szerző:
hvg.hu

Már nemcsak diplomamunkák és szemináriumi dolgozatok, hanem tanári portfóliók készítését is vállalják a szakdolgozatírásra specializálódott vállalkozások. Más cégek "villámfelkészítő" anyagokat kínálnak a minősítési eljárásra jelentkező pedagógusoknak - írta az eduline.hu.

"A nagy érdeklődésre való tekintettel ez év elején létrehoztuk azon szolgáltatásunkat, amely segítséget nyújt ügyfeleinknek a pedagógus-életpályamodell keretében bevezetett pedagógusportfólió elkészítésében" - írja oldalán az eduline.hu szerint az egyik legnagyobb szakdolgozatgyár, amely online megrendelői felülettel és telefonos ügyfélszolgálattal dolgozik, sőt még számlát is ad.

Bár a teljes portfólió elkészítése munka mellett akár négy-hat hónapig is tarthat, nem érdemes trükközni. Az Oktatási Hivatal útmutatója ugyanis egyértelműen fogalmaz: a portfólió készítőjének alá kell írnia és a dokumentumokkal együtt be kell nyújtania egy eredetiségnyilatkozatot.

Ha kiderül, hogy valaki nem a saját anyagait töltötte fel a rendszerbe, a szakértők - akik plágiumszűrő programot is használnak majd - a minősítési eljárást azonnal felfüggesztik, a minősítőbizottság elnöke pedig a kormányhivatalnak is jelenti az esetet.

Nem a fenti az egyetlen cég, amely fantáziát lát a portfólióbizniszben - igaz, a legtöbben legális segítséget nyújtanak a bizonytalan tanároknak. Az új piac első, egyébként online pedagógus-továbbképzéseket kínáló szereplője például villámfelkészítő csomagokkal rukkolt elő az év elején.

Ígéretük szerint a "jól strukturált, színes, szemléletes gyakorlati útmutató" ötleteket ad a portfólió elkészítéséhez, részletes információt tartalmaz a portfólió részeiről, de a megrendelők sablonokat, példákat is letölthetnek, mindezt 2-3 ezer forintért.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!