szerző:
K.Á.
Tetszett a cikk?

Bár a Magyar Művészeti Akadémia megalapítása nem állt összhangban a művészeti alkotás szabadságát biztosító alaptörvényi rendelkezéssel, az Alkotmánybíróság utólag már nem törli el a föld színéről a köztestületet. Az alkotmánybírák szerint a jövőben – akár egy törvénymódosítás után – az MMA-nak úgy kell működnie, hogy valóban egyenlő esélyeket biztosítson a művészek számára.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagságának mindenkori összetétele, szervezeti felépítése és működése meg kell, hogy feleljen a művészeti szabadság alkotmányos értékének – mondta ki úgynevezett alkotmányos követelményként kedden az Alkotmánybíróság (Ab). A testület ugyanakkor úgy döntött, nem semmisíti meg az MMA-t létrehozó törvénynek a taggá válásra vonatkozó rendelkezéseit, hiszen ezzel lényegében visszamenőlegesen megszüntetné a köztestületet, a jogbiztonság sérelmét idézné elő.

Az MMA-t mint köztestületet létrehozó törvényt Szabó Máté, az alapvető jogok korábbi biztosa támadta meg az Ab előtt, mivel kifogásolta, hogy az alakuló ülésen csak azok vehettek részt, akik korábban tagjai voltak a hasonló nevű – 1992-ben, Makovecz Imre kezdeményezésére alapított – civil szervezetnek, a továbbiakban pedig ők döntenek az új tagokról. A taggá váláshoz ugyanis a törvény szerint négy tag ajánlása szükséges, illetve az MMA a jogszabályban rögzített feltételeken túl további feltételeket is előírhat a jelölteknek.

Fekete György, az MMA elnöke
©

A szerdán nyilvánosságra hozott határozat szerint az MMA hatalmat ugyan nem gyakorol, de a kulturális támogatások szétosztásával, kulturális intézmények tulajdonlásával kapcsolatban olyan státuszt kapott,  amelyek ténylegesen érintik a művészeti alkotás szabadságát. Ezeket a jogköreit az MMA-nak az Ab-határozat indoklása szerint úgy kell gyakorolnia, hogy megfeleljen az alaptörvénynek, amely biztosítja a művészeti alkotás szabadságát. Az Ab szerint a törvényhozónak tiszteletben kell tartania ezt, mikor megalkotja az MMA tagság összetételére, illetve tevékenységére vonatkozó szabályokat.

Az alkotmányos követelménynek megfelelően az MMA-nak magának is egyenlő esélyeket kell biztosítania a művészek számára – véli az Ab. A testület szerint az MMA megalakulása – az a tény, hogy csak egy civil szervezet tagjai váltak taggá és ők döntenek a további tagfelvételről is – nem állt teljes összhangban a művészeti alkotás szabadságát biztosító semlegesség és pluralitás követelményével. Ezt azonban csak a jövőben – például a törvény esetleges módosításakor, vagy az Akadémia napi működése során – lehet korrigálni, hiszen az Ab nem kívánta megszüntetni a már létrejött és működő köztestületet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!