szerző:
hvg.hu

Ahogy telik az idő a Lehel úti bankrobbantás óta, úgy lesz egyre sziszifuszibb az a munka, amit a rendőröknek a tettes és az esetleges megrendelő előkerítésére el kell végezniük. Ráadásul a lakossági bejelentések száma is csökken: az utóbbi tíz napban már csak 14 információt osztottak meg a nyomozókkal. A rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva semmit sem közöl arról, vannak-e fejlemények.

Február 20-ig 596 bejelentés érkezett a Lehel úti bankrobbantással kapcsolatban létrehozott zöldszámra – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata a hvg.hu megkeresésére. Az utolsó sajtóhírek szerint február 10-ig az emberek 582 olyan információt osztottak meg a rendőrséggel, amelyről úgy gondolták előbbre viheti a bankrobbantás ügyében zajló nyomozást. A számok mutatják, az idő múlásával az emberek egyre kevésbé aktívak a rendőröknek való segítségnyújtásban.

Ismert, január 13-án hajnali négykor a Lehel utca 70-72. szám alatt található CIB-bankfiókot robbanás rázta meg; a detonációban a szomszédban lévő Budapest Bank épülete is megsérült. A bankok és a térfigyelő rendszer kameráinak felvételei alapján egy fekete ruhás motoros hajtott az épület elé. Miután leszállt a motorról, letett egy csomagot az épületnél, majd a járműre visszaszállva, sietve távozott. Néhány perccel később élesedett a bomba. A társasház szerkezetében – melynek aljában a pénzintézet található – körülbelül 25 millió forint kár keletkezett, a lakásokban pedig további 1,5 millió.

Védett tanú és tízmilliós nyomravezetői díj

A rendőrség – a térfigyelő kamerák által rögzített felvételeket is közreadva – azt közölte, hogy a fekete motoros dzsekis, bukósisakos, sötét kezes-lábast viselő, 180-185 centiméter magas robbantó egy tarka, „cross enduro jellegű”, rendszám nélküli, 150-170 cm³-es, robogónál nagyobb méretű motorkerékpárral hajtott el a helyszínről. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) korábban a hvg.hu-val azt közölte, hogy a CIB Bank kamerája által rögzített felvételeken a bankrobbantó mögött látható alakot beazonosították. Kiderült, a 64 éves budapesti férfi bekerült a tanúvédelmi programba, és védelméről 24 órában gondoskodnak.

Kiszivárgott rendőrségi információk szerint a védett tanú nem tudott részletes személyleírást adni a bankrobbantóról, csak a hangtónusát és a ruházatát tudta leírni. Még a férfi magasságát is csak bizonytalanul tudta megbecsülni – számolt be róla a Blikk két hete. Ez várható is volt, hiszen a motoros öltözékén és járművén kívül nem tudhatott mást elmondani, mint, ami a felvételeken látszik. Ezért is lesz nehéz beazonosítani a tettest a rendőröknek. Hogy nagyobb esély legyen erre, az ORFK tízmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki "az elkövető személyével kapcsolatban olyan pontos adatokkal rendelkezik, amelyek segítségével az azonosítható, bűnösségére a gyanú megalapozottá válik."

Nagy vidéki akciók és csend a nyomozásról

Egy, a bankrobbantóval kapcsolatos bejelentés ellenőrzésére rendeltek el akciót január 19-én Ürömön, ahol több száz rendőr végzett adatgyűjtést. Egy volt rendőr akkor a hvg.hu-nak úgy vélekedett ilyen nagy létszámú csoportot akkor vetnek rá egy ügyre, ha nincs sok konkrétum, és minél gyorsabban össze kellene gyűjteni azokat. A Pest megyei településen tartott kutatáson kívül még három helyszínen néztek szét a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai nagyobb erőkkel. Ezek között volt Göd, ahonnan egy ember azzal jelentette fel szomszédját, akit közel egy hete nem látott, és akinek egy ugyanolyan fehér motorja van, amilyen a Lehel úti bankrobbantáskor készült videofelvételen is látható.

A tettest egyébként motoros futárok között is keresték a rendőrök a két héttel ezelőtt. A nyomozásban egyelőre lassú, aprólékos munka folyik, ahogy egy rendőrségi forrásunk fogalmazott: sziszifuszi lesz, amit el kell végezniük. "Az üggyel kapcsolatban – a korábban kiadott tájékoztatásainkon kívül – további részleteket a nyomozás érdekében egyelőre nem áll módunkban megosztani a közvéleménnyel" – írta szerkesztőségünknek az ORFK Kommunikációs Szolgálata. A hvg.hu kérdésére azt azonban közölték, hogy nem merült fel információ arra vonatkozóan, hogy a XIII. kerületi garázsban talált fegyvereknek, és az azok miatt előzetesbe került személyeknek közük lenne a bankrobbantáshoz.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Bankrobbantás: minden garázst feltúrtak a rendőrök a környéken

A Népszabadság szerint az elsődleges vizsgálatok befejeződtek a hétfő hajnali Lehel utcai bankrobbantás ügyében. A rendőrség most azt a verziót kommunikálja, hogy ATM ellen irányult a támadás, ám a Népszabadság úgy értesült, hogy bár a pénzkazetta szétrobbant, pénz nem hiányzott belőle.

Cs. B. Itthon

Sötétben tapogatózik a rendőrség a bankrobbantás ügyében

Először legendaként kezelte a rendőrség, hogy a történteknek volt hajléktalanként élő szemtanúja, aztán később maga ismerte be, hogy az ügyben tanúvédelmi programba vettek egy 64 éves férfit. Erőltetik azt a verziót, hogy a tettes a bankautomatára utazott, miközben a pénzt otthagyta. A rendőrség terel és nagy erőkkel sem jut egyről a kettőre. Átnéztük, mi is történt az elmúlt tizenegy napban a Lehel úti bankrobbantás ügyében.

13 év fegyházat kapott egy férfi, aki többször megerőszakolt egy lányt Oroszlány mellett

13 év fegyházat kapott egy férfi, aki többször megerőszakolt egy lányt Oroszlány mellett

Egy új szoftver 2 perc alatt kideríti egy hírről, hogy igaz-e

Egy új szoftver 2 perc alatt kideríti egy hírről, hogy igaz-e

Szalai Ádám: „Sokkal bátrabban kell védekeznünk!”

Szalai Ádám: „Sokkal bátrabban kell védekeznünk!”

Toboroz a Nokia, 120 informatikai szakembert vesznek fel

Toboroz a Nokia, 120 informatikai szakembert vesznek fel

Közel tíz év után bezár az Ellátókert

Közel tíz év után bezár az Ellátókert

Egy cégvezető már megbukott a pécsi önkormányzat átvilágításán

Egy cégvezető már megbukott a pécsi önkormányzat átvilágításán