szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem akar közös jelöltet állítani az LMP parlamenti párttal, és az országgyűlésben ülő függetlenek szervezeteivel sem – így döntött a párt kongresszusa szombaton. Helyi civilekkel viszont együttműködnének.

Az LMP nem állít közös jelöltet egyetlen parlamenti párttal sem az őszi önkormányzati választáson – az erről szóló határozatot az LMP szombati kongresszusa fogadta el. A párt országos választmányának két tagja ezt újságíróknak mondta a tanácskozás alatt.

Keresztes László Lóránt szerint ez azt jelenti, hogy sem parlamenti frakcióval rendelkező pártokkal nem akarnak együttműködni ősszel, sem olyanokkal, akik független képviselők által vannak jelen a törvényhozásban. Gerstmár Ferenc pedig bejelentette: az LMP keresi annak lehetőségét, hogy miként működhet együtt az önkormányzati választáson olyan helyi civil szervezetekkel, amelyeket a kormányoldal az elmúlt négy évben igyekezett kizárni a helyi politikából.

Azokkal tudják elképzelni a közös munkát, akik hozzájuk hasonlóan alulról szerveződve szeretnék megváltoztatni a politikát, és „nem a nemzetközi csoportok magyarországi megbízottjaiként vagy a mindent központosítani akaró kormány által”. Az együttműködések kereteit az országos választmány dolgozza majd ki, de azok helyi szinten köttetnek.

A kongresszus ellenszavazat nélkül fogadta el a döntést, amely szerintük azt mutatja, hogy az LMP-ben az elvi irányokkal kapcsolatban egyetértés van.

A kormány önkormányzati választásokkal kapcsolatos kezdeményezéséről azt mondták: visszautasítják, hogy a Fidesz a törvényeket a saját lehetőségei optimalizálásához alakítja és azt sem támogatják, hogy néhány hónappal a választások előtt módosítsanak a szabályokon.

Szerintük a következő hónapokban az ellenzéki térfélen is jelentős változások következhetnek be, így egyelőre nem adható válasz arra, milyen esélyekkel indul ősszel az LMP. A szombati kongresszuson a jelöltek személyéről még nem tárgyaltak, ezek a kérdések a következő hetekben dőlhetnek el. Az LMP tisztújítása az őszi választások után várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyon jó, hogy készülnek a vakcinák, de hogyan fognak mindenhova eljutni?

Nagyon jó, hogy készülnek a vakcinák, de hogyan fognak mindenhova eljutni?

Ha George Clooney beleszólhat a politikába, akkor Erzsébet királynő miért nem?

Ha George Clooney beleszólhat a politikába, akkor Erzsébet királynő miért nem?

„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket

„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket