szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Többek között Szekeres Imrével, Veres Jánossal és Steiner Pállal fogott össze Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke, hogy meggyőzze az elnökválasztás előtt álló MSZP-t: alkosson új alapszabályt és programot. A Deák Ferenc nevét viselő csoport elsősorban azt követeli, hogy a Mesterházy Attila vezetésével összeállított parlamenti frakciót szorítsák háttérbe. Ugyanakkor azt kérik, hogy a párt vegye be a programjába a 100 ezer forintos minimálbért és a garantált, feltétel nélküli alapjövedelmet.

„Önkritikára képes pártot akarunk” – fogalmazott a Felhívás a kongresszushoz című kiáltványban a magát Deák Ferencnek nevező kör. A csoport vasárnap alakult szocialista politikusokból, mert „a változás irányának meghatározását minél több vitázó műhelynek kell segítenie” – olvasható a dokumentumban. Mint írták: azért választották az 1867-es kiegyezést tető alá hozó politikus nevét, mert „történetesen a Deák Ferenc utcában szoktunk találkozni”. A társaságnak több olyