szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

AZ MSZP budapesti, XVIII. kerületi szervezete beperli és feljelenti a Magyar Nemzetet, mert a lap által szerdán a Simon-ügyben közölteket "rágalomáradatnak" tartják, amely szerintük fideszes megrendelésre készült.

A Magyar Nemzet szerdán egyebek mellett azt írta: Mesterházy Attila jelenlegi és Gyurcsány Ferenc volt MSZP-pártelnök tudott Simon Gábor százmillióiról. A cikkben az is szerepel, hogy egy XVIII. kerületi ingatlanügyletből származik a Simon Gáborhoz köthető külföldi és magyar bankszámlákon fellelt pénzösszegek egy része.

Minderre reagálva az MSZP XVIII. kerületi szervezete közleményében felidézte, hogy az 1990-es években Budapest legnagyobb környezetszennyezése az ügyben érintett XVIII. kerületi úgynevezett pakuratavak területén volt. A terület kármentesítésére az állam 600 millió forintot adott Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának, ám ezt a pénzt az első Orbán-kormány elvonta – írták.

A kerület beperelte az Orbán-kormány illetékes minisztériumát, és a pert meg is nyerte, ám a kármentesítés évekre leállt. Ez idő alatt a pakuraszennyezés átterjedt a kertvárosi családi házas övezetre is, megmérgezve annak is a talaját – tették hozzá.

Közleményükben a szocialisták tudatták: 2001-ben az önkormányzat a további szennyezés megelőzése érdekében azonnali lépéseket akart tenni, ezért pályázatot írt ki a terület hasznosítására és kármentesítésére. A nyílt pályázatot az Auchan nyerte, az áruházlánc 40 millió forintért megvásárolhatta a súlyosan szennyezett területet, azzal a kikötéssel, hogy a teljes kármentesítését és rekultivációt a saját költségén végzi el.

A környezetvédelmi felügyelőség által készített jelentés szerint a terület kármentesítésének teljes költsége meghaladta a másfél milliárd forintot – szerepel a közleményben, hozzátéve: ezt az összeget az Auchan teljes egészében saját forrásból fedezte, a kerületnek semmi köze nem volt a munkák finanszírozásához.

Az MSZP XVIII. kerületi szervezete közölte: nemcsak a Magyar Nemzetet, hanem mindazokat a sajtótermékeket beperlik és feljelentik, amelyek a napilap által "szerdán közzétett hazugságokat tényként közlik".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar fotós lett a közönségdíjas az év legviccesebb természetfotója versenyben

Magyar fotós lett a közönségdíjas az év legviccesebb természetfotója versenyben

A Kádár-rezsim drogügyleteiről készül dokumentumfilm

A Kádár-rezsim drogügyleteiről készül dokumentumfilm

Nagyon beindultak az amerikai választók – már hetvenmillióan szavaztak

Nagyon beindultak az amerikai választók – már hetvenmillióan szavaztak