szerző:
MTI

Nem akar közös jelöltet állítani az LMP parlamenti párttal, és az országgyűlésben ülő függetlenek szervezeteivel sem – így döntött a párt kongresszusa szombaton. Helyi civilekkel viszont együttműködnének.

Az LMP nem állít közös jelöltet egyetlen parlamenti párttal sem az őszi önkormányzati választáson – az erről szóló határozatot az LMP szombati kongresszusa fogadta el. A párt országos választmányának két tagja ezt újságíróknak mondta a tanácskozás alatt.

Keresztes László Lóránt szerint ez azt jelenti, hogy sem parlamenti frakcióval rendelkező pártokkal nem akarnak együttműködni ősszel, sem olyanokkal, akik független képviselők által vannak jelen a törvényhozásban. Gerstmár Ferenc pedig bejelentette: az LMP keresi annak lehetőségét, hogy miként működhet együtt az önkormányzati választáson olyan helyi civil szervezetekkel, amelyeket a kormányoldal az elmúlt négy évben igyekezett kizárni a helyi politikából.

Azokkal tudják elképzelni a közös munkát, akik hozzájuk hasonlóan alulról szerveződve szeretnék megváltoztatni a politikát, és „nem a nemzetközi csoportok magyarországi megbízottjaiként vagy a mindent központosítani akaró kormány által”. Az együttműködések kereteit az országos választmány dolgozza majd ki, de azok helyi szinten köttetnek.

A kongresszus ellenszavazat nélkül fogadta el a döntést, amely szerintük azt mutatja, hogy az LMP-ben az elvi irányokkal kapcsolatban egyetértés van.

A kormány önkormányzati választásokkal kapcsolatos kezdeményezéséről azt mondták: visszautasítják, hogy a Fidesz a törvényeket a saját lehetőségei optimalizálásához alakítja és azt sem támogatják, hogy néhány hónappal a választások előtt módosítsanak a szabályokon.

Szerintük a következő hónapokban az ellenzéki térfélen is jelentős változások következhetnek be, így egyelőre nem adható válasz arra, milyen esélyekkel indul ősszel az LMP. A szombati kongresszuson a jelöltek személyéről még nem tárgyaltak, ezek a kérdések a következő hetekben dőlhetnek el. Az LMP tisztújítása az őszi választások után várható.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Népszavazást akar a Momentum a lakástakarékokról

Népszavazást akar a Momentum a lakástakarékokról

Teljesen legalizálták a marihuánát Kanadában

Teljesen legalizálták a marihuánát Kanadában

Befenyítette az EU a Google-t, nem kis változások jönnek az Androidban

Befenyítette az EU a Google-t, nem kis változások jönnek az Androidban

Bombaüzlet az olaj feketepiaca, de kinek?

Bombaüzlet az olaj feketepiaca, de kinek?

Házhoz jött a híradó: épp a riporter mögött estek iszonyatosat egy quaddal

Házhoz jött a híradó: épp a riporter mögött estek iszonyatosat egy quaddal

Megszólalt a Fundamenta vezére: visszautasítja a Fidesz vádjait

Megszólalt a Fundamenta vezére: visszautasítja a Fidesz vádjait