szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?

Csak a véleményvezérek fanyalognak szerinte azon, hogy Bajnai Gordon jelen volt az Orbán-szobor ledöntésekor. Biztos benne, hogy az Együtt-PM 15 százalék feletti eredményt ér el a 2014-es választásokon, és főnökének nagyobb tartalékai vannak a bizonytalanok táborában, mint Mesterházy Attilának. Ha viszont alacsony lesz a szavazói részvétel, akkor Orbán Viktor megint kétharmadot szerezhet, figyelmeztet. Nem akar üzengetni Gyurcsánynak, de szerinte a volt kormányfőn, korábbi főnökén múlik, beveszik-e a DK-t az ellenzéki összefogásba. Szigetvári Viktort kérdeztük az Együtt 2014 lehetőségeiről és a buktatókról.

hvg.hu: Jól értem a stratégiájukat? Lőnek pár öngólt a kampány elején, hogy elaltassák a Fidesz éberségét?

Szigetvári Viktor: Próbálom érteni az iróniát, de fejtse ki, mi is a kérdés.

hvg.hu: Ezekben a pillanatokban is arról vitatkoznak a parlamentben, hogy – mint azt Herczog Edit MSZP-s európai parlamenti képviselő a honlapján elismerte – a Tavares-jelentés kidolgozásához mégis volt köze a szocialistáknak. (Az interjú hétfőn délután készült – a szerk.) Bár ön az Együtt 2014 kampányfőnöke, több választás során dolgozott az MSZP-nek is. Hogy lehet ekkora kommunikációs hibát véteni?

Sz. V.: Erről az ügyről nincs tudomásom, így egyelőre nem is szeretném kommentálni.

hvg.hu: Említhetnénk egy másik esetet is. Részt vehet-e a megfontolt politikus benyomását keltő Bajnai Gordon egy olyan tüntetésen, ahol Orbán-szobrot döntenek, majd körbehordozzák a fejét?

Sz. V.: Ezzel vitatkoznék. Azt előzőleg tudtuk, hogy lesz szobordöntés. Ez rendben is van, nem is értem az általam nagyra tartott véleményvezérek fanyalgását. Ami utána történt, az szerintem elfogadhatatlan, és Dopeman szerepeltetése sem az ízlésemnek való. Ugyanakkor egy olyan országban, ahol 23 évvel a rendszerváltás után sok embernek félnie kell, egy szobordöntögetés – mint politikai geg – belefér. Ettől nem kell elhatárolódni, Bajnai Gordon ott egy nagyon kemény, Orbán-rendszert bíráló beszédet mondott. Szerintem azért volt végül ellentmondásos az eset fogadtatása, mert a szobordöntés után hibákat követtek el.

Szigetvári Viktor, az Együtt 2014 társelnöke, kampányfőnök
©

hvg.hu: Meg lehet-e így ragadni a középen álló, a radikális akcióktól idegenkedő szavazókat?

Sz. V.: Abban egyetért az MSZP és az Együtt 2014, hogy a bizonytalanok megszólításán keresztül vezet az út a választási sikerhez. De a bizonytalanok tábora sem homogén, legalább 2-3 féle választó van a bizonytalanok közt. Sosem gondoltuk, hogy a célközönségünk az angol konzervatív szavazóhoz mérhető közönség. Az ilyen performance-októl esetenként idegenkedő városi diplomás értelmiség csak az egyik csoport. Ugyanakkor vannak a bizonytalanok közt alacsonyabb státuszú, alsó-középosztálybeli választók is, akiket megtört az elmúlt 6-8 év válsága, és van bennük jogos indulat. A mi támogatóink között vannak baloldali szavazók, akiknek hagyományosan az MSZP volt a pártjuk, de valamiért úgy érzik, hogy 2010-re elveszítették a pártjukat. És vannak olyan támogatóink, akik 2010-ben – életükben feltehetően először – a Fideszre voksoltak. Higgye el, Bajnai karakteréből több szobordöntögető akció sem tudja kimosni azt a higgadt, nyugodt kormányzási időszakot, amikor egy évig az MSZP támogatásával irányította az országot.

hvg.hu: Nem lehet, hogy a szobordöntögetés az MSZP-vel kötött szeptemberi megállapodás következménye? Úgy tűnik, mintha a Mesterházyval folytatott versengés a szavazatokért – és a miniszterelnökségért – kényszeríti rá a higgadt politikus imidzsét építő Bajnait, hogy egyszerre szóljon a dühös és az értelmiségi szavazókhoz. Ezt a nagy néppártokban a szerepek leosztásával szokták áthidalni.

Sz. V.: Rólunk legfeljebb a politikai ellenfeleink és a szövetségre készülő barátaink híresztelték, hogy az új SZDSZ vagyunk. Mi eleve, már a párt alapításakor egy néppárti stratégiával léptünk be a politikai térbe. Egy heterogén szavazói bázisú, balközép-centrista néppárt szeretnénk lenni. A választási szövetség megkötése, a közös egyéni képviselőjelöltekben való megegyezés csak megerősítette azt, amit első perctől mondtunk, hogy mi nem az MSZP kárára akarunk növekedni. Most mindkét párt arra törekszik, hogy az el nem kötelezett szavazókat szólítsa meg, és a meglévő választóit aktivizálja. A Szolidaritás mindig megünnepelte a születésnapját, és az Együtt 2014–PM egy olyan szövetség, melyben a tagszervezetek önállósággal rendelkeznek, nem kell a többi tagszervezettel mindenben 100 százalékig egyeztetniük.

"15 százalék fölött leszünk"
©

hvg.hu: A hagyományosan kétpólusú magyar politikai rendszerben, az új választási szisztémában ez a balközép párt mennyit érhet el? Ha a szintén heterogén választói bázissal rendelkező SZDSZ-t vagy az LMP-t nézzük, akkor ez 4-7 százalék között mozoghat. Ez azért egy néppárthoz kevés.

Sz. V.: 15 százalék fölött a biztos választók arányában.

hvg.hu: Mi kell ahhoz, hogy fél év alatt a 3 százalékról 15-re ugorjanak?

Sz. V.: Egészen biztos, hogy nem 3-4 százalékon állunk.

hvg.hu: A Tárki és az Ipsos is 3 százalékot mért önöknek a teljes népesség körében. Márpedig abban minden szakértő egyetért, hogy a két választás között ez a mutató a mérvadó.

Sz. V.: Biztos vagyok benne, hogy nekünk a 6-8 százalékos sávban van a támogatottságunk. Nem szoktam megkérdőjelezi a közvélemény-kutatásokat, de ma az a helyzet, hogy van egy csoport, amely fél megmondani a véleményét. Mind a Tárkinál, mind az Ipsosnál dolgozó szakembereket ismerem, tudom, hogy jól dolgoznak, de érdemes 10-15 évre visszatekinteni. Azt lehet látni, hogy mind a két cég hagyományosan alulmérte a kis pártokat. Érdemes megnézni, hogyan alakultak a Jobbik számai a 2009-es EP-választások előtt vagy az LMP adatai 2010-et megelőzően. Ez a kérdezés módszertanából fakad. Úgy gondolom, hogy a Medián borítékos megoldása a jelenlegi, sok félelemmel teli választói helyzetben valósabb képet ad. A választás szavazóhelyiségben, szavazólapon történik, ahol felkínálják a választási alternatívákat, szemben mondjuk a nyílt kérdésekre alapozó, telefonon készített Nézőpont-méréssel. De a legtöbb kutató a biztos szavazók tekintetében 6 százalék körül mér minket, szerintem inkább 8 százalék körül vagyunk, innen kell tovább növekedni.

hvg.hu: A kampányban megúszhatatlan, hogy Mesterházy és Bajnai egymásnak feszüljön, feltéve, ha valamelyikük nem tesz le a miniszterelnöki ambícióiról, és beáll a másik mögé.

Sz. V.: Mindkét politikus bölcsen viselkedik a megállapodás óta. Járják az országot, és együtt mutatják be a szocialisták vagy az Együtt–PM jelöltjeit. Ez a helyi nyilvánosságban egy érdemi esemény, foglalkozik vele a helyi sajtó. Balatonfüreden a PM-es Scheiring Gábor mellett ott volt az MSZP által Veszprém megyében állítandó három másik jelölt is. De Baja esete is azt mutatja, hogy működik az összefogás. Tudom, hogy a kérdése a listák versenyére vonatkozik. Komoly bölcsességre van szükség, hogy a kampány utolsó három hónapjában ne egymással legyenek a felek elfoglalva, hanem azzal, hogy a bizonytalanok táborából szerezzék a további támogatóikat. És szerintem azt mutatják a mérések, hogy Bajnai Gordonnak több tartaléka van.

"Bajnai Gordonnak több tartaléka van"
©

Azt gondolom egyébként, hogy két lehetséges szcenárió lehet 2014 tavaszán. Az egyik: egy 50 százalék körüli alacsony részvétel mellett kétharmaddal újraválasztják Orbán-kormányt egy többpárti ellenzékkel. A másik: 65 százalék felé megy a részvétel, aktivizálódnak azok, akiknek az apátiájára rájátszik a Habony Árpád-féle kampány. Ebben az esetben az ellenzék biztosan leváltja az Orbán-kormányt. Azzal, hogy mindkét párt, mind Mesterházy, mind Bajnai a bizonytalanok aktivizálására törekszik immár, az ellenzék esélyeit növeli. 

hvg.hu: Mint említette, a Medián méréseit inkább elfogadja. A közvélemény-kutató szerint az ellenzéki szavazók kétharmada elégedetlen az MSZP-Együtt megállapodással.

Sz. V.: Ez az elégedetlenség nyilvánvalóan az MSZP-Együtt és DK relációra vonatkozik. A másik ok szerintem, hogy a tárgyalások elhúzódtak, végül konfliktusosak voltak, és közvetlenül a megállapodás után készült a felmérés. Nagy volt a várakozás, hogy közös miniszterelnök-jelölt lesz, de sok olyan szavazóról tudok, aki nem lett volna hajlandó voksolni egy MSZP-Együtt közös listára. Szerintem a nyár végi helyzetben a lehető legjobb megállapodást kötöttük, ami nyitott más pártok bevonására is.

hvg.hu: Egy évvel ezelőtt az ellenzék esélyeit latolgató, a koordinált indulást is értékelő írásában feltette a kérdést: hogyan fognak együtt kormányozni azok a pártok, amelyek képtelenek a közös listában megállapodni.

Sz. V.: Jól esik, ha idéznek, de akkor tegyék pontosan. Mert például azt sem mondtam soha, hogy jobboldali választók sokaságát akarjuk megnyerni. A tanulmányban azt a kérdést tettük fel Vető Balázzsal, hogy a felek hajlandóak-e megfizetni az egyezség politikai árát. Hajlandó-e az egyik párt a másik jelöltje mellett kampányolni az adott választókerületben? Rá tudja-e bírni a szavazóit, hogy szavazzon át a másik párt jelöltjére. Erre figyelmeztettem, amikor a koordinált indulás nehézségeiről írtam. De ezen olyannyira túl vagyunk, hogy közös arculatú kampányt fogunk csinálni az MSZP-vel az egyéni jelöltjeink mellett.

hvg.hu: Azért mégiscsak a közös listáról és miniszterelnök-jelöltről tárgyaltak heteken keresztül.

Sz. V.: Igen, és nálunk szövetségi elnökségi döntés volt arról, hogy még a DK bevonását is lehetővé kell tenni, nekik is helyet kell biztosítani. De mindvégig napirenden volt a tárgyalások során a koordinált megoldás is. Kétségtelen, ha Gordon visszalép, akkor az Együtt több képviselőjelölti helyet kaphatott volna. De azok a szavazók között, akik 2010-ben életükben először a Fideszre szavaztak, sokan nem szavaznának az MSZP-re 2014-ben. Márpedig nélkülük nem lehet nyerni. Idő kell ahhoz, hogy a baloldali tábor 2008-2010 közötti összeomlásának emléke elmúljék, és persze, idő kell ahhoz, hogy a választók is megtanulják az új választási rendszert.

"sokan nem szavaznának az MSZP-re 2014-ben"
©

hvg.hu: Lesz megállapodás a végén Gyurcsánnyal?

Sz. V.: Azt kéri, hogy tippeljek?

hvg.hu: Tippeljen.

Sz. V.: Van rá esély, és az ellenzéki oldalnak a széles összefogás az érdeke. Az Együtt–PM-en nem fog múlni. De azt tudom most mondani, amit korábban is. Az, hogy ez nem jött össze 2013 őszén, az egyedül Gyurcsány Ferenc felelőssége. Úgy ítélte meg, hogy jelenlegi támogatottságából kifolyólag szeptemberben rosszabb megállapodás tudna kötni, mint az év végén. Ennek viszont az a következménye, hogy a DK most elsősorban tőlünk, illetve az MSZP-től próbál szavazatokat szerezni. Ez a politikában legitim, valahol megértem, csakhogy közben Mesterházyék és mi is minden idegszálunkkal új szavazók megszerzésén dolgozunk, és nem egymással foglalkozunk.
 
hvg.hu: Mi kell ehhez a megállapodáshoz, Gyurcsány visszavonulása a politikából?

Sz. V.: Ezt neki kell eldöntenie. Egy párt vezető tisztségviselője (Szigetvári az Együtt 2014 társelnöke – a szerk.) nem kérheti egy másik párt elnökétől, hogy vonuljon vissza. De ha meg akar állapodni, akkor lesz szövetségkötés, és ehhez az első lépést az MSZP irányában kell megtennie.

hvg.hu: Miért tolja a DK-t az MSZP-re?

Sz. V.: Minket válogatott szavakkal szokott szidni, ezért gondolom, hogy nem velünk akar megállapodni. De ha ennek érdekében az Együtt–PM-nek újra kellene gondolnia a 31 választókerületet – miközben már 4-et átengedtünk –, akkor állunk elébe. A DK különindulása szavazatveszteséget okozhat az ellenzéknek, amit mindenképpen el kell kerülni. Biztos vagyok benne, hogy legyőzhető az Orbán-kormány, hiába állt elő a magyar választók rosszabbik énjére jól rájátszó politikai termékekkel, a rezsiharccal. Legyőzhető, mert komoly elszegényedés, elégedetlenség és félelem van bizonyos választói csoportokban. De ha Gyurcsány Ferenc meg akar állapodni, akkor nem kellene az egyik napon hazug módon Orbánnal való kiegyezési szándékkal vádolnia Bajnait, a másik napon pedig populizmussal az MSZP elnökét. Azt a Mesterházyt, aki egy baloldali párt vezetőjeként – helyesen – ki meri mondani, hogy a gazdasági fejlődés, a hitelezés beindulása és új munkahelyek létrejötte érdekében az a nemzeti érdek, hogy csökkenjen a bankadó. 

hvg.hu: Most viszont éppen önök szervezik a közös október 23-i ünneplést Gyurcsánnyal. A Szolidaritás szobordöntögetése után jó ötlet volt ezt a millás Juhász Péterre bízni?

Sz. V.: A Millában szerzett szervezői tapasztalatai jól jönnek. Nem egy szövetségi megállapodás megünnepléséről szól a nemzeti ünnepi tüntetés, hanem közösen tüntetünk azon értékek mellett, amelyekben egyetértünk. A Fidesz 11 éve azt hirdeti, hogy „a haza nem lehet ellenzékben”, és ezzel kitagadja az ellenfeleit a politikai közösségből. Ez ellen nem tudnak mást tenni az ellenzéki pártok, minthogy közösen méretik meg magukat. Egyébként egy békés, sok felszólalós rendezvény lesz.

hvg.hu: Azért kérdeztem, hogy miért Juhász, mert tavaly épp ő mondta az ATV-ben Vadai Ágnes és Szanyi Tibor szemébe, hogy ők felelősek a kétharmadért, és nem érdemes Orbánt leváltani, „ha ugyanaz jön vissza”. Most meg ő szervezi a DK-val és az MSZP-vel közös tüntetést.

Sz. V.: Mi is, az ellenzéki szövetség is sok irányból jön. Én is követtem el hibákat, biztos a Juhi is. Belül nekünk nincsenek vitáink, és azt lehet látni, hogy nyár óta már az MSZP-vel sem szólalkoztunk össze. Egy a lényeg, győzelemre törekszünk, egy szétesett, sok-sok sérülést elszenvedett balközép politikai és választói koalíciót kell összerakni. Olyan választókat kell megszólítanunk, akik – részben a Fidesz populizmusa révén felhergelve – csalódtak 2006 után, majd 2010 után megint. Erre nem az a helyes válasz, ha a pártok külön-külön tüntetnek, egymásnak üzengetnek a pódiumokról fenntartva a fragmentáció látszatát.

"Mi nem tudunk buszpénzt fizetni"
©

hvg.hu: Megmérettetésről beszélt az imént. Nagyobb tömeget akarnak összegyűjteni, mint a Békemenet?

Sz. V.: Nem erre gondoltam. Mi nem tudunk buszpénzt fizetni úgy, ahogy a Fidesz ezt megteszi. Nem leszek álszerény: a magyar baloldal eddigi talán legnagyobb tüntetését 2006-ban akkori, MSZP-s csapatommal én szerveztem az Andrássy útra. De az sem volt akkora, amit azokban a napokban a Kossuth térre szervezett a Fidesz. Mégis, erősödtünk általa. Ez a feladat most is.

hvg.hu: Egy februári háttérbeszélgetésen azt mondta, 10-15 ezer aktivistájuk lesz a kampányban. Hol tartanak a pártépítéssel?

Sz. V.: A választókerületi szervezetek száma megközelíti a 100-at, október végéig elérjük a 106-ot. A kampányunkban már most 4-5 ezer utcai aktivista vesz részt, és az adatbázisunkban 10-13 ezer olyan ember van, akik felajánlották, hogy valamilyen formában segítenek, például korrektúrázzák a szórólapjainkat vagy szórólapoznak. Sokan ezt csak anonim módon tudják vállalni, nem vesznek részt az utcai kitelepüléseken, nem kockáztathatják az egzisztenciájukat. A legálisan épített adatbázisunkban már most több mint 200 ezer háztartás van, ezekben közel 400 ezer ember él. 100 háztartásonként 20-25 olyan ember van, aki aktívan szeretne segíteni. Ők különféle informatikai eszközökkel kapcsolatban állnak velünk, így szerintem a február és április közötti kampányban már valóban 10-15 ezer aktivista segítheti a munkánkat. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
PlayStationön is megjelent a Black Lives Matter

PlayStationön is megjelent a Black Lives Matter

Hogyhogy hétfő délelőtt dolgozunk a leghatékonyabban?

Hogyhogy hétfő délelőtt dolgozunk a leghatékonyabban?

Elítélték Olaszország legkeresettebb bűnözőjét, aki a Cosa Nostra feje lehet

Elítélték Olaszország legkeresettebb bűnözőjét, aki a Cosa Nostra feje lehet