szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már nem produktív a baloldal további bomlasztása, ezért hamarosan a Jobbikra koncentrál majd a Fidesz kampánya. A kormánypártok nagy erőket mozgósítanak Gyöngyösre, Vona Gábor ellen, illetve a narancssárgát nemzeti színekre cserélő Orbán Viktor lesz a Fidesz legfőbb kampányeleme, aki jóval népszerűbb a pártjánál. Állítólag még a Fidesz vezetését is meglepte, hogy milyen jól állnak a felmérésekben.

Az MSZP után hamarosan a Jobbikra fordul rá a Fidesz kampánya – számolt be egy magas rangú kormánypárti forrás a közeljövő terveiről. Ez egybevág azzal, amit Hegedűs Zsuzsa, a miniszterelnök főtanácsadója mondott a szombaton a nol.hu-nak: "A baloldal versenytárs, a Jobbik viszont ellenfele minden demokráciát védő embernek". Saját felméréseik szerint ugyanis a baloldali összefogás listája borzalmasan teljesít, igaz a jelöltjeik támogatottsága ennél magasabb.

A kormánypártok saját kutatásaikban azt látják, hogy mind a saját táboruk, mind a baloldalé több-kevésbé befagyott, vagyis jelentős mennyiségű szavazót már nem tudnak megnyerni. A Fidesz még az MSZP botrányaiból, például a Simon-ügy újabb fordulataiból sem tud profitálni, mindez inkább már a Jobbik malmára hajtja a vizet, hiszen a politikai elittel szembeni haragot gerjeszti. A Jobbik mellett ez használ az LMP-nek is, volt olyan kormánypárti belső felmérés, ami már 7 százalékot mért nekik.

Lőjenek? Ne lőjenek?

A fenti megfontolások miatt a Fideszben hezitálnak azon, hogy elővegyék-e a még a tarsolyukban lévő, harmadik MSZP-s botrányt (a Simon-ügy kirobbanása után mondta egy magas rangú kormánypárti politikus a hvg.hu-nak, hogy van még két partonjuk van beélesítve, ebből valószínűleg Zuschlag János könyve és interjúja volt az egyik). Úgy látják ugyanis, hogy a Simon-ügy kitart április 6-ig.

Vona Gábor és a vizslák célkeresztben
©

A kormánypártok amellett, hogy lőni fogják a Jobbikot, megpróbálják leválasztani a táborukról azokat, akik körében nagyon népszerű Orbán Viktor miniszterelnök. Ezért a kampány következő szakaszában, amelynek Orbán kerül a fókuszába, a kormányfő nem narancssárga, hanem nemzeti színeket fognak használni. A tervek szerint jelentős erőket összpontosítanak a gyöngyösi választókerületbe, mert kiemelt cél, hogy Vona Gábor Jobbik-elnök ne nyerjen egyéni mandátumot.

Orbán előlép

A kampánycsapat tervei szerint március 15. után minden téren Orbán Viktort tolják előtérbe, ami azt jelenti, hogy még a helyi jelölteket népszerűsítő, illetve a "Magyarország jobban teljesít" szlogenű plakátokat is lecserélik a kormányfőre. Emellett Orbán még nagyobb lendülettel folytatja majd az országjárást.

A választókerületeket a Fideszben három kategóriába sorolták: biztosan nyerő, jól álló és veszthető. Utóbbiakban fog a kormányfő különösen nagy intenzitással kampányolni, illetve külön koncentrál majd arra tíz körzetre, ahol újonc jelöltje van a kormánypártoknak: Orbán igyekszik majd sokat mutatkozni a jelöltekkel, illetve minden fotón, plakáton együtt jelennek majd meg.

Állítólag a Fidesz vezetőit is meglepte, hogy ilyen jól állnak a közvélemény-kutatásokban. Ezeket fenntartásokkal kezelik ugyan, és csak óvatosan beszélnek a kétharmad lehetőségéről, de úgy vélik: ez valós támogatottság. Sikerült ugyanis annyi aláírást gyűjteniük, mint 2010 őszén, mikor rekordmennyiségű kopogtatócédulát kaptak, és akkor majdnem ugyanannyian szavaztak a jelöltjeikre, mint ahány ajánlásuk volt.

Fontos kampányeszköz lesz a március 29-re tervezett békemenet is. Ezt azért nem az utolsó napra időzítették, mert az április 6-át megelőző héten még lesz egy nagy mozgósítási kampány: egy héten belül kétszer kell elérniük telefonon vagy személyesen az összes potenciális választójukat. Ennek lesz a felvezetője a békemenet, ami reményeik szerint lelkesítően hat majd az aktivistákra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!