szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Budai Központi Kerületi Bíróság ítéletében kimondta: nem sértették meg a gyülekezési jogot, és más jogsértést sem követtek el az Együtt-PM Szövetség aktivistái azzal, hogy „elfoglalták” a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előterét, és ott Paks2 ellen demonstráltak.

Az Együtt-PM Szövetség aktivistái január 31-én „elfoglalták” a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium portáját, ezzel tiltakozva a paksi bővítés ellen. Az akció során a rendőrök tíz aktivistát előállítottak, rabszállítóval vittek a fogdába.

A vád ellenük jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség elkövetése volt, ami miatt fejenként 70-90 ezres bírságot kaptak. Az aktivisták a gyorsított eljárásban ellenük hozott határozatot megtámadták, a Budai Központi Kerületi Bíróság pedig kedden csökkentette a bírságokat.

A bíróság kimondta, hogy az aktivisták nem sértették meg a gyülekezési jogot, és más jogsértést sem követtek el azzal, hogy a minisztériumban demonstráltak, a rendőrségnek nem volt alapja arra, hogy feloszlassa a rendezvényt.

Azonban, mivel a rendőri intézkedés sem volt egyértelműen jogszerűtlen, aktivistáinknak nem volt joga passzív ellenállást tanúsítani az ellen, így csökkentett bírságot kaptak - közölte az Együtt-PM.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Durva fellépéssel oszlatták fel az eddigi legnagyobb Navalnij-féle tüntetést Oroszországban

Durva fellépéssel oszlatták fel az eddigi legnagyobb Navalnij-féle tüntetést Oroszországban

Kedvez az autófeltöréseknek a kijárási tilalom

Kedvez az autófeltöréseknek a kijárási tilalom

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért