szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két év három hónapról hét évre súlyosította a Pécsi Törvényszék a tanítványaival erőszakoskodó mohácsi rajztanár börtönbüntetését keddi jogerős ítéletében.

A törvényszék megalapozottnak találta az ügyben első fokon eljáró Pécsi Járásbíróság határozatát, és a férfit szemérem elleni erőszak miatt marasztalta el, mellékbüntetésként a közügyek gyakorlásától hét évre, a tanári foglalkozástól örökre eltiltotta.

A bíróság új eljárásban hozott döntést az ügyben. A tanárt a mohácsi bíróság korábban felmentette a nemi erkölcs elleni bűncselekmények vádja alól, de a törvényszék eljárási szabályok megsértése miatt azt az ítéletet hatályon kívül helyezte.

A tárgyalás nagy része a kiskorú sértettek és a bűncselekmény jellege miatt zárt ajtók mögött folyt, a jogerős határozat indoklása sem volt nyilvános, így csak a korábbi rendőrségi nyilatkozatokból tudható, miért indult eljárás Bosnyák Mihály ellen.

Garamvári Gábor, Mohács rendőrkapitánya korábban azt nyilatkozta: a gyanú szerint a rajztanár a tanteremben, rajzszakköri foglalkozások alatt fajtalankodott a felügyeletére bízott tizenkét év alatti gyerekekkel. Erre az adott alkalmat, hogy bizonyos foglalkozásokon csak egy-két diák vett részt.

A rendőrség az ügyben 2008 decemberében, egy hatéves kislány édesanyjának bejelentésére indított nyomozást, majd újabb tanulókkal bővült a sértettek köre. A gyerekeket igazságügyi pszichológus, a bíróság által kirendelt nyomozási bíró és ügyész felügyeletével hallgatták ki.

Magyar György, a vádlott ügyvédje a nemi erkölcs elleni bűncselekményekre vonatkozó korábbi felmentő ítélet után újságíróknak azt mondta, hogy a bíróság szerint védence speciális személyiség, túláradó szeretettel fordult tanítványai felé, és ezt könnyű félreérteni.

Hangsúlyozta: a gyermekek elmondásán kívül semmi nem támasztotta alá azt az állítást, hogy a vádlott molesztálta volna a kiskorú gyerekeket.

A jogi képviselő a keddi jogerős elmarasztaló határozat után úgy nyilatkozott, hogy védence rossz egészségi állapota miatt rabkórházban töltheti le büntetését. Tekintettel arra, hogy a tanár továbbra is ártatlannak vallja magát, és a tárgyaláson felmerültek a büntetés kiszabását is érintő jogértelmezési, jogszakmai problémák, a Kúriához fordulnak rendkívüli jogorvoslatért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mészáros és egy 31 éves modell már feltűnt a Citadellánál, kérdés, marad-e a Szabadság-szobor

Mészáros és egy 31 éves modell már feltűnt a Citadellánál, kérdés, marad-e a Szabadság-szobor

Egyszeri segélyt igényelt az államtól egy nyugdíjas, 50 forintot kapott

Egyszeri segélyt igényelt az államtól egy nyugdíjas, 50 forintot kapott

Élményvárossá tennék Budapestet, 3 milliárdot már kaptak hozzá az államtól

Élményvárossá tennék Budapestet, 3 milliárdot már kaptak hozzá az államtól