választás miatt beadott MSZP-s fellebbezésre, amely alapján viszont a bíróság mégiscsak kimondta a választási csalást. A bizottság elnöke ezt vádaskodásnak nevezte, szerinte a bíróság más bizonyítékokat kaphatott meg, mint ők.

Király József pénteken a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat épülete előtt, Farkas Zoltánnal, az Együtt-PM regionális koordinátorával együtt tartott sajtótájékoztatón kérdésként fogalmazta meg: a területi választási bizottság civil delegáltjai alkalmasak-e arra, hogy továbbra is ellássák a feladatukat, másodszor politikailag elkötelezettek-e, harmadsorban pedig politikai elvárásoknak tettek-e eleget. Király József szerint elfogadhatatlan az, hogy a területi választási bizottság tagjai 3:0 arányban lesöpörték azt a fellebbezésüket, amit később a Kecskeméti Törvényszék bírói tanácsa teljesen másképp ítélt meg „és jogerősen, szabályosan kimondta", hogy Baján a 32-es szavazókörben „választási csalás történt”. Hozzátette: a területi választási bizottság tagjai „valószínű egy mozifilmnek a beharangozóját nézhették”, amikor nem tudták megállapítani, hogy a felvételek hol készültek. 

„A bajai választókörzetben a Fidesz jelöltje választási csalás útján szerzett 61 szavazattal többet” - fűzte hozzá. Álláspontja szerint, félni lehet attól, hogy a „kormányzópárt, a Fidesz emberei” mindent elkövetnek, „törvénytelen eszközökkel is”, hogy megtartsák a hatalmukat. 

Farkas Zoltán, az Együtt-PM regionális koordinátora hangsúlyozta: a Fidesz csalással akarta megszerezni az önkormányzati mandátumot, valószínűleg azért, mert nem bíztak abban, hogy törvényes eszközökkel erre esélyük nyílna. Farkas Zoltán felszólította a Fideszt: hagyjon fel ezzel a gyakorlatával, tartsa tiszteletben a választók akaratát, törvénytelen eszközökkel ne próbálja meg befolyásolni a választásokat, sem október 13-án, sem 2014-ben. Véleménye szerint, nem tudott megfelelni az előírásoknak a területi választási bizottság, mert „nem tudta biztosítani a választások tisztaságát”. Az MTI kérdésre válaszolva Farkas Zoltán elmondta: a Kecskeméti Törvényszék határozata valóban nem választási csalásról szól, „viszont a jogsértés súlyosságára hívja fel a figyelmet” a választók szállítása. 

Jobbágy Lajos, a Bács-Kiskun Megyei Területi Választási bizottság jogász végzettségű elnöke visszautasította az MSZP és az Együtt-PM vádaskodását, azt mondta, hogy 23 év óta a területi választási bizottság tagja, soha nem fordult elő, hogy megkérdőjelezték volna döntéseiket. Most is ugyanolyan szakszerűen láttuk el a munkánkat, mint korábban, semmilyen befolyás eddig nem érte a bizottságot - mondta. Álláspontja szerint, a bajai választás miatt benyújtott fellebbezéshez csatolt bizonyítékok alapján, nagy valószínűséggel most is ugyanazt a döntést hozná a bizottság. „Egy hangtalan kép alapján, gyakorlatilag azt láttuk, hogy két ember átmegy az út egyik oldaláról a másik oldalára, illetve a másik felvételen azt, hogy két rendőr igazoltat egy embert” - mondta a területi választási bizottság elnöke. Jobbágy Lajos hozzátette: a bíróság előtt új bizonyítékokat is fel lehetett használni, ebben az esetben is ez történt, tehát a bíróság nem abból az anyagból dolgozott, mint ami alapján a választási bizottság döntött. 

A Fidesz, valamint az MSZP és az Együtt-PM szeptember 24-én nyújtott be fellebbezést a bajai voksolás ügyében. A helyi választási bizottság elutasította a három párt panaszát, amelyet választási csalás gyanúja miatt tettek a bajai 3. számú választókerület 32. szavazókörében történtek miatt. A Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság másodfokon helybenhagyta a bajai választási bizottság korábbi döntéseit, vagyis elutasította a voksolás végeredményét megkérdőjelező beadványokhoz kapcsolódó fellebbezéseket. Ezt követően a Kecskeméti Törvényszékhez fordult felülvizsgálatért az MSZP és az Együtt-PM. 

A Kecskeméti Törvényszék bírói tanácsa határozatával megváltoztatta a Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság másodfokú, elutasító határozatát. Jogerős döntése értelmében meg kell ismételni a szavazást a bajai 32-es számú szavazókörben, mert végzése szerint kampánycsendsértés történt, mert a választói akaratot befolyásolta az, hogy szervezetten szállították az embereket a szavazásra. 

Baján szeptember 22-én tartottak időközi önkormányzati választást. A Fidesz jelöltjére, Kovács Csabára 467-en szavaztak. Második helyen Teket Melinda, az MSZP, az Együtt - A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció közös jelöltje végzett, 406 szavazattal. A Jobbik jelöltje, Markó György a szavazatok 8 százalékával harmadik lett, míg a negyedik induló, az LMP jelöltje, Ikotity István 4 százalékot ért el.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Előbb a sznobizmus csúcsának tartották, utána végigment rajta a történelem

Előbb a sznobizmus csúcsának tartották, utána végigment rajta a történelem

Vidáman indult Botka kampánya, az ellene induló szocialistáról viszont nem beszél

Vidáman indult Botka kampánya, az ellene induló szocialistáról viszont nem beszél

A Petőfi hídról esett a Dunába

A Petőfi hídról esett a Dunába

Több rendőr is fegyvert rántott a hétvégi hongkongi tüntetéseken

Több rendőr is fegyvert rántott a hétvégi hongkongi tüntetéseken

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajthatott végre

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajthatott végre

Az orvosok gyakran cselédnek nézik őket, és senki nem vesz tudomást a gondjaikról

Az orvosok gyakran cselédnek nézik őket, és senki nem vesz tudomást a gondjaikról