szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vizsgálatot indít a Központi Nyomozó Főügyészség a Magyar Nemzet szerdai számában megjelentek miatt – közölték a hvg.hu megkeresésére, amelyben arról érdeklődtünk, hogy a Simon Gábor ügyével kapcsolatos írás állításai felvetik-e a minősített adattal való visszaélés gyanúját. A szervezet szóvivője megjegyezte, a hivatalos közléseiken túl megjelenő hírek nem tőlük származnak.

„Az ügyészség minden körülményre kiterjedően a szükséges és törvényes lépéseket megteszi, és ennek eredményéről – a jogszabályi keretek között – tájékoztatni fogja a közvéleményt” – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szóvivője a hvg.hu azon megkeresésére, amelyben a Magyar Nemzet Megvan a Simon-pénzek egyik forrása című cikkel kapcsolatban érdeklődött. Ha igazak az abban közöltek, a lap is gyanúba keveredhet minősített adattal való visszaélés miatt

A Magyar Nemzet szerdai számában azt írja, hogy Simon a zárkatársa előtt bemártotta Gyurcsány Ferencet és Mesterházy Attilát, és erről a napilap is tudomást szerzett. Emellett nyomozók állítólag egy 2001-es ingatlanügylet iratait is lefoglalták Simon Gábornál, és a lap szerint az ennek keretében kapott forgó pénz egy része vándorolt a volt MSZP-s elnökhelyettes számláira.

A nyomozók által lefoglalt iratok között találhatók olyan későbbi megállapodások is, amelyeket Mesterházy Attila pártelnök vagy Simon Gábor elnökhelyettes írt alá. A Magyar Nemzet úgy tudja, a nemrég elhunyt Welsz Tamás beszámolt a hatóságoknak arról, hogy Simon Gábor legalizálni szerette volna vagyonát, és ehhez az ő segítségét kérte. A cikk legmeredekebb állítása egyébként az, hogy Simon Gábor a zárkában elfecsegte a besúgási céllal mellé ültetett cellatársának, hogy Mesterházy Attila jelenlegi és Gyurcsány Ferenc volt MSZP-pártelnök is tudott az ő százmillióiról. A napilap pedig a zárkaügynök jelentéséről is értesült és azt a cikkel nyilvánosságra hozta.

A minősített adattal visszaélés gyanúja is megállhat?

A cikkben írtak súlyos dolgokat vetnek fel, ugyanis a fogdaügynök lebuktatása, és az általa elmondottak kiadása, nyilvánosságra hozása államtitoksértésnek, az új Büntető törvénykönyv szerint egész pontosan minősített adattal való visszaélésnek számít. A fogdaügynök anyaga ráadásul nyílt eljárásban fel sem használható. Az államtitoksértésért, ha gondatlanságból történik, egy év szabadságvesztés járhat, ha szándékosan követik el, akár egytől akár öt év is kiszabható, a legsúlyosabb büntetése pedig nyolc évig terjedő rácsok mögötti időtöltés lehet. A zárkatárs akkor is veszélyben lehet a rácsok mögött, ha valóban ügynök és akkor is, ha nem az, hanem egy sima fogvatartott, akit betettek Simon Gábor mellé, hiszen a spicliket nem szeretik a rabok, és fel is lépnek velük szemben.

A KNYF szóvivője hangsúlyozta, hogy „minden körülményre kiterjedően a szükséges és törvényes lépéseket megteszi, és ennek eredményéről – a jogszabályi keretek között – tájékoztatni fogja a közvéleményt”. Azt azonban, hogy milyen lépéseket tesznek, Nagy Andrea nem közölte ezért erről további tájékoztatást kértünk. Erre cikkünk megjelenéséig nem jött válasz. A szóvivő hozzátette: „olyan hír egyébként, amelyre vonatkozó adat kizárólag az ügyészség birtokában van, egyetlen médiumban sem jelent meg. A sajtóban megjelent információk egy részéről pedig nincs az ügyészségnek tudomása”. Hogy mely részéről, ez sem derült ki az ügyészségi válaszból.

A Magyar Nemzet cikkének megjelenését követően az MSZP budapesti, XVIII. kerületi szervezete közölte: beperli és feljelenti a Magyar Nemzetet, mert a a Simon-ügyben közölteket „rágalomáradatnak” tartják, amely szerintük fideszes megrendelésre készült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiss Ádám: Építsünk gyárakat a Balatonra!

Kiss Ádám: Építsünk gyárakat a Balatonra!

Rétvári Bence a magyar oktatáspolitikáról dicsekedett, csak pár dolgot elfelejtett megemlíteni

Rétvári Bence a magyar oktatáspolitikáról dicsekedett, csak pár dolgot elfelejtett megemlíteni

Ötcsillagos hotelt építettet 50 millió euróból Mészáros Lőrinc a horvát tengerparton

Ötcsillagos hotelt építettet 50 millió euróból Mészáros Lőrinc a horvát tengerparton