szerző:
MTI

Minden korábbinál több törvény, kormányrendelet és összességében is történelmi rekordot jelentő mennyiségű jogszabály született 2013-ban – közölte a Jogtárat kiadó Wolters Kluwer Kft. csütörtökön. Tavaly a törvények száma átlépte a 250-et, a jegybanki rendeletek száma pedig a másfélszeresére nőtt.

Tavaly is tovább tartott, és mivel választás év kezdődik, feltehetően a csúcsra is ért 2013-ban a jogalkotási lendület mind a parlamentben, mind a kormányban – írták. A Wolters Kluwer Kft. – korábban CompLex Kiadó Kft. – jogtárának adatai szerint január 1-je és december 31-e között 1439 jogszabály (törvény, kormány-, miniszteri vagy egyéb rendelet) jelent meg.

Ez 144-gyel több az egy évvel korábbinál, ami 11,1 százalékos növekedésnek felel meg, és azt jelenti, hogy átlagosan a múlt év minden napjára négy új jogszabály jutott – olvasható a tájékoztatóban. Hozzátették, akárcsak 2012-ben, tavaly is nagyobb intenzitással nőtt a kormány jogalkotási tevékenysége, mint a parlamenté.

Ez "meg is felel a kormányzati törekvéseknek" – jelezték, felidézve, hogy Kövér László, az Országgyűlés elnöke tavaly ősszel már felvetette, hogy növelni kellene a rendeleti kormányzás súlyát a magyar jogalkotásban. 

"A gyakorlatban ez már zajlik is: az új törvények száma (...) átlagosan évi 5-11 százalékkal nő. Ezzel szemben a kormányrendeleteké tavaly negyedével haladta meg a 2012-est, míg abban az évben 17 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál" – írták. Az elemzés szerint csak az egyéb rendeletek számában nincs növekedés, a 2013-as 620 rendelet lényegében stagnálás az előző évihez képest. 

A kiadó áttekintette a minisztériumi és egyéb jogalkotásokat, és megállapította, hogy a legnagyobb mértékben ott nőtt a rendeletek száma, ahol személyi változások voltak az elmúlt években. Példaként említették, hogy tavaly márciusban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter került a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élére, utóda a miniszteri székben Varga Mihály lett.

A nemzetgazdasági minisztériumi rendeletek száma az előző évi 54-ről 77-re (42,6 százalékkal), a jegybanki rendeleteké 26-ról 44-re (69,2 százalékkal) nőtt az elmúlt évben.

További két minisztérium van, amelynek tavaly több rendelete jelent meg, mint 2012-ben, a külügy- és a honvédelmi miniszter, valamint a miniszterelnök is eggyel-eggyel több rendeletet adott ki (4-et a 3, 24-et a 23, valamint 3-at a 2 után). A belügyminiszter, az igazságügyi és a vidékfejlesztési miniszter, továbbá az emberi erőforrások minisztere kevesebb rendeletet alkotott, mint egy évvel korábban, míg a fejlesztési miniszter éppen annyit, mint 2012-ben. 

A nem kormányzati szervek közül az év végével az MNB-be integrált pénzügyi felügyelet harmadannyi rendeletet adott ki, mint 2012-ben (11 a 29 után), a médiahatóság viszont negyven százalékkal többet (21-et a 15 után). 

Az elemzés kitér arra is, hogy a jogszabályok mellett a kormány- és más határozatok száma is emelkedett a múlt évben, a kormányhatározatoké másfélszeresére nőtt egy év alatt, és 2013-ban majdnem kétszer annyi ilyen született, mint 2011-ben. (2011-ben 522, 2012-ben 705, 2013-ban 1057 kormányhatározat jelent meg).

A köztársasági elnöki határozatok száma másfélszeresére emelkedett egy év alatt (351-ről 520-ra), míg az országgyűlési határozatoké kis mértékben nőtt (96-ről 104-re).

A tájékoztatás szerint a jogszabályok és határozatok együttes száma 3157 volt tavaly (ez átlagosan legalább napi 8-at jelent), ami csaknem negyedével haladja meg az előző évi 2492-t. A Magyar Közlönynek tavaly 225 száma jelent meg 90 344 oldalon, ami ötvenezer oldallal több az egy évvel korábbinál.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Lázár János az ingyenes sírmegváltással kampányolt, most csend van az ígéretről

Lázár János az ingyenes sírmegváltással kampányolt, most csend van az ígéretről

Két héten belül megkapja a lincselő kártérítését Szögi Lajos családja

Két héten belül megkapja a lincselő kártérítését Szögi Lajos családja

Magyar artista szerepel Tim Burton Dumbójában

Magyar artista szerepel Tim Burton Dumbójában

Harrach Péter az alelnöke annak az egyesületnek, amelynek saját törvényjavaslattal ad állami földeket

Harrach Péter az alelnöke annak az egyesületnek, amelynek saját törvényjavaslattal ad állami földeket

Orosz katonák landoltak Venezuelában

Orosz katonák landoltak Venezuelában

Bureko 6x6 – 1000 lóerő és 6 kerék a Cseh Köztársaságból

Bureko 6x6 – 1000 lóerő és 6 kerék a Cseh Köztársaságból