szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem lett kivéve az eredeti előterjesztésből az a passzus, amely lehetővé tenné, hogy olyasvalaki is kapjon rektori megbízást az önálló egyetemmé váló TF-en, akinek nincs egyetemi tanári címe. A lex Mocsai tehát megszülethet, függetlenül attól, hogy Pósán László fideszes képviselő részben hasonló vonatkozású egyéni módosítóját a beterjesztés után röviddel visszavonta.

Nagy visszatetszést keltett a fideszes Pósán László felsőoktatási törvényhez benyújtott módosító javaslata, mely lehetővé tette volna, hogy a művészeti felsőoktatásban a Kossuth-díj, a testnevelési felsőoktatásban pedig az olimpiai, a paralimpiai, illetve a siketlimpiai 1-3. helyezés kiválthassa a doktori fokozatot. 

A doktori fokozat nemcsak a tudományos felsőoktatásban való előmenetelt nyitja meg, hanem azt is, hogy valakiből egyetemi felsővezető, rektor legyen. A Pósán-féle módosító jól jött volna Mocsai Lajosnak, a férfiválogatott szövetségi kapitányának, aki a Testnevelési Egyetem rektori pozíciójára aspirál. De utat nyithat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is majd egy olyan jelöltnek, akinek nincs tudományos fokozata. (Igaz, Balog Zoltán idén adott megbízást Ascher Tamás lemondását követően M. Tóth Géza animációs filmrendezőnek.)

©

Bár Pósán olyan gyorsan vonta vissza az egyéni módosító indítványát, mint amilyen hirtelen beterjesztette, a T/311/30. módosító nem érintette volna azt a felhatalmazást, amely az eredeti előterjesztés 36.§-ában továbbra is benne van, ti. hogy el lehet tekinteni a most hatályos felsőoktatási törvény 13.§ (5) követelményeitől. 

A hatályos törvényben ez a passzus mondja ki, hogy a rektori megbízáshoz egyetem esetén egyetemi tanári, főiskola esetén egyetemi tanári, főiskolai tanári, egyetemi docensi, tudományos tanácsadói vagy kutatóprofesszori munkakörben történő alkalmazás szükséges. Amellett, hogy elvárt feltétel még a felsőoktatási intézményben szerzett vezetői tapasztalat, legalább egy C típusú középfokú nyelvvizsga, valamint a közalkalmazotti/teljes munkaidős jogviszony. Ennek a törvényi helynek a megkövetelésétől tekintene el az eredeti, június 18-án benyújtott, egyes oktatási törvényeket módosító javaslat. 

Pósán azzal indokolta a visszavonást, hogy túl sok paragrafust kellene megnyitni ahhoz, hogy a módosító alkalmazható legyen, "azok azonban nincsenek megnyitva", így a javaslata nem felel meg a házszabálynak. Ezzel valóban csak a lex Mocsai kiterjesztése a színművészetire került le a napirendről, a TF-en a rektorváltást nem érinti – már amennyiben az előterjesztés így fut végig a törvényhozáson. Mivel a minisztériumi beterjesztéshez nem igazán érkeznek kormánypárti módosítók, elképzelhető, hogy – korábbi esetekhez hasonlóan – kiadták az ukázt, hogy kormánypártiak ne nagyon piszkáljanak bele a salátatörvénybe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!