szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Első valódi munkanapját kezdte hétfőn az új Országgyűlés, ahol a napirend előtti felszólalásokat nézve szinte semmi nem változott. Az ellenzék az elszegényedés miatt bírálta a kabinetet, a kormánypártiak viszont azzal vágtak vissza: a választók már eldöntötték a vitákat. Új elemként ketten is utaltak Conchita Wurst győzelmére, Rogán Antal pedig azzal támadta a Jobbikot, hogy egyik EP-képviselője többet van Moszkvában, mint Brüsszelben. A házszabálytól eltérve már hétfőn este törvény lesz abból a javaslatból, amely határozatlan időre megtiltja a bedőlt devizahitellel rendelkező adósok kilakoltatását.

1 2 3
Sorrend megfordítása

Ebédelni sietnek a képviselők, tudósításunk véget ért

Miután a parlament megszavazta a napirendet, Kövér László megnyitotta az Egyesült Államokkal kötött adóügyi egyezmény kihirdetésének általános vitása, mire a képviselők elindultak kifelé a teremből, ami nagy zajjal jár. A házelnök figyelmezteti is őket, hogy vagy üljenek le, vagy gyorsan hagyják el a termet. A többség az ebéd mellett dönt. Percről percre tudósításunkat lezárjuk, de az Országgyűlés fontos döntéseiről továbbra is beszámolunk.

Sürgős lett a minisztériumok felsorolása

Az előterjesztők (Orbán Viktor és Semjén Zsolt) azt kezdeményezte, hogy sürgősséggel, már kedden tárgyalják a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt. Ehhez elég a kétharmados többség, meg is szavazzák.

Még egy javaslat rapid tárgyalásra

A házszabálytól eltérve tárgyalják az országgyűlési törvény és a hozzá kapcsolódó jogszabályok módosítását is, amelyek az új rendszer finomhangolására hivatottak, például az összeférhetetlenségi szabályok pontosításával. Ennek vitájára is sort kerítenek még hétfőn, és meg is szavazzák, miután a parlament 184 igen szavazattal, három tartózkodás mellett támogatta a házszabálytól eltérést.

Egy nap alatt törvény lesz a moratóriumból

A házszabálytól eltérve tárgyalja az Országgyűlés a kilakoltatási moratóriumról szóló törvényjavaslatot, így még hétfőn este el is fogadhatják. A jegyző hosszan sorolta, mely rendelkezéseket nem kell alkalmazni, majd a parlament 182 igennel, egy ellenszavazattal, három tartózkodás mellett elfogadta az indítványt.

Kedden nem kell korán kelni

Véget értek a napirend előtti felszólalások, következik a napirend megállapítása. A Fidesz azt kezdeményezte, hogy a keddi ülés ne 9-kor, hanem 14 órakor kezdődjön, ezt a többség meg is szavazza.

A kormány szívéből szólt Áder

Németh Zsolt külügyi államtitkár Áder János államfő nyilatkozatát idézi, és azt úgy fogalmaz: a Fidesz és a kormány nevében csak azt tudja mondani, a köztársasági elnök a szívükből beszélt. Pásztor István szerinte nagy hazafi és nagy politikus, a kormány pedig támogatja az ő tevékenységét, és elítéli az őt ért támadást. Az államtitkár üdvözli azt is, hogy a rendőrség őrizetbe vette az egyik elkövetőt. A lejáratás ellen szerinte az a megoldás, ha erős (nyilván fideszes) képviselete lesz Magyarországnak május 25. után, amivel az Európai Néppárt győzelmét is segítik.
Németh Zsolt és Navracsics Tibor
©

Rogán: az ellenzék lejáratja Magyarországot

Az ellenzék pártjai ugyanazokat a vitákat folytatják, és ugyanabban a stílusban, mint amiről a választók már ítéletet mondtak - ekézi az ellenzéket Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője is felhozza a köpködéssel végződő tüntetést, illetve bírálja a jobbikos EP-képviselők ötéves tevékenységét - Kovács Bélára utalva például azt mondja, többet van Moszkvában, mint Brüsszelben. Rogán aztán szúr egyet balra is, szerinte a szocialista EP-képviselők is csak azért voltak Brüsszelben, hogy lejárassák Magyarországot, például a Tavares-jelentéssel.

Rétvári a köpködőkkel vág vissza

Rétvári Bence azzal vág vissza Vonának, hogy egy volt képviselőjük (Gaudi-Nagy Tamás) által szervezett tüntetésen leköpték Pásztor István vajdasági politikust, majd Morvai Krisztina, a Jobbik EP-listavezetője nem határolódott el ettől. Az államtitkár szerint a frakcióvezetőnek meg kellett volna követnie Pásztort, és Morvai szerepéről is mondania kellett volna valamit. Rétvári azt sem érti, hogy lehet eurorealista az a párt, amelynek képviselője kidobja az uniós zászlót a Parlament ablakán.

Orbán csak itthon játsza a szabadságharcost

A miniszterelnök csak idehaza játsza a szabadságharcot, de Brüsszelben már nem - mondja Vona, aki pártja kampányszlogenjének megfelelően európai béreket követel. Szégyelljék magukat! - zárja felszólalását Vona Gábor.

Vonának sem tetszik a szakállas nő

A Jobbik frakcióvezetője először pártja választóinak mond köszönetet, majd szóvá teszi, hogy szombaton Orbán Viktor sem a földkérdésről, sem a devizahitelekről nem mondott egy szót sem. Vona szerint három csoport van a magyar politikában, már, ami az EU-tagságot illeti: az első az euromazochistáké, ide tartozik a baloldal, vannak az euronaívak, ide tartozik a Fidesz, és van a Jobbik, amely eurorealista, mert azt mondja: Magyarországot becsapták. Vona ma már nem lépne ki azonnal az EU-ból, de újratárgyalná a csatlakozási szerződést, mert nem hisz egy olyan Európában, amit egy szakállas nő képvisel.
1 2 3

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vitézynek nem tetszik az új Blaha terve, a városháza visszaszólt neki

Vitézynek nem tetszik az új Blaha terve, a városháza visszaszólt neki

Gyanús venezuelai dollármilliárdok Svájcban

Gyanús venezuelai dollármilliárdok Svájcban

Kézilabda-vb: újabb győzelem után negyeddöntős a magyar válogatott

Kézilabda-vb: újabb győzelem után negyeddöntős a magyar válogatott