szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A temetkezési törvénnyel, a Normafa környékére tervezett beruházással és a hajléktalanellátással minden bizonnyal foglalkozni fog az új ombudsman.

A Népszabadság hétfői számában megjelent interjúban Székely László azt mondta, "nekünk a szegények, az elesett, kiszolgáltatott helyzetben levő emberek ügyvédjének, szószólójának kell lennünk, az ő érdekeiket kell határozottabban képviselnünk". Erről eddig kevesebbet beszéltek, míg a politikailag kényes ügyek lényegesen nagyobb teret kaptak - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy kész-e ütközni a kormánnyal is, igennel válaszolt. "A törvény, amelynek alapján a hivatal működik, erre kötelez, és indokolt esetben kész vagyok bárkivel konfrontálódni. Higgyék el, a harminc év alatt megszerzett szakmai presztízsemet meg fogom őrizni" - fűzte hozzá.

Az új ombudsman kifejtette, hogy az ügyek egy részét biztosan hivatalból indítják majd, akár a médiában megjelent hírek alapján is. Erre példaként említette, hogy a sajtószemlében olvasta: Balassagyarmaton a közösségi szállásról állítólag úgy tesznek utcára menedékkérőket, hogy megszüntetik az ellátásukat, miközben tartózkodási engedély hiányában munkát sem vállalhatnak. Az ilyen eseteknek érdemes utánajárni - mondta.

Az interjúban felsorolt néhány ügyet, amelyekkel minden bizonnyal foglalkozni fog a hivatal. Ezek között említette a temetkezési törvényt, a Normafa környékére tervezett beruházás ügyét és a hajléktalanellátást.

Egyetértett azzal a felvetéssel, nagy feladat lesz a hivatala számára, hogy a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvény szerint jövőre úgy lehet majd bejelentést tenni, hogy az érintett megőrizheti a névtelenségét, illetve 2015-től ellenőrizniük kell az ENSZ kínzás és megalázó bánásmód elleni egyezményének hazai végrehajtását. "Mindehhez bizonyosan a létszám növelésére van szükség. Különösen az utóbbi feladat ellátása kíván majd óriási erőfeszítést, hiszen – a börtönöktől a pszichiátriai intézetekig – mindenütt ellenőriznünk kell majd, ahol személyes szabadságukban korlátozott emberek élnek. Nagyjából ezer helyszínről van szó, ami brutálisan nehéz munka lesz, hiszen mindössze tízen foglalkoznak majd ezzel" - mondta.

gpp \ gte
MTI 2013. október 21., hétfő 1:57
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jobban sújtja a bevándorlók munkahelyeit a koronavírus,  Magyarország viszont a kivételek között

Jobban sújtja a bevándorlók munkahelyeit a koronavírus, Magyarország viszont a kivételek között

Erdogan: Macron ellenőriztesse az elmeállapotát!

Erdogan: Macron ellenőriztesse az elmeállapotát!

Olaszországban bezárnak a mozik, az uszodák és az edzőtermek

Olaszországban bezárnak a mozik, az uszodák és az edzőtermek