szerző:
hvg.hu

Miközben szárnyaló rendőri teljesítményről számolt be a belügyminiszter és az országos rendőr főkapitány az évértékelőikben, a legsúlyosabb bűncselekmények, az emberölések száma ismét emelkedett – derült ki a rendőrség által megküldött adatokból.

Szinte minden téren jobban teljesített a rendőrség 2013-ban az azt megelőző évekhez képest – legalábbis ez hangzott el az Országos Rendőr-főkapitányság február 5-én megtartott évértékelő állománygyűlésén, a Teve utcai rendőrpalotában. A statisztika a bűncselekmények számának hihetetlen, 20 százalékos csökkenését mutatja.

A regisztrált bűncselekmények száma mintegy 20,5 százalékkal 451 512-ről 358 810-re csökkent 2013-ban az előző év adatihoz képest. A gyilkossági ügyekben a nyomozások eredményessége 87,2 százalékos volt, míg az összes ügyet tekintve 47 százalékos lett az eredményességi mutató. Csökkent a rablások száma is, kevesebben váltak sértetté, nem is akármennyivel, hanem tíz százalékkal.

Ugyanakkor több embert öltek meg hazánkban az elmúlt esztendőben 2012-höz képest.  Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint 2013-ban 154 gyilkosság történt, az emberölési kísérletek száma 103 volt. Egy évvel korábban 113 ember életét oltották ki szándékosan, ekkor az emberölési kísérletek száma 126 volt,  2011-ben pedig 142 gyilkosság történt. Az emberölések tavalyi száma megegyezik a 2007-es év adatával – derült ki a Legfőbb Ügyészség 2012-re vonatkozó tájékoztatójából.

Nemrég írt a hvg.hu az elmúlt öt év budapesti gyilkossági eseteiről. 2009 óta 2011 adta a legtöbb ügyet a budapesti nyomozóknak. Akkor 29 gyilkosság történt. 2009-ben 20, 2010-ben 24, 2012-ben 21, 2013-ban 17 ilyen ügy volt. Az esetek nagy százalékában a rendőrség elfogta a tetteseket. 2009-ben két ügyben nem jutottak el a megoldásig a rendőrök, egy esetet máig vizsgálnak. Az öt év ügyei közül 9-ben rendőrök nem tudták a tetteseket megtalálni és 12 ügyben küzdenek a tettesek kézre kerítésért, köztük a soroksári gyilkosság ügyében is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Szárnyakat kapott a rendőrség tavaly a főkapitány szerint

Szinte minden téren jobban teljesített a rendőrség 2013-ban az azt megelőző évekhez képest – legalábbis ez hangzott el az Országos Rendőr-főkapitányság szerdai évértékelő állománygyűlésén, a Teve utcai rendőrpalotában. A statisztika a bűncselekmények számának hihetetlen, 20 százalékos csökkenését mutatja.

hvg.hu Itthon

Soroksári gyilkosság: Egy ügy, ami megdöbbentette az országot

Több mint három hónap telt el azóta, hogy futás közben megtámadták, megerőszakolták és megölték a 36 éves Kardosné Gyurik Krisztinát Soroksáron. A hvg.hu-nak Kovács Lajos volt életvédelmis nyomozó, nagy gyilkossági ügyek felderítője azt mondta, minél inkább megy az idő, annál kevesebb az esély, hogy meglesz a tettes. A kocogó nő gyilkosairól egyelőre semmit sem tudni, a rendőrség nem nyilatkozik, a férj viszont igen. Összeszedtük az év legbrutálisabb gyilkosságait - ez volt a legdurvább.

„Nem jó, ha valaki a gyereke véleménye ellenében dönt az iskoláról”

„Nem jó, ha valaki a gyereke véleménye ellenében dönt az iskoláról”

Budapesten lép fel Neneh Cherry

Budapesten lép fel Neneh Cherry

Kósa Lajos Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálatát kezdeményezi

Kósa Lajos Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálatát kezdeményezi

Lesz ma egy érdekes műsor a Spektrumon: a brit tudósok nem viccelnek – se a teával, se a tudománnyal

Lesz ma egy érdekes műsor a Spektrumon: a brit tudósok nem viccelnek – se a teával, se a tudománnyal

1500 lóerő fölé merészkedik a Bugatti: jön a "föld-föld rakéta" sportkocsi

1500 lóerő fölé merészkedik a Bugatti: jön a "föld-föld rakéta" sportkocsi

A városban élő patkányok igazi gourmet-k a vidékiekhez képest

A városban élő patkányok igazi gourmet-k a vidékiekhez képest