szerző:
Tetszett a cikk?

Nem jön ki matematikailag Rogán védekezése, miszerint azért 130 négyzetméteres balatoni villát írt a vagyonnyilatkozatába, mert ennyit használ a testvérével közös ingatlanból. Kikértük húgának a bevallását is, aki pont ugyanekkora házról számolt be, miközben információink szerint a lellei villa nagyjából 220 négyzetméteres lehet. Elmentünk a kis zsákfaluba, ahol a fideszes politikus felnőtt, és jót beszélgettünk minden szakonyfalui Tónijáról, aki a lokális jövendölés szerint egyszer még Orbán Viktor nyomdokaiba lép.

„Egyszer még miniszterelnök lesz belőle, én mondom” – bizonygatja magabiztosan a szakonyfalui Fő utca mentén dolgozó helyi férfi, akivel Rogán Antalról beszélgettünk. A fűkaszálást hagyta abba a kedvünkért a majd' 30 fokos melegben, kicsit elgondolkodik, majd visszakérdez: „hány éves is a Viktor?”

Azt már korábban kiszúrtuk, hogy a testvére, Rogán Valéria polgármester által vezetett szakonyfalui önkormányzat honlapján a Hírességeink menüpontban kizárólag Rogán Antal szerepel, de a helyszínen is úgy tűnt, hogy az alig négyszáz lelkes Vas megyei zsákfaluban a többség tényleg büszke "a Tóni”-ra, ahogy itt mindenki emlegeti. Szinte minden megszólított falubeli azonnal definiálja kapcsolatukat: egyiküknek például a bátyjával járt együtt iskolába a fideszes politikus, de az egyik kocsmába betérő, idős férfi mindenkit tromfolva csak annyit vet oda sokatmondó pillantással: „a keresztfiam”.

Délután kettőkor már sem a polgármesteri hivatal, sem a kultúrház nem volt nyitva, az élet a kocsmában zajlott. Azért itt egy magányos ellenzékibe is beleakadtunk, a nem éppen szomjasnak tűnő vendég arra hivatkozva tartózkodott a véleménynyilvánítástól: „jót mondani nem tudok, rosszat meg nem akarok”.

Kattintson galériánkért!
©

A többnyire barátságos helyiek annak ellenére meséltek a láthatóan frissen felújított templom mögötti házban élő Rogánékról, hogy látogatásunk apropója nem aratott osztatlan sikert: kikértük a polgármesterük, Rogán Valéria vagyonnyilatkozatát még közvetlenül azután, hogy testvére az ingatlanvagyonának flexibilis négyzetmétereivel került a címlapokra. Rogán Antal először a budai Pasa parki lakásában talált pluszterületet, többek közt egy tetőteraszt, ezért korrigálnia kellett országgyűlési képviselőként kötelező vagyonnyilatkozatát, majd a hvg.hu számolt be arról, hogy a balatonlellei villájának a méretei sem stimmelnek. Mivel utóbbinak testvérével fele-fele részben tulajdonosai, úgy gondoltuk, akkor tisztázhatóak az ellentmondások, ha Rogán Valéria polgármesterként tett bevallását is a testvérének többször módosított nyilatkozata mellé tesszük.

„Amennyit ezért a településért tett, és még tenni fog, engem az sem érdekel, ha nyolc Rolexet hord egyszerre” – foglalta összes sommásan véleményét a fűkaszálóval szorgoskodó falubeli, mikor Rogán bulvárlapokba kívánkozó milliós öltözködésére, Louis Vuitton táskájára és balatoni nyaralójára terelődik a szó. Valószínűleg sok helybeli gondolja ugyanezt, mert többen felhozták, hogy a valóban takaros képet mutató falu jól járt a magas polcra került fiával: konkrétumok nélküli fejlődésre célozgattak, és arra, hogy nem egy esetben szerintük személyesen „közbenjárt a Tóni”. „Előre megmondta, hogy ha úgy alakul, segíteni fog, és ezt be is tartotta” – méltatta egy helybeli, de részleteket firtató kérdés elől már azzal farolt ki, hogy azt kérdezzük inkább a Valikától – ahogy a települést vezető Rogán Valériát emlegetik.

Némi érdek tehát vegyül Rogánék megítélésébe, ezt egyikük el is ismerte, de szerinte a falu politikai irányultsága így is egyértelmű. „Apám a szavazatszámlálók közt volt, úgyhogy megmondom én magának: most vasárnap 90-en szavaztak nálunk a Fideszre, és csak ketten az MSZP-re” – avat be büszkén a szakonyfalui európai parlamenti választás – ezek szerint meg nem erősített – eredményébe. A közelmúlt legnagyobb horderejű eseménye pedig – többen is elmesélték –, amikor az ő Tónijuk „Orbán Viktorral jött”. A miniszterelnök év elején személyesen adta át a Felsőszölnök és Kétvölgy közti 5 kilométeres utat, és az eseményen Rogán is részt vett. Sőt, végre láthatták a feleségét is, Rogán-Gaál Cecíliát ugyanis a megkérdezett helyiek nem nagyon ismerik. Egy jó megfigyelőképességgel megáldott falubeli rögvest elmeséli, mit szúrt ki az ünnepségen: Tóni párja „elhúzódott”, mikor az ura meg akarta puszilni. „Olyan úrilánynak tűnt” – lamentál.

De mekkora az a balatoni villa?

