szerző:
Gavra Gábor - Kósa András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyolc egyéni képviselői körzetben indulhatna el jövőre a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció – információink szerint egy ilyen felállást tartanak elképzelhetőnek az Együtt-PM részéről arra az esetre, ha a Bajnai-mozgalomnak és az MSZP-nek újra kellene nyitnia az augusztus végén megkötött megállapodást. Erre pedig egyre nagyobb az esély, mivel a DK támogatottsága kezdi megközelíteni az Együtt-PM-ét. Gyurcsány Ferenc azt mondta lapunknak, "az Együtt jelenleg tapasztalható gyengülése éppúgy életveszélyes a kormányváltás ügyére nézve, mint az, ha a DK nem kerülne egyértelműen 5 százalék fölé".

„Van rá esély, és az ellenzéki oldalnak a széles összefogás az érdeke. Az Együtt-PM-en nem fog múlni” – mondta Szigetvári Viktor a hvg.hu-nak adott interjújában arra a kérdésre, mely szerint megegyeznek-e végül a Demokratikus Koalícióval. Az Együtt-PM társelnöke arról is beszélt, hogy az, hogy megállapodás a nyáron nem jött létre, egyedül Gyurcsány Ferenc felelőssége, mert teljesíthetetlen feltételeket támasztott, és a volt kormányfőnek az „első lépést az MSZP irányába kellene megtennie”.

Nyáron az Együtt-PM elutasította Gyurcsány megkeresését, mondván, az MSZP-vel kellene megállapodnia arról, hány egyéni képviselői körzetben indulhatnak majd. A szocialisták négy – nem nyerhető – körzetet ajánlottak, Gyurcsány második helyet akart magának a közös listán, ebbe az MSZP nem ment bele. Gyurcsány Ferenc azóta – mint azt lapunknak adott interjújában is elmondta – nyíltan arra játszik, hogy a DK megerősítésével legkésőbb 2014 elejére olyan helyzetbe hozza két politikai riválisát, hogy megkerülhetetlen legyen. Arról már korábban írtunk, hogy a DK megerősödése az MSZP-ben is meglepetést keltett, és hogy fordulat várható az ellenzéki oldalon.

Ennek fényében különösen érdekes, hogy a Szigetvári Viktor által említett „van rá esély” mára azt jelenti, az Együtt-PM-ben már konkrét számokkal kalkulálnak. Információink szerint két helyet adnának át a DK-nak, míg arra számítanak, az MSZP részéről hat egyéni választókörzet felajánlása történik meg. Utóbbiból kettő nyerhető körzet lenne, de az Együtt-PM részéről legszívesebben nem túl esélyes kerületeket „dobnának be”. Maga Szigetvári Viktor is úgy nyilatkozott egyébként, hogy ha újra kell gondolniuk a megállapodás szerint most nekik jutó 31 választókerületet, akkor „állnak elébe”, de szerinte – mint már említettük – egy háromoldalúvá bővített megállapodáshoz Gyurcsány Ferencnek először az MSZP-vel kellene megegyeznie.

A DK az Együtt körzeteinek felét akarja

„Micsoda nagyvonalúság! A velünk nagyjából egyenlő támogatottsággal rendelkező Együtt megtart 29 egyéni körzetet, és nekünk átenged kettőt. Ez egy értékelhetetlen elképzelés” – értékelte az E14-ben felmerült forgatókönyvet vezető DK-s forrásunk. A DK nyitott arra, hogy a szocialisták mellett – akik a két párt közötti tárgyalások megszakadásakor jelezték, hogy 2014 elején készek visszatérni a DK-val folytatott megbeszélésekhez – az E14-gyel is megegyezzenek. Ám jelen állás szerint 50-50 százalék arányban osztoznának a 31, az MSZP-E14 megállapodás eredményeként Bajnai Gordon pártjának jutott helyeken. „Ők most magasról zuhannak és megvannak a történelmi érdemeik, ezért akár megtarthatják a mostani körzeteik 60 százalékát is, de a 29-2-es felosztás nevetséges” – foglalta össze a DK álláspontját a párt egyik elnökségi tagja. Annyi biztos: a DK-s forrásunk által jelzett igény kikényszerítené az MSZP és az Együtt nyár végi megállapodásának felülvizsgálatát, hiszen a 31 E14-es körzet 40 százalékának DK-s megszerzése lehetetlenné tenné Bajnaiék önálló listaállítását.

