szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Választási Bizottság elnöke szerint az alapvető jogok biztosának nincs felhatalmazása arra, hogy a hatóságnak nem minősülő választási bizottságok munkájával kapcsolatos ügyeket kivizsgálja. Patyi András az ombudsman kifogásolt vizsgálatával kapcsolatban úgy fogalmazott: "ez a hatásköri aktivizmus veszélyt jelenthet a jogállamra".

Az alapvető jogok biztosa túllépte hatáskörét, amikor a mozgóurnás szavazással összefüggésben a választási bizottságok tevékenységét vizsgálta, a biztosnak ugyanis nincs felhatalmazása arra, hogy a hatóságnak nem minősülő választási bizottságok munkájával kapcsolatos ügyeket kivizsgálja - mondta Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a testület hétfői ülésén.

Patyi András emlékeztetett rá: Székely László, az alapvető jogok biztosa az áprilisi országgyűlési választáson a mozgóurna-igényléssel összefüggő ügyek vizsgálati tapasztalatai alapján jelentést készített, amelyet eljuttatott az Igazságügyi Minisztériumhoz, a Nemzeti Választási Irodához és az NVB-hez is, kérve az elnököt, a jelentést tűzze a testület napirendjére.

A jelentést áttanulmányozva arra jutott - jelentette ki az NVB elnöke -, hogy az alapvető jogok biztosa hatáskörét túllépve olyan ügyeket vizsgált ki, amelyekre nem lett volna jogköre. Elmondta, álláspontjáról levélben tájékoztatta Székely Lászlót. Patyi András felhívta a figyelmet arra: a jelentés maga is elismeri, hogy a választási bizottságok - mint a biztos által vizsgált szavazatszámláló bizottságok és országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok - nem minősülnek hatóságnak, nem közigazgatási szervek, amelyeket a biztos a törvény alapján vizsgálhatott volna.

A bizottságban Litresits András, az MSZP delegáltja és Tóta Áronné, a testület Országgyűlés által választott tagja amellett érvelt, hogy a biztos jogszerűen végezte vizsgálatát, mivel "nem lehet kérdés", hogy a választójog és annak gyakorlása alapjog-e.

Patyi András szerint is alkotmányos alapjog a választójog, a fogyatékos személyek jogait pedig kiemelten védeni kell, de - mint mondta - a biztos hatáskörét önmagában nem az alapozza meg, hogy alapjognak minősül-e vagy sem a vizsgálata tárgya, hanem, hogy van-e egyértelmű törvényi felhatalmazása az alapjoggal összefüggő visszásság feltárására. Az NVB elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a vizsgálható állami szerveket a törvény tételesen megjelöli. Patyi András az ombudsman kifogásolt vizsgálatával kapcsolatban úgy fogalmazott: véleménye szerint "ez a hatásköri aktivizmus veszélyt jelenthet a jogállamra".

Az alapvető jogok biztosa június közepén közzétett állásfoglalása szerint a mozgóurnás szavazás szabályai sem a korábbi, sem a legutóbbi országgyűlési képviselő-választások során nem érvényesültek megfelelően. Székely László szerint módosítani kellene a szabályozáson, ezért megállapításait megküldte a Nemzeti Választási Irodának azzal, hogy tegyenek javaslatot a választásokat érintő jogszabályok megalkotására. Az ombudsman arra hívta fel a figyelmet, hogy a szavazatszámláló bizottságok tagjaik létszáma miatt nem feltétlenül tudnak mozgóurnával felkeresni valamennyi érintett választópolgárt a szavazásra nyitva álló időkeretben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sokakban a járvány idején tudatosult, hogy a munkahelyük nem jól bánik velük

Sokakban a járvány idején tudatosult, hogy a munkahelyük nem jól bánik velük

Csaknem 118 milliárdból gazdálkodhat jövőre a közmédia

Csaknem 118 milliárdból gazdálkodhat jövőre a közmédia

Besenyő Pista bácsi karakterét használta a Párbeszéd, "Döbbent arcú" Laár András kiakadt

Besenyő Pista bácsi karakterét használta a Párbeszéd, "Döbbent arcú" Laár András kiakadt