szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Jobbik nemcsak növelte területi lefedettségét, és immár Nyugat-Magyarországon is több megyében egyértelmű második erő, hanem a legtöbb körzetben a megszerzett szavazatarányát is növelni tudta. A Jobbik szemmel láthatóan a kormánypárttól is hozott el bőven szavazatokat, még akkor is, ha 2010-ben a Fidesz-KDNP, mondhatni, túlnyerte magát. A nagyobb városokban ugyanakkor továbbra is gyengébb. Megnéztük, hol nem szavaztak a Jobbik ellen.

„Sajnos nem lett rend két hét alatt” – tárta szét a kezét a Fidesz egyik vidéki politikusa, mikor arról kérdeztük, miként lehet, hogy a választókerületében – ahogy a 106-ból összesen 41 körzetben – a Jobbik jelöltje végzett a második helyen, megelőzve a baloldali pártszövetség jelöltjeit. Forrásunk szerint a radikális párt erősödése az ő szempontjukból a kormányzás legélesebb kritikájaként fogható fel: minden eredmény ellenére sem pörgött fel a gazdaság, nem lett elég munkahely, és nem javult látványosan a közbiztonság sem.

A Jobbik országos összesítésben 2010-ben 855 ezer listás szavazatot kapott, ami 17,8 százalékos eredményt jelentett. Most vasárnap a határon túli szavazatok nélkül viszont már 983 ezren szavaztak a listájukra, ami 20,7 százalékos eredmény. Ez annak ellenére is előrelépés nekik, hogy a választási rendszer változása miatt a parlamenti mandátumarányuk némileg csökkent. Ha nem a listás szavazatokat nézzük: 106-ból 41 körzetben másodiknak lenni arányaiban valamivel jobb eredmény, mint amit 2010-ben elértek, akkor 176 körzetből 60-ban álltak az első forduló után a második helyen.

Hétből hat választókörzetben jöttek be második helyre – egy kivétellel – a baloldali jelölt előtt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, hatból ötben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, hatból négyben Hajdú-Bihar megyében, háromból háromban Heves megyében, hatból négyben Bács-Kiskun megyében, négyből háromban Jász-Nagykun-Szolnok megyében. És bár a választókerületek határai megváltoztak, vidéken jellemzően 2-5, sőt, egyes helyeken akár még 8-10 százalékponttal is növelni tudták szavazatarányukat a legtöbb körzetben. Van persze egy-két megye, ahol önmagához képest nem igazán tudott javítani a Jobbik: Baranyában és Komárom-Esztergom megyében például se most, se 2010-ben nem volt egyetlen egyéni második helye sem a jelöltjeinek. 

A második helyen végzett jelöltek pártállása választókerületenként (piros: baloldali összefogás; zöld: Jobbik; narancs: Fidesz-KDNP)
©

Meglepő, hogy rosszul fogadták

A Jobbik 2010-hez képest látványosan megerősödött Nyugat-Magyarországon, ezzel országos lefedettségben is nőtt a támogatottságuk. Emellett érdekes módon nem ott szerepeltek önmagukhoz képest kiugróan, ahol négy éve (pl. Kazincbarcika-Sajószentpéteri, Tiszaújváros), hanem Miskolcon (2. evk.) vagy Gyöngyösön: az itteni választókerületekben megszorították a végső győztest is – mondta a hvg.hu-nak Róna Dániel, a Corvinus egyetem doktorandusza, aki régóta kutatja a Jobbikot.

Róna a 20 százalék fölötti eredményt a Jobbik szempontjából nagyon jónak tartja, és meglepődött, hogy milyen rosszkedvűen fogadták ezt a párt eredményváró központjában. Szerinte mindez kapcsolatban lehet a Jobbik irreális elvárásaival, aminek szerinte az is egy jele, hogy a tagok és támogatók szerint a közvélemény-kutatók rendre alulmérik őket, mivel úgy gondolják, sokan nem merik elárulni, hogy rájuk voksolnak – ám ez a vélelem a valóságban egyáltalán nem igazolódik be.

A kutató úgy véli, a választókerületek átszabása érdemben nem befolyásolta a Jobbik eredményét: elképzelhető szerinte, hogy néhány körzetet nyertek volna a 176-ból, de akkora különbséget az sem eredményezett volna, ha marad annyi választókerület. A képviselők számának a csökkentésével és az egyéniben megnyerhető mandátumok túlsúlyával viszont a Jobbik rosszabbul járt.

A Corvinus doktorandusza szerint a területi adatokból nem igazán lehet arra következtetni, hogy kitől vett el szavazatokat a Jobbik, arra nézve a 2012-2013-as választói attitűdvizsgálatok inkább irányadóak. Ezek szerint a bizonytalanok és a Fidesz táborából jöhetnek 40-40 százalékban a párt szavazói, és minden ötödik pedig a baloldalról. "Egyelőre nincs okunk mást feltételezni, de biztosat nem tudhatunk a friss közvélemény-kutatások részletes elemzése nélkül" – tette hozzá Róna Dániel. 

Kiemelkedő eredmények

Kiemelkedően jó, 30 százalék feletti eredményt értek el a Jobbik jelöltjei Heves és Borsod megye két-két választókerületében, illetve a Jászságban, a Szolnok megyei 2. választókerületben. A legjobban a pártelnök, Vona Gábor szerepelt a gyöngyösi körzetben: 35,8 százalékos eredményével komolyan megszorongatta fideszes ellenfelét, Horváth Lászlót, aki párttársaihoz képest meglepően gyenge eredménnyel, mindössze 37,1 százalékkal nyert (a baloldali jelölt, Sós Tamás 22 százalékot kapott).

A Jobbik rosszkedvű vezetői a választások éjszakáján
©

Bár a választókerületek átszabása miatt a 2010-es adatokkal összevetés nehézségekbe ütközik, valószínű, hogy Vona és a Jobbik a Fidesztől is képes volt jelentős mennyiségű szavazót átcsábítani. Erre utalnak néhány kistelepülés eredményei: a Heves megyei 2. választókerülethez tartozó Bükkszenterzsébeten, Detken és Feldebrőn is 50 százalék közeli eredményt ért el Vona, miközben 2010-ben ezekben a községekben még hatalmas fölényben volt a Fidesz.

Valószínűleg szintén a Fidesztől csábított át szavazókat a Jobbik a két miskolci körzetben: Badány Lajos 30,6, Pakusza Zoltán 30,5 százalékot kapott. Mindez úgy történt, hogy ezekben a körzetekben az országos átlag felett teljesítettek a szocialista jelöltek (a 2-es számúban Varga László jelen állás szerint nyerésre is áll, de ez még változhat a külképviseleti szavaztok kiértékelése után). A fideszes ellenfelek viszont a kormánypárt leggyengébb eredményeit érték el: Csöbör Katalin 33,7 százalékkal nyert, míg Sebestyén László 30,8 százalékkal alulmaradt.

A kormánypárt rovására erősödhetett meg a Jobbik egyes dunántúli választókerületekben is. A Zala megyei 3. számú körzetben, Nagykanizsán és környékén például 27,3 százalékos eredményt ért el (ez több mint 8 százalékponttal magasabb a négy évvel ezelőtti eredményénél), miközben a baloldali színekben induló Göndör István támogatottsága megfelelt az országos átlagnak (25,9 százalékot kapott). Közben a fideszes jelölt, Cseresznyés Péter viszonylag gyenge eredménnyel, 39,8 százalékkal nyert, pedig 2010-ben még 50 százalékot kapott, amivel már az első fordulóban mandátumot szerzett.

Harmincszázalékos eredményt ért el a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 2. választókerületben a jobbikos Budai Lóránt is. Fideszes ellenfele, Pócs János az országos listás eredménynél gyengébben szerepelt, 43,1 százalékot kapott, míg a szocialista Szekeres Imre az országos eredménynél gyengébb szerepléssel, 20,1 százalékkal búcsúzott a parlamenttől. A korábban két választókerületet alkotó Jászság egyik felében (Jászapáti) már 2010-ben is erős volt a Jobbik, de a másikban (Jászberény) még négy éve is viszonylag jól szerepelt a szocialista jelölt. Ehhez a körzethez tartozik Jászkisér, ahol a Jobbik egyértelműen megverte a Fideszt: 860 választó szavazott Budaira, 815 pedig Pócsra. (Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2010-ben 8-ból 4 választókerületben, 2014-ben az átszabott 4 választókerületből 3-ban bejött a jobbikos jelölt a baloldali elé.)