Bajnai Gordon tavaly október 23-án: egyelőre nincs meg a "kritikus tömeg"
©

A helyzet valóban az, hogy Gyurcsány Ferenc taktikája elsősorban az Együtt-PM-nek árt: az elmúlt hetekben a Demokratikus Koalíció több közvélemény-kutatónál beérte a teljes népességben jelenleg 3 százalék körül mért (korábban sokkal erősebb) Együtt-PM-et, miközben az MSZP – ha bővítenie nem is sikerült táborát – őrzi pozícióit. Gyurcsány Ferenc jelenleg a korábban Bajnai Gordonban kormányfőjelöltet látni akaró Együtt-PM támogatókat „szipkáz át” magához – elsősorban valószínűleg azokat, akik tavaly a DK-tól pártoltak Bajnai induló mozgalmához.

A már idézett interjúban amúgy Szigetvári Viktor azt mondta, 15 százalékon állnak szerinte a biztos pártválasztók körében, és 6-8 százalékos támogatottsággal bírnak a teljes népességben. Ezzel egybecseng egy PM-es vezető véleménye is, aki arról beszélt lapunknak, „teljesen biztos, hogy meglesz a 10 százalék” (amit az Együtt 2014-nek és a Párbeszéd Magyarországért pártnak, mint egy listán induló független, de szövetséges alakulatoknak el kell érniük a parlamentbe jutáshoz).

Mindezek dacára a hétvégén a PM taggyűlése felhatalmazást adott a párt vezetésének, hogy „szükség esetén” közös szervezetként induljanak 2014-ben az Együttel, ebben az esetben ugyanis a parlamentbe jutáshoz elég 5 százalék is. A döntéssel kapcsolatban nem értünk el nyilatkozattételre felhatalmazott PM-est, de a párt egy képviselője szerint „ez csupán egy technikai döntés, semmilyen módon nem befolyásolja a két párt együttműködését, sem azt, hogy mit csinálunk majd a parlamentben”. Ennek ellenére is nehéz másképp interpretálni a lépést, mint hogy az érintettek megpróbálják bebiztosítani magukat arra a helyzetre, ha mondjuk 2014 elején még – bármennyire is nem fogadják el a közvélemény-kutatások eredményeit – mindig rezegni látszik a léc a 10 százalék körül.

Gyurcsány: eljöhet a közös lista ideje

Gyurcsány Ferenc mindeközben állítja: az események logikája előbb vagy utóbb megállapodásra fogja kényszeríteni az ellenzék pártjait. „Az Együtt jelenleg tapasztalható gyengülése éppúgy életveszélyes a kormányváltás ügyére nézve, mint az, ha a DK nem kerülne egyértelműen 5 százalék fölé. Egy ilyen helyzetben kölcsönös nagyvonalúságra és közös listára lesz szükség az érdekeltek részéről” – mondta a hvg.hu-nak a DK elnöke.

Az Együtt-PM-ben is elismerik amúgy, hogy Kónya Péter szobordöntős-lefejezős akciója ártott a magát "mérsékeltnek, a középen állókat megszólítani vágyónak" definiáló mozgalomnak, de – mint azt a párt egyik erős embere lapunknak elmondta – "legalább arra jó volt, hogy Kónya Pétert megakadályozzuk a hasonló akciók elkövetésében a jövőben".  (Igaz, maga a Szolidaritás Szakszervezet vezetője ezzel kapcsolatban azt mondta két hete a köztévében: további radikális utcai megmozdulások jönnek szervezete részéről.) Úgy tudjuk egyébként, Karácsony Gergely lett az Együtt-PM kommunikációért felelős vezetője, a jövőben alapvetően ő határozza meg, milyen akciókkal, kik szerepeljenek a nyilvánosság előtt, így az eddigi "sokszereplős" megjelenés helyett alapvetően Bajnai Gordon, Juhász Péter és maga Karácsony képviseli majd a mozgalmat. Utóbbi egyébként a hvg.hu-nak elmondta: nincs elvi kifogása a Gyurcsány pártjával történő közös október 23-i ünneplés, sem pedig a DK-val kibővített ellenzéki együttműködés ellen.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kutatók: A nők ugyanolyan jók matematikából, mint a férfiak

Kutatók: A nők ugyanolyan jók matematikából, mint a férfiak

Az ablakból szúrta ki az ózdi férfi a 10 ezrest, amit el akart rabolni

Az ablakból szúrta ki az ózdi férfi a 10 ezrest, amit el akart rabolni

Megszűnik a magyar Playboy

Megszűnik a magyar Playboy

Ezek a nők mégsem éltek annyira szűzi életet

Ezek a nők mégsem éltek annyira szűzi életet

Német külügyminiszter: Európának sokáig szüksége lesz még a NATO-ra

Német külügyminiszter: Európának sokáig szüksége lesz még a NATO-ra

Szétszedték a Microsoft erőgépét, és meglepődtek, mit találtak

Szétszedték a Microsoft erőgépét, és meglepődtek, mit találtak