szerző:
MLF
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Orbán „gazember”, „hitvány”, és „elment az esze” – durván szidalmazta a miniszterelnököt Gyurcsány Ferenc idei évértékelő beszédében. Majd azt is elmondta, hogy miben tévedett a baloldal, és miért csalódtak bennük is a választók. Orbán a fővárosi Szabadságtérre tervezett megszállási emlékművel Radnóti Miklós „gyilkosait mentegeti”, akik nem németek, hanem magyarok voltak - mondta Gyurcsány Ferenc.

Keménykedő vádbeszédet tartott Orbán Viktor és kormánya ellen a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc szombaton. A politikus esetenként nemcsak bírálta, hanem szidta politikai vetélytársait, különösen a kormányfőt, akit tegezve szólított meg és „gazembernek” nevezett. (Az eseményről készített képeinket itt találja.)

Felpörgött a kampány, már a hétvégéken is tövig nyomják a gázt a választásokra készülő pártok. Elsőként Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja szólt be a kormánynak és a miniszterelnöknek, amikor arról beszélt, hogy Orbán Viktor Ázsia felé vezeti az országot. Erről Szanyinak a „honfeladás” jutott az eszébe. Nem sokkal később Kövér László vidám gyerekekkel találkozott. Egy ideje a baloldal miniszterelnök-jelöltjeként viselkedő Gyurcsány Ferenc délután értékelte az évet, egy nappal Orbán évértékelője előtt.

Valójában egyáltalán nem beszélt a 2013-as év eseményeiről, inkább a Fidesz és Orbán nézeteit bírálta, némi önkritikát gyakorolt, majd programot adott a következő kormánynak, miközben az Összefogás miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila ott ült előtte az első sorban. Közönsége állva tapsolta meg, többször hangosan nevetett, amikor a Fideszt, Orbánt szidta.

Orbánnak „elment az esze”, „hitvány ember”

Bár Gyurcsány azzal kezdte, hogy „mélyebbre akar menni”, nem akar „ketrecharcos” beszédet tartani, többször keményen nekiment a miniszterelnöknek, a kamerák felé fordulva tegeződve üzent neki.

Gyurcsány Ferenc bejön a szobába
©

Így „gazembernek” nevezte, amiért szerinte Orbán a fővárosi Szabadságtérre tervezett megszállási emlékművel Radnóti Miklós „gyilkosait mentegeti”, akik nem németek, hanem magyarok voltak (Radnóti özvegye szombaton hunyt el). Majd megkérdezte, hogy „tisztességes ember maga, Miniszterelnök úr?”, amikor a felsőoktatásban tanulók számának csökkentését emlegette fel. Amikor arra tért ki, hogy a problémás gyerekeket szerinte kiszorítják az oktatásból – ahelyett, hogy többet foglalkoznának velük –, egyenesen azt üzente Orbánnak, hogy „elment az esze”.

Egy másik alkalommal „hitvány embernek” nevezte, amiért Kelet felé vinné az országot, de Nyugaton is „tartja a markát”, amikor elfogadja az EU pénzét. Beszédében megjegyezte, ha Orbán annyira Keletre akar menni, akkor menjen csak, de szerinte az ország nem erre vágyik.

Szánalmasnak tartotta, hogy a miniszterelnöknek szerinte nincs víziója, csak arra futja Gyurcsány véleménye szerint neki, hogy rezsicsökkentést ígérjen az embereknek. Erre viccelődve megjegyezte, az államalapító István király sem ígért zabár-csökkentést „a törzsfőválasztás előtt”. 

Megváratta a közönségét

A rendezvény közel fél órás késéssel indult, már minden vendég, és a sajtó is helyet foglalt, csak Gyurcsányra kellett várni. A volt miniszterelnök előtt - szintén késve - Mesterházy Attila is beült az első sorba meghallgatni Gyurcsányt. A beszéd előtt a közönségnek egy videót vetítettek: egy szomorú zene alatt DK-s tüntetésekről láthatott felvételeket a közönség. Illetve Gyurcsány tűnt fel a képeken, amint gyerekkel sétál, öregekkel beszélget, kapál, az árvíz elleni védekezésen dolgozik, felgyürt ingujjban fórumozik, szegények közt jár, előad. (A korábbi MSZP-s kampánynyitón szintén bemutattak egy hosszú filmet Mesterházy Attila életútjáról.)

"Kádár népe vagyunk"

Gyurcsány több alaklommal kiért arra is, hogyan látja az ország elmúlt 24 évét. Ebben arra jutott, hogy a politikai elit tévhitekben ringatta magát.

Mesterházy sem hagyta ki a beszédet
©

A volt miniszterelnök szerint sokáig azt hitték – itt megjegyezte, hogy Orbán is –, hogy a rendszerváltás utáni átmenet könnyű lesz, majd mindenkit felemel, „csak hátra kell dőlni, és inni lehet a sört”. Gyurcsány szerint az egyik tévedése az volt a politikusoknak, hogy nem értették meg a népet, aki 1989-ben inkább valutára vágyott, magasabb életszínvonalra és kevésbé szabadságra. Ám csalódott – így a baloldalban is –, amikor ezt nem kapta meg. Szerinte senki nem számított arra, hogy „zuhan az Ikarusz”, tönkremegy Bábolna. „Kiderült, hogy nem lehet lubickolni, nem volt a medencében víz!".

„Kádár népe vagyunk” – mondta Gyurcsány, arra utalva, hogy a pártállami rendszer mély nyomokat hagyott a magyar társadalomban, és kormányzása alatt arra kellett rájöjjön, hogy ezt nem olyan könnyű megváltoztatni, mint azt sokáig hitte. Itt viszont figyelmeztette az előtte ülő Mesterházyt, hogy balos ígéretekkel nem lehet visszatérni a Kádár-korszakhoz, a baloldalnak továbbra is fel kell vállalnia a modernizációt. Mesterházyt egyébként „Magyarország következő miniszterelnökeként” köszöntötte (megtapsoltatta a közönségével), és azt mondta, a választásokat meg fogja nyerni a baloldal, mert a közvélemény-kutatók adatai az emberek félelmei miatt szerinte nem tükrözik a valóságot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Simán hozta 1500. meccsét Federer

Simán hozta 1500. meccsét Federer

Alföldi Karácsony megválasztása után: Eufóriát éreztem. Reményt

Alföldi Karácsony megválasztása után: Eufóriát éreztem. Reményt

Alaptörvény-ellenes volt, hogy leszedették az érdi Fidesz plakátjait

Alaptörvény-ellenes volt, hogy leszedették az érdi Fidesz plakátjait

Űripari veteránokkal szövetkezett a világ leggazdagabb embere, hogy sikerüljön a Holdra szállás

Űripari veteránokkal szövetkezett a világ leggazdagabb embere, hogy sikerüljön a Holdra szállás

Hamarosan jönnek az S-rendszámos autók

Hamarosan jönnek az S-rendszámos autók

Eljött a plakátháború újabb felvonása, Karácsony lehet a táblabíró

Eljött a plakátháború újabb felvonása, Karácsony lehet a táblabíró