szerző:
MLF
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Zavaros, gyanús ügyekkel készül szétlőni a baloldal kampányát a Fidesz, mely további – Simon-ügyhöz hasonló – botrányokra készül.

Két dosszié is be van készítve a kampány hátralévő részére a Fideszben egy-egy baloldali politikus ellen – értesült a hvg.hu egy magas rangú kormánypárti forrástól. Mindkét ügy hasonló lehet a vagyonosodási botrányába belebukott Simon Gábor korábbi szocialista elnökhelyettes ügyéhez, ezért a Fideszben arra számítanak, hogy ez tovább apasztja majd az MSZP és az Összefogás népszerűségét.

Simonról február 4-én írta meg a Magyar Nemzet, hogy a szocialista politikus 2009-ben 575 ezer eurót és 162 954 dollárt helyezett el Ausztriában nyitott értékpapírszámláira, melynek tavalyi egyenlege végül elérte a 240 millió forintot. Az MSZP elnöke, Mesterházy Attila még aznap felszólította Simont, hogy vonuljon vissza a közéletből, aki ezt meg is tette, végül a parlamenti mandátumáról is lemondott – igaz, azóta sem derült fény arra, hogy honnan származik a vagyonbevallásában eredetileg fel sem tüntetett összeg.

Az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki múlt héten, a kormánypártok pedig igyekeznek napirenden tartani az ügyet. A Fidesz mellett kampányoló CÖF már ki is tette a plakátjaira Simon képét Mesterházy és Gyurcsány mellé, a mentelmi bizottság elnöke, a KDNP-s Rubovszky György pedig a következő hétre összehívta a testületet. A volt elnökhelyettes botrányát a Fidesz mellett Gyurcsány is „melegen tartja”, szerdán az InfoRádióban arról beszélt, ez nem Simon magánügye, az MSZP-nek utána kell járnia, honnan való a pénz. (A Simon-üggyel kapcsolatos összes cikkünket itt találja.)

Aláaknázott kampány

Nemcsak a Simon-ügyet akarják „ütni” a Fideszben, információink szerint a párt további két „patront” fog még elsütni a választási kampányban. Magas rangú kormányzati körből úgy tudjuk, mindkét ügy MSZP-s politikusokat, illetve pénzügyeiket érinti. A forrás – erre vonatkozó kérdéseinket hárítva – nem akart még konkrétumokat elárulni, csak annyit, hogy jó ütemezéssel fognak ezek az ügyek "előkerülni" a kampányban.

Kik kerülhetnek még fel a plakátra?
©

Korábban mind a Fideszben, mind az MSZP-ben azt találgatták, hogy a volt szocialista honvédelmi miniszter lányának könyvében szereplő történet kap-e nagyobb nyilvánosságot a kampányban. A könyvben az szerepel, hogy egy ellenzéki politikus évekkel korábban gyakran járt az Olaszországban kerítésért elítélt Keleti Györgyi lakásán és drogozott. Viszont a hvg.hu úgy értesült, a Fideszben betárazott két ügy egyike sem ezzel kapcsolatos, mint egyik forrásunk fogalmazott, a kormánypártok nem szeretik a „nőügyeket” kiteregetni. (Keleti a Facebookon még februárban közölte, hogy a könyben feltűnő politikus fiktív személy, az eredeti kéziratban még "nős producer" volt. Ugyanakkor hozzátette, ha mégis létező személy lenne, akkor az előző ciklusban volt "ellenzéki", tehát most kormánypárti lenne. Később azt nyilatkozta a Borsnak, percekig nevetett, amikor megtudta, hogy a rendőrség nyomozást indított – a szerk.)

Forrásunk egyébként az Összefogás belső ellentéteire vezeti vissza ezeknek az ügyeknek a kiszivárgását, elkerülését a Fideszhez. Mint mondta, látják, hogy ez hosszú távon Mesterházyt gyengíti és Gyurcsányt erősíti, aminek nem örülnek – mert mint fogalmazott: szeretnék, ha az általuk „kártékonynak tartott” Gyurcsány kiszorulna a közéletből –, de nem tudják nem kihasználni ezeket a lehetőségeket a választások előtt.

Korábban a Fideszben Józsa István paksi érintettségét is hasonló ügynek tartották (az MSZP-s képviselő cége 6 milliárd forintnyi megbízást teljesített az atomerőművel szemben), a Fidesz szerint ebben az esetben is meg kell nézni, hogy Józsa nem kapott-e osztalékot a Gépkar Kft.-től, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában, de „ennél is fontosabb, hogy ha az ellenzék Paks ügyében bármiért támadja a kormányt, Józsa megbízásaival válaszolhatnak”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Navracsics: Szeretném, ha Budapesten maradna a CEU

Navracsics: Szeretném, ha Budapesten maradna a CEU

Új fizetésképtelenségi törvényt akar a kormány

Új fizetésképtelenségi törvényt akar a kormány

Kokaindílert fogtak a rendőrök a bulinegyedben, nem sokkal később az egész banda lebukott

Kokaindílert fogtak a rendőrök a bulinegyedben, nem sokkal később az egész banda lebukott

Határon túliak az EP-választáson: eltérően szavazott az MSZP és a Párbeszéd

Határon túliak az EP-választáson: eltérően szavazott az MSZP és a Párbeszéd

Kanye Westék magántűzoltókkal oltatták el a tüzet a malibuli házuknál

Kanye Westék magántűzoltókkal oltatták el a tüzet a malibuli házuknál

Most a radiológushiány miatt vannak veszélyben a betegek a Honvédkórházban

Most a radiológushiány miatt vannak veszélyben a betegek a Honvédkórházban