A baloldal teljes összeomlása mellett végzett a második helyen a jobbikos jelölt a Fejér megyei 5. választókerületben (Sárbogárd). A jobbikos Árgyelán János 29,5 százalékkal lett második az országos listás eredménynél jobban teljesítő, 47,8 százalékot szerző fideszes Varga Gábor mögött, viszont az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP színekben induló Ecsődi László mindössze 15,6 százalékot kapott. A kormánypártnak is figyelmeztetés lehet azonban, hogy a választókerülethez tartozó Enyingen a jobbikos jelölt majdnem beérte a fideszest: Árgyelánra 1189, Vargára 1206 ember szavazott..

A jobbikosok tipikusan nem városlakók

Nem sikerült annyira jól a Jobbik szereplése a fővárosi és nagyvárosi körzetekben. Budán kifejezetten rosszul szerepeltek a jelöltjeik, 6-8 százalékos eredményeik messze elmaradnak az országos átlagtól, bár nagyságrendileg megegyeznek a 2010-es szavazati arányokkal. A pesti választókerületekben nagyobb sikerrel jártak, 10-15 százalékos eredményeket értek el, ami a legtöbb helyen szerény növekedést jelent a 2010-es számaikhoz képest. Mivel az LMP támogatottsága csökkent a négy évvel ezelőttihez képest, a legtöbb pesti választókerületben a Jobbik jelöltje lett a harmadik.

Még inkább ez a helyzet azokban a Pest megyei körzetekben, ahol négy éve az LMP még eléjük került, mára viszont teljesen visszaszorult. Az ő és a fideszes jelölt rovására vittek el feltehetőleg szavazót a jobbikos jelöltek a 12 Pest megyei körzetben, ahol 3 helyen megelőzték az ellenzéki összefogásét. (2010-ben viszont még 16-7 volt az arány, Pest megyében tehát a baloldal most kicsit visszaszorulhatott.)

©

Az országos átlagnál rosszabbul szerepeltek a jobbikos jelöltek azokban a választókerületekben is, amelyek az átszabás után is tisztán vagy alapvetően nagyvárosi körzetek maradtak. Győrben, a megye 1-es számú választókerületében a jobbikos Fodor Roland mindössze 14,4 százalékot kapott, ami alig jobb, mint a 2010-es jelöltek eredményei, miközben a városban regenerálódott a baloldal támogatottsága (Fábián György 19 százalékot kapott), és a fideszes Simon Róbert is a kormánypárt országos listás eredményénél nagyobb arányban nyert.

Hasonló helyzet állt elő Vas megye 1-es választókerületében, Szombathelyen, ahol a jobbik Balassa Péter 15,3 százalékot kapott, amivel a harmadik helyre szorult a szocialista Nemény András (30,8 százalék) és a fideszes Hende Csaba (45 százalék) mögött. Balassa eredménye ugyanakkor így is több mint négy százalékponttal jobb, mint amit 2010-ben elért: akkor szocialista ellenfele némileg rosszabbul szerepelt, a fideszes jelölt, Puskás Tivadar viszont 57 százalék feletti eredményt ért el, vagyis a Jobbik javulása valószínűleg Szombathelyen is a kormánypárt rovására történhetett.

2010-hez képest javított ugyan, de 15 százalék alatti eredményt ért el a jobbikos Rácz Tibor Szegeden, a Csongrád megyei 1-es választókerületben, amit az MSZP-s Szabó Sándor nyert meg 39,6 százalékos eredménnyel. A leggyengébben vidéki eredmények között van Pulai Edina szereplése, aki Pest megye 1. választókerületében, Érden indult. 16 százalékos eredménye egy hajszállal még gyengébb is, mint amit 2010-ben a régi érdi körzetben induló Süle-Szigeti Gábor elért, miközben a baloldali szövetség színeiben induló Dorosz Dávid egy kicsit javítani tudott Tóbiás József négy évvel ezelőtti eredményéhez képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kommandósok mentek a mohácsi rendőrökért, akik összevertek két hajléktalant

Kommandósok mentek a mohácsi rendőrökért, akik összevertek két hajléktalant

Elutasította a rendőrség az Orbán Viktor elleni feljelentést

Elutasította a rendőrség az Orbán Viktor elleni feljelentést

A Várpalotánál lévő horgásztóban kötött ki egy megcsúszó autó – videó

A Várpalotánál lévő horgásztóban kötött ki egy megcsúszó autó – videó