szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elárulta a TEK, mire költött több mint százmilliót az árvízi védekezés idején.

Az Átlátszó.hu szerint az ellenük a TEK által indított helyreigazítási perben (amit a terrorelhárítás elveszített) a  felperes becsatolta a költségekkel való tételes elszámolását tartalmazó dokumentumot. Az oknyomozó portál szerint ez az anyag tételesen közli a személyi és dologi kiadásokat az árvízi védekezéssel kapcsolatban. Kiderült például szerintük, hogy a védekezés alatt összesen másfél millióért vásároltak ruházati jellegű felszerelést a gátakon szolgálatot teljesítő 722 fős állománynak: 680 ezer forintért gumicsizmát, sőt gumiruhát is, 141 ezerért; 233 ezerért porálarcot, 418 ezerért kesztyűt.

Közel félmillióba került a szúnyogok elleni védekezés: 435 ezer forintot számoltak el szúnyogriasztóra. A rossz higiénés körülmények között a fertőzések elkerülése érdekében 506 394 forintért szereztek be fertőtlenítő törlőkendőt a védekezés idején.

A TEK elszámolása szerint 3 millió forintért vásároltak energiaitalt, ami – a TEK saját létszámadataival számolva – azt jelenti, hogy minden egyes terrorelhárító minden áldott nap kétezer forint értékben fogyasztott energiaitalt – állította az Átlátszó, ám itt hamarosan helyesbítenie kellett. 

A cikk megjelenése után ugyanis a TEK közölte: nem vásároltak 3 millió forintért energiaitalokat. "Az Önök portálja által nyilvánosságra hozott elszámolásból is tisztán látható, hogy a lista 3. tételszáma alatt található bruttó 3.089.325 forint végösszegű számla (S2130888) – mint ahogy azt a feltüntetett számlaszám is igazolja – azonos a 19. tételszám alatt szereplő számlával. E számla alapján bruttó 3.020.205 forint értékben étel, míg bruttó 69.120 forint értékben energiaital beszerzése történt. Az energiaitalokra fordított kiadások helyes összege a 16-17. (13.727 Ft + 7.511 Ft), a 18. (a számla összegéből 15.281 Ft) és a 19. (69.120 Ft) sorok összeadásával mutatható ki. A Terrorelhárítási Központ az árvízi munkák idején tehát nem 3 millió forintért, hanem összesen 105.639 forint értékben vásárolt energiaitalt" - közölték.

A további részleteket az Átlátszón olvashatja el!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem esnek ki a közmunkából azok se, akik tíz éve benne vannak

Nem esnek ki a közmunkából azok se, akik tíz éve benne vannak

Hiába változtat a kormány, ezzel aligha oldja meg a háziorvoshiányt Magyarországon

Hiába változtat a kormány, ezzel aligha oldja meg a háziorvoshiányt Magyarországon

Kutatók szerint Szerbiában halt meg a koronavírus első európai áldozata

Kutatók szerint Szerbiában halt meg a koronavírus első európai áldozata