szerző:
M. László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több mint két napon át izzasztották egymást a felek, amíg összerakták a közös ellenzéki listát. Az Együtt úgy próbált harmadik miniszterelnök-jelöltet keríteni, hogy Bajnai Gordon tudta, ennek több szempontból sincs esélye, házon belül végül mégis castingoltak. Ahogy azzal is egyedül maradt, hogy Gyurcsány nem kerülhet fel a listára. Végül kicsin múlott, hogy nem szállt ki a maga kezdeményezte összefogásból.

Kukába kell dobni az augusztus végi megállapodást, ráadásul az akkor még kihagyott Gyurcsány pártját is be kell vonni az ellenzéki együttműködésbe – nagyjából december közepére mind az MSZP-ben, mind az Együtt-PM-ben erre a következtetésre jutottak. A tárgyalásokon részt vevő források szerint csak az volt a kérdés, ki teszi meg az első lépést, és a két párt közül be meri-e vállalni valamelyik, hogy legalább szóba hozza Gyurcsány Ferenc lehagyását a közös listáról.

Egyhetes egyeztetési folyamat után kedden mutatták be az országgyűlési választások közös MSZP-s, Együtt-PM-es, DK-s és MLP-s listáját az ellenzéki pártok vezetői. A két nagyobbik szervezet teljesen újraírta az augusztus 29-i megállapodását, és miközben évekig azt hirdették, hogy meg akarják haladni Gyurcsány miniszterelnökségének 2004 és 2009 közötti korszakát, végül kapituláltak a volt miniszterelnök szervezete előtt. Sőt, az utolsó előtti pillanatban felpakolták negyedikként a listára az SZDSZ 2009-ben megbukott elnökét, Fodor Gábort is, továbbá hozzájárultak, hogy a másik volt liberális pártelnök, Kuncze Gábor elindulhasson egyéniben.

A több mint 50 órányi tárgyalásra visszatekintve, forrásaink úgy vélik, vajmi kevés esélye volt annak, hogy Gyurcsányt kihagyják. De arra sem volt túl nagy lehetőség, hogy ne Mesterházy Attila legyen a miniszterelnök-jelölt. Legfeljebb az Együtt politikusai sérelmezik utólag, hogy az MSZP még csak számba sem vett alternatívákat. Bár a hvg.hu-nak nyilatkozó tárgyalófelek szerint végig kényszerpályán mozogtak, a tárgyalás fordulatokban gazdag volt.

Mesterházy megmentése

Még ha szűk körben, de megtörtént az is, amitől a leginkább tartottak: volt miniszterelnök-jelölti casting. Az egyeztetésekre rálátó MSZP-s forrás szerint a tárgyalások elején az Együtt tárgyalói felvetették: meg lehetne fontolni, hogy egy harmadik kormányfőjelöltet indítsanak. Bajnai Gordon a maga ambícióiról az első nap, hétfőn mondott le nyilvánosan az ATV műsorában – az Együtt ezzel kezdeményezte a tárgyalások újranyitását.

Szerelem az nincs
©

Szocialista forrásunk szerint a javaslat lényege az volt, hogy az MSZP-é a jelölés joga, de lehetőleg ne Mesterházyt ajánlják. Ekkor a szocialisták azon kezdtek el morfondírozni, mi lesz, ha beindul a nyilvánosság előtt egy olyan – számos nevet elhasználó botrányos – folyamat, mint ami Gyurcsány 2009-es lemondása után zajlott. Az egyik MSZP-s forrásunk azt mondta, már tavaly tavasszal tartottak attól, hogy a Mesterházy és Bajnai között folyó vetélkedés egy ilyen castingba fog torkollani 2013 őszére, végül pedig az értelmiségi hátországa segítségével az Együtt fogja megtalálni azt a nevet, amire a szocialisták nem mondhatnak nemet. Ezért még azok az MSZP-sek is felsorakoztak Mesterházy mögött, akik nem a pártelnök feltétlen hívei.

Az MSZP ellenállását és Mesterházyhoz ragaszkodását látva, az Együtt tárgyalói a második nap délutánján időt kértek, és elvonultak a nagyobbik párt Jókai utcai székházából azzal, hogy este hétig visszatérnek. Ám több mint két órát késtek. Mint az Együtt-PM-es forrásunk elárulta, ekkor vitáztak arról, hogy mondhat-e igent Bajnai Mesterházy listavezetői helyére.

Az Együtt-PM-es forrás szerint náluk a casting veszélyeivel leginkább Bajnai volt tisztában (2009-ben végül ő volt a folyamat nyertese – a szerk.), ezért mindenképpen felhatalmazást akart az elnökségétől, hogy kifejezetten Mesterházy jelöléséről tárgyalhasson. Az Együtt-PM több szervezetből tevődik össze, többen élesen kritizálták az elmúlt években a szocialistákat. A Milla még a múlt héten is azt szorgalmazta, próbálják meg a tárgyalások alatt kijátszani a 3. kormányfőjelölt kártyáját, szondázva a szocialistákat, hogy Bajnai visszalépése után mit szólnak hozzá. Tehát a szervezet vezetőjének előbb házon belül kellett a vitát lezárnia.

Papírcetliken castingoltak

„Gordon több ismert emberrel beszélgetett. Bár többségük nem vállalta, láttuk, hogy van a fejében egy harmadik név, ám nem hitt abban, hogy ez sikerre vihető” – értékelte a helyzetet stábjának egyik tagja, aki viszont neveket nem akart mondani.

Az Internacionálét énekelhette az MSZP színpadán
©

Bajnai tehát arra kérte még a tárgyalások előtti nap, január 5-én az Együtt vezetését, mindenki írjon fel egy cetlire olyan nevet, aki harmadik jelöltként szóba jöhet. Ezeket begyűjtötték, forrásunk szerint Bajnai végigfutotta a listát, de fel sem olvasta, mert látta, hogy a felmerülő személyek között nincs olyan, aki ne mondott volna már neki nemet, vagy olyan, akivel végig lehet csinálni a kampányt és biztos kézzel kormányozna. Forrásaink szerint erről éjszakába nyúló vita volt, Bajnai pedig - attól tartva, hogy a casting továbbgyűrűzik, és nevek szivárognak ki - még azt sem engedte, hogy az elnökség tagjai megmutassák egymásnak a cetlijüket. Ez a cetlis megoldás is segített – egy stábtag szerint – meggyőzni az Együtt vezetőségét: el kell fogadni Mesterházyt, amit végül a január 7-i esti tárgyaláson tudomásul is vettek.

„Az augusztusban bejelentett külön listás megállapodás egy torzó volt. Azért, mert úgy tárgyaltunk hetekig jelöltekről, választókerületekről, programról, hogy a legfőbb kérdést, a miniszterelnök-jelölést nem tudtuk lezárni, toltuk magunk előtt. Most megfogadtuk, hogy ezzel kezdünk, ezt kell először lezárni” – magyarázta a tárgyalásokra rálátó szocialista forrásunk, ők mihez ragaszkodtak. Ezért január 6-án még arra is figyelmeztették az Együttet, nem a szeptemberi megállapodáshoz, 75–31-es leosztáshoz kell visszatérni, hanem minden egyéb pártot a startvonalhoz kéne invitálni, és minden helyet újraosztani.

A Gyurcsány-projekt: mission impossible

„Három éve arra készülők, hogy az 2014-es kampány az új, megfiatalított MSZP-ről fog szólni. Erre megint előjöttek a meghaladni kívánt korszak szimbolikus figurái” – panaszkodott a pártot a kampányban irányító testület (ovb) egyik tagja. Forrásunk ezzel az érzéssel nincs egyedül: a tárgyalásokon részt vevő öt politikussal beszélgetve azt tapasztaltuk, a DK-sokat leszámítva senki sem boldog a szövetségtől, különösen Gyurcsány, Fodor listás helyétől, illetve Kuncze indulásától borultak ki. A PM-es politikusok kedden arról beszéltek a hvg.hu-nak, unikumozva tudták csak elviselni a lista bejelentését. A DK-nál viszont nagy az öröm, pezsgőt bontottak.

Biztos helye van a parlamentben
©

Az MSZP elnöke és Bajnai múlt hét csütörtökön, január 9-én találkozott először a külföldről hazatért Gyurcsánnyal a DK-s politikus, Oláh Lajos óbudai lakásában. Itt előbb értesítették arról, hogy pár nap alatt mire jutottak, meghallgatták Gyurcsány felvetéseit – többek között Bokros Lajos és Kuncze bevonásáról –, beszéltek a választókerületi helyek szétosztásáról, majd Bajnai volt az, aki közölte: szeretnék, ha a volt kormányfő nem lenne rajta a listán. DK-s és Együtt-es forrásunk szerint Mesterházy ekkor csendben maradt.

Több Együtt 2014-es politikus is panaszkodva mondta a hvg.hu-nak: nem értik, hogy az MSZP miért nem tett legalább egy kísérletet arra, hogy megakadályozza Gyurcsány felkerülését a listára. Bár Mesterházynak több hónapnyi erőfeszítésébe került 2011-ben kiszorítani a volt miniszterelnök a pártból, ráadásul a tavaly október 23-i ünnepen Gyurcsány hívei belefojtották a szót, most DK-s és Együtt-es források szerint a pártelnök nem erőltette a dolgot, végig békülékeny volt.

„Amikor a DK-ban felvetettem, hogy legalább tárgyalhassak erről, azt mondta a többség, hogy a fejemet veszik” – ezzel magyarázta az Origónak adott interjújában Gyurcsány, miért ragaszkodott a tárgyalásokon ahhoz, hogy felkerüljön a listára. „Feri korábban azt nyilatkozta a tévében, ha ő az akadálya az összefogásnak, akkor hátrébb vonul. Ha Attila ezt a mondatát ’lehívja’, és ezzel támogatja Gordont, más lett volna a tárgyalási helyzet” – panaszkodott egy Együtt–PM-es forrás. Szerinte a szocialisták vezető testületéből tapogatóztak náluk, azt kérve, legyenek erősek a Gyurcsány-ügyben, ám ezt több MSZP-s vezető cáfolta a hvg.hu-nak.

Bajnai csapata viszont úgy tárgyalt, hogy már az egyeztetések bejelentésekor jelezték, a DK-t is be akarják vonni az ellenzéki együttműködésbe – más szervezeteket viszont nem. Bár egy, a volt kormányfő stábjához tartozó forrás szerint Bajnai kifejezetten megtiltotta a kollégáinak, hogy menet közben szivárogtassanak Gyurcsányról a sajtónak, azt utólag elismerte, cél volt, hogy a DK-t bevonják, de Gyurcsány ne szerepeljen a lista elején. „Első perctől számoltunk azzal, hogy Ferinek mozgósító hatása lesz a jobboldalon, de Bajnaiék egy dolgot nem értettek meg: ha kinyitod az ajtót a Demokratikus Koalíciónak, Gyurcsányra már nem csaphatod rá” – mondta a tárgyalásokra rálátó MSZP-s forrás. Szerinte a pártjában attól tartottak, ha Gyurcsányt kihagyják, minden nap tart egy olyan akciót, mint október 23-án, tovább rombolva az ellenzék választási esélyeit. „Mission impossible, ezért Attila nem is vállalta fel a küzdelmet” – magyarázta egy másik szocialista forrás. „Ha valaki feldobná, hogy feltesznek a választási listára, de mondjak le az elnökömről, én is nemet mondanék. Megértem a DK-sokat” – hangsúlyozta a szocialista ovb egyik tagja.

„Mintha az Internacionálét énekelné”

Csütörtök után szombaton is megpróbálkozott azzal Bajnai, hogy Gyurcsányt lebeszélje a listáról – mesélte egy magas rangú DK-s forrás. Ám ekkor már a 2009-ben lemondott miniszterelnök úgy látta, nemcsak a DK, de a baloldali és liberális értelmiség támogatását is élvezi, ráadásul körvonalazódott egy megállapodás az MSZP és a DK között, amiből pont Bajnai maradt volna ki – aki az egészet kezdeményezte. Így vasárnapra eldőlt: Gyurcsány lesz a harmadik a közös választási névjegyzéken.

 

„Olyan érzés Gordonnak ezen a listán szerepelni, mint amikor az Internacionálét énekelték a szocialisták színpadán pár évvel ezelőtt” – mesélte egy E14-es forrás. Információink szerint most hétfőn Bajnai telefonon jelezte a másik két párt vezetőjének: lehet, hogy ő nem lesz rajta a listán. Ezt követően viszont az Együttben elnökségi ülést tartott, ahol – úgy tudjuk – Bajnai magára maradt, még a millás politikusok is azzal győzködték, vállalja a második helyet, hiszen nélküle semmi értelme nincs az összefogásnak. Így kedden már ő is kiállt a listáról szóló sajtótájékoztatóra, igaz, a közös szereplését az ATV-ben Mesterházyval, Gyurcsánnyal és Fodorral lemondta. (Arról, hogy Fodor Gábor hogyan került fel az utolsó percben a listára, itt olvashat részletesebben.)

Ki nyer holnap?

Nincs teljes egyetértés a felek között abban sem, miért kellett újraírni a tavaly augusztusi megállapodást, és megérte-e a szereplőknek (a DK-n kívül is) azt újraszabni. Szocialista és DK-s forrásaink közül többen úgy látják, az Együtt azért lépett, mert – részben Gyurcsány pártjának erősödése miatt – annyira csökkent a népszerűsége, hogy már a parlamentbe jutás volt a tét.