A falubeliekkel ellentétben minket továbbra is érdekelt Rogán balatonlellei ingatlanának rejtélye: a Fidesz frakcióvezetőjének vagyonbevallásában "belterületi lakóház és udvar"-ként egy 875 négyzetméteres telek szerepel, rajta egy 130 négyzetméteres lakóházzal, csakhogy a Balatontól pár száz méterre fekvő villa a földhivataltól megszerzett térképmásolaton jóval nagyobbnak tűnik. Két független, földméréssel és geodéziával foglalkozó szakértő a főépületet nagyjából 154-180 négyzetméternek, a hozzá csatlakozó melléképületet pedig 35-40 négyzetméteresnek becsülte, majd egy névtelenséget kérő forrásunk a földhivatalnál nyilvántartott digitális információk alapján úgy számolta, hogy a Rogán-villa összesen 226 négyzetméter (a főépület 182,95 négyzetméter, a melléképület 43,87 négyzetméter).

Dobpergés, nyitják a vagyonnyilatkozatokat – kattintson galériánkért!
©

Rogán Antal sajtófőnökén keresztül a bevallásában feltüntetett kevesebb négyzetmétert azzal magyarázta, hogy a telek ugyan közös használatú, „de az épület használati szempontból" közte és a húga között "szerződéssel rendezve is megosztott”. Ezért szerinte „helyesen tüntette fel a szerződés alapján használatában lévő épületrész nagyságát”, hiszen csak 130 négyzetmétert használ a villából. Ezek után sem értettük, hogy ha a házból csak a saját használatában lévő részt tüntette fel, akkor a közös teleknél miért a teljes, 875 négyzetméteres területet írta bele, és arra sem kaptunk választ, végül is mekkora a villa.

Ezért kértük ki Rogán Valéria vagyonnyilatkozatát, amire némi huzavona után az önkormányzat ügyrendi bizottsága rá is bólintott, de csak személyes betekintésre, átküldeni nem voltak hajlandóak. Hogy amúgy senki nem lett volna kíváncsi Rogán testvérének vagyonnyilatkozatára, jól mutatja, hogy az először önkormányzati képviselőként, majd 2013 óta polgármesterként leadott bevallásai leragasztott borítékban pihentek a helyi jegyző szekrényében. Az idei volt egyedül felbontva, cikkünk után a nyugat.hu megnézte, a többit az illetékes alsószölnöki közös önkormányzati hivatalban a kedvünkért bontották fel egyesével, miután közöltük, hogy összevetnénk ezeket is.

Hiába, mert ezekből sem derült ki, mekkora a 130 négyzetméteresnek titulált Rogán-villa: az 50 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Rogán Valéria vagyonnyilatkozata egy az egyben megegyezik a bátyjának képviselői bevallásával: ő is ugyanúgy 875 négyzetméteres telket és 130 négyzetméteres házat tüntetett fel. Ha a fideszes frakcióvezető logikáját követve feltételezzük, hogy a húga is csak a saját használatú részt tüntette fel, akkor viszont – mindkét nyilatkozathoz képest – dupla akkora, 260 négyzetméteres házról beszélünk, mint azt a gyanútlan betekintő elsőre feltételezné, még a megkérdezett szakértők becslését is jóval meghaladva.

Mindegy, mi a téma, levágta a telefont

A polgármestert nem sikerült Szakonyfalun elcsípnünk, mint megtudtuk, napközben szombathelyi munkahelyén van, ezt a falugondnok is megerősítette. Rogán Valéria a vagyonbevallása alapján főállásban a malmok értékesítésével foglalkozó C & S International Kft. ügyvezető igazgatója, e mellett társadalmi megbízatású polgármester havi bruttó 125 ezer forintért. Látogatásunk után megpróbáltuk telefonon elérni, de végül tovább tartott a kicsengés, mint maga a beszélgetés: miután bemutatkoztunk, lecsapta a telefont azzal, hogy nem nyilatkozik. Próbáltuk utána üzenetben legalább a témát tudatni vele, de nem állt szóba velünk.

Rogán Valéria
©

Pedig felmerült korábban az is, pontosan hogyan örökölték testvérével a villát, amelyet anyai ági nagymamájuk nem sokkal a halála előtt vásárolt. Az értékes balatoni ingatlant az ingatlannyilvántartás adatai szerint 2008 júniusában vette meg Rogán 79 éves nagymamája, Majczán Ferencné, majd nem sokkal később, 2008 novemberében öröklés jogcímén már be is jegyezték tulajdonosként fele-fele arányban Rogánt és húgát. A fideszes politikus korábban„undorítónak és visszataszítónak” nevezte, hogy „a kampány részeként azt próbálja sugallni a hvg.hu, miszerint a halála előtti hónapokban kihasználtam az általam nagyon szeretett nagymamámat” (cikkünk április 4-én jelent meg – a szerk.). Mint írta, a nagyszülei gazdálkodó emberek voltak, „akiknek a birtokában jelentős földtulajdon volt”, a nagymamája „az összes megtakarításából” vette a lellei telket „abból a célból, hogy a család egy településen tudjon találkozni rendszeresen nyaranta”.

Egy névtelenséget kérő szakonyfalui forrás már előző írásunkban arról beszélt: az idős asszony özvegyen élt férje halála óta, és fogalma sincs, miből vett volna élete utolsó hónapjaiban villát. Szakonyfaluban járva több lakost is megkérdeztünk, de vagy nem akartak erről beszélni, vagy elviccelték. „Hát összespárenolta, az öregek régen még nagyon tudtak spórolni” – mondta egy férfi (a sparen németül azt jelenti takarékoskodni – a szerk.), miközben mellette álló két barátja csak kajánul mosolygott. Egyikük annyit fűzött hozzá, ő olvasta a Rogán ingatlanvagyonának fura alakulásáról szóló cikkeket. Annyit mindenesetre megerősítettek, hogy a helyiek szerint az idős asszony halála előtt hosszabb ideje betegeskedett, „nem ment sehova”, és nem tudtak arról, hogy eközben a saját nevére nyaralót vásárolt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!