szerző:
Cs. B.
Tetszett a cikk?

Három kerületi rendőrkapitány távozik november 1-jével, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) bűnügyi szervek felderítő főosztályának vezetője, Berki Antal pedig a XI. kerületi kapitányság irányítását veszi át – tudta meg a hvg.hu rendőri forrásokból. A rendőrség részéről cikkünk megjelenéséig nem küldték meg a leváltásokkal kapcsolatban feltett kérdéseinkre a válaszokat, később azonban honlapjukon közölték az új rendőrkapitányok nevét.

Menesztették az V., a VI. és a XVII. kerületi kapitányságok vezetőit, ezzel újabb tapasztalt rendőröket váltottak le beosztásukból. Az V. kerületből Kőhalmi Zsolt ezredes távozik, a terézvárosi állománytól Bartus Zoltán alezredes vett búcsút, míg a XVII. kerületi kapitányi székből Sarkadi István alezredest állították fel – értesült rendőri berkekből a hvg.hu.

Rajtuk kívül november 1-jei hatállyal lecserélik a BRFK bűnügyi szervek felderítő főosztályának vezetőjét, Berki Antalt, aki a XI. kerületi rendőrök parancsnoka lesz. Idén augusztusban írtunk arról, hogy Újbuda előző kapitányát, Kohári Pétert a Magyar Nemzeti Bankba (MNB) rendelték be. Ez eléggé szokatlan dolog, hiszen bár az MNB-ben dolgozik, a rendőrségtől kapja a fizetését.

A leváltásokat a hvg.hu-nak – nem hivatalosan – azzal indokolták, hogy a sokat bírált bűnügyi statisztikák szerint az érintett kerületek rosszul teljesítettek, s ezért kell a rendőrkapitányoknak távozniuk. Feladataikat helyettesük viszi tovább, úgy tudjuk, egyelőre nincsenek új megbízott, vagy kinevezett kapitányok a helyükre.

Kőhalmi, Bartus és Sarkadi leváltásával tapasztalt parancsnokok távoznak posztjukról. Akadt olyan rendőri vezető, aki arra hívta fel a hvg.hu figyelmét, hogy a kapitányok távozásával tovább gyengül a BRFK főrendőrének, Tóth Tamásnak a helyzete, ugyanis körülötte már csak olyan emberek lesznek, akiket Pintér Sándor hozott helyzetbe.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi és rendészeti helyettese sem Tóth Tamás emberének tekinthető, hanem a belügyminiszter bizalmát élvező Bolcsik Zoltán, egykori Nemzeti Nyomozó Iroda főigazgató, majd Veszprém megyei rendőrfőkapitány emberének, akikkel évekig dolgoztak együtt. Ismert, Bolcsik 2010 óta a többek között a rendőrség belső elhárítását ellátó Nemzeti Védelmi Szolgálat első embere.

Ahogy a hvg.hu-nak fogalmaztak, ez egy újabb üzenet Tóth Tamásnak, akit nem Pintér Sándor szemelt ki budapesti főkapitánynak. Hogy mégis az lett, állítólag annak köszönhette, hogy édesanyja a Fidesz gazdasági vezetőjeként dolgozik. Tóth Tamásnak többször is felajánlották a büntetés-végrehajtás országos parancsnoki székét, de ő azt nem fogadta el.

A személycserékkel kapcsolatban az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata választ ígért, többek között az utódokra vonatkozóan, illetve, hogy a leváltott parancsnokokkal mi lesz, de cikkünk megjelenéséig nem küldték el azokat, később azonban honlapjukon közölték: az országos rendőrfőkapitány pénteki hatállyal Liskány Csabát a BRFK bűnügyi szervek korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya vezetőjének nevezte ki, míg Berár Ivánt az V. kerületi, Berki Antal rendőrségi főtanácsost pedig a XI. kerületi rendőrkapitányság vezetésével bízta meg.

Budapest rendőrfőkapitánya pénteki hatállyal megbízta Kecskés Tamást a VI. kerületi, míg Szikszó Sándort a XVII. kerületi rendőrkapitányság vezetésével. Budapest rendőri vezetője ugyancsak pénteki hatállyal Kőhalmi Zsoltot a BRFK ellenőrzési szolgálat szakmai ellenőrzési osztálya vezetőjévé, Bartus Zoltánt pedig a BRFK bűnügyi szervek korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztály gazdaságvédelmi osztály II. vezetőjévé nevezte ki - olvasható a rendőrségi közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!