Az X Gyurcsány lett
©

Ezt az Együtt–PM-ben határozottan tagadják. „Az igaz, hogy a DK felzárkózott a küszöb környékére, de egy kivétellel minden kutatás jelentős különbséget mért a mi javunkra. Mondom, bejutottunk volna egyedül is, nem ezért kezdeményezett Bajnai Gordon” – nyilatkozta Szigetvári Viktor, a szervezet egyik kampányfőnöke a csütörtöki Heti Válasznak. Két Együtt 2014-es forrás is azt állította a hvg.hu-nak, december közepére világossá vált számukra, hogy az augusztusi külön listás megállapodást nem lehet elmagyarázni, kifele valóban úgy tűnik – részben Gyurcsány akciói miatt –, hogy az ellenzék pártjai egymással vannak elfoglalva, nem a szavazókkal. Mint a hvg.hu december elején megírta: ha nem is a pártvezetésben, de az MSZP egyes fórumain is felvetődött, olyan választási stratégiát kell kidolgozni, hogy legalább a Fidesz újabb kétharmada megakadályozható legyen.

„Mivel az összefogást eleve mi kezdeményeztük, a megoldás kulcsa Gordonnál volt” – fogalmazott a stáb egyik tagja. „November óta éreztük, hogy puhul az Együtt álláspontja, készültünk rá, hogy jön a fordulat” – mondta egy vezető DK-s politikus. Karácsony tájékán dőlt el az Együtten belül, hogy ők fogják kezdeményezni a stratégiaváltást – ezen forrásaink szerint még a két ünnep között is dolgoztak. Gyurcsány az Origónak azt mondta, még a tárgyalások előtt beszélt mindkét pártelnökkel, és számára világos lett: Bajnainak van stratégiája, Mesterházy pedig nyitott az összefogás kibővítésére. Végül január 4-én jelezte Bajnai az MSZP elnökének, hogy rövidesen nagy bejelentésre készül, a terv a közös lista.

A listás helyeket és a választókerületi felosztást végül úgy osztották fel, hogy az elmúlt 3-4 hónap közvélemény-kutatásait vették figyelembe, így főleg az Együtt engedett át helyeket a DK-nak. Mint egy Együtt–PM-es forrásunk ecsetelte: arra törekedtek, hogy az első 55-ben annyi helyet szerezzenek, amivel elég nagy frakciót alakíthatnak, a DK pedig arra törekedett, hogy több nyerhető körzetet vigyen el, és Budapesten is legyenek jelöltjei. Bár hivatalosan minden ellenzéki politikusuk győzelemre gyúr, háttérbeszélgetéseken elismerik, ezzel a megállapodással felkészültek az ellenzéki szerepre is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kósa András - M. László Ferenc Itthon

Már most Simicskával küzd az ellenzék a kampányban

Politikai nyomás van a „nem Simicska-érdekeltségű” hirdető cégeken, ezért is nehézséget okoz egy plakátkampány megszervezése – mondta a hvg.hu-nak Szigetvári Viktor, az Együtt-PM kampányfőnöke. Az MSZP egyes helyi szervezetiben ugyanakkor még nem múlt el nyom nélkül, hogy Bajnai Gordonék jelöltjeinek javára kellett a sajátjaikat visszaléptetni.

MTI Itthon

Bajnai: Orbán "préssel" kényszeríti össze az ellenzéket

Bajnai Gordon szerint csapdahelyzetbe hozta az ellenzéket Orbán Viktor az új választási törvénnyel, és most "préssel" kényszeríti őket össze. Az Együtt-PM szövetség vezetője az ATV Szabad szemmel című műsorában vasárnap este arról is beszélt, hogy 2014 után nem csak a mostani "kártékony kormányzásnak" vetnek véget, de a korábbi időszak hibáit sem ismétlik meg.

hvg.hu/MTI Itthon

Hivatalosan is felállt az ellenzéki szupercsoport

Az előzetes sajtóhíreknek megfelelően alakult a közös ellenzéki lista eleje. Mesterházy Attilát Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor és Szabó Tímea követi. Gyurcsány Ferenc szerint Mesterházy "nagyon jó miniszterelnöke lesz ennek az országnak".

Húsz évet kapott az óvónőt lelövő férfi

Húsz évet kapott az óvónőt lelövő férfi

Martin Scorsese letarolta a Netflixet

Martin Scorsese letarolta a Netflixet

26 ezer forint a legolcsóbb jegy a Pearl Jamre, a Kisst 450 ezerért is meg lehet nézni

26 ezer forint a legolcsóbb jegy a Pearl Jamre, a Kisst 450 ezerért is meg lehet nézni

Őrült vállalkozás, de van benne állami biznisz

Őrült vállalkozás, de van benne állami biznisz

Vigasztalja Orbán a kézilabda-válogatottat

Vigasztalja Orbán a kézilabda-válogatottat

Háznak ütközött és meghalt egy autós Zuglóban

Háznak ütközött és meghalt egy autós Zuglóban