szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Palkovics László Széchenyi-díjas gépészmérnökre utalt Balog Zoltán erőforrás-miniszter, amikor arról beszélt kedden, hogy az új felsőoktatási államtitkárt egy nemzetközi nagyvállalattól „kölcsönzi” majd a kormány – erősítette meg a korábbi sajtóhíreket az Eduline-nak több felsőoktatási intézmény vezetője.

©

Egy nemzetközi nagyvállalattól érkezik, és Orbán Viktor kormányfő személyesen kérte fel az államtitkári posztra – ennyit mondott a leendő felsőoktatási államtitkárról Balog Zoltán miniszter kedden, amikor bemutatta tárcája államtitkárait.

Az Eduline-nak viszont több intézményvezető is azt mondta: ők úgy tudják, hogy Palkovics László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépjárművek és Járműgyártás Tanszék vezetője lehet az új államtitkár.

A Széchenyi-díjas gépészmérnök 2009-től 2012-ig a Kecskeméti Főiskola stratégiai rektorhelyettese volt, 2013 óta a Műegyetem tanszékvezetője. Nemcsak a felsőoktatásban dolgozik azonban, nagyvállalati tapasztalata is van.

1995-ben nevezték ki a német Knorr-Bremse fékrendszereket gyártó cég magyarországi leányvállalatának fejlesztési igazgatójává, 2003-ban európai kutatási és rendszerfejlesztési igazgató lett, de a Mercedesszel is jó kapcsolatot ápol. 2009-ben választották a Kecskeméti Főiskola stratégiai rektorhelyettesévé.

„Hihetetlen teherbírású, a saját területén nincs nála jobb szakember” – így jellemezte Palkovicsot az Eduline-nak egy egyetemi oktató, aki korábban együtt dolgozott a Műegyetem tanszékvezetőjével. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az államtitkárjelölt nem ismeri az egész felsőoktatást, mindig is műszaki területen mozgott, „nem sok információja van arról, milyen eredményeket tudnak felmutatni a bölcsészeti, a társadalomtudományi, vagy éppen a jogi karok”.

Többen úgy fogalmaztak: nem csodálkoznak, hogy az új felsőoktatási államtitkár műszaki területről érkezik, a kormányfővel jó kapcsolatot ápoló Parragh László iparkamara-vezér már áprilisban azt mondta ugyanis, hogy a felsőoktatásban is be kell vezetni a duális képzést azokon a területeken, amelyek a reálgazdaságnak képeznek szakembereket – olvasható az oktatási portálon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Facebook: Egyszerű technikai hiba volt a magyar politikusok visszafogása, de már elhárult

Facebook: Egyszerű technikai hiba volt a magyar politikusok visszafogása, de már elhárult

Hatvan-hetven választókerületben lesz MSZP-s jelölt az előválasztáson

Hatvan-hetven választókerületben lesz MSZP-s jelölt az előválasztáson

A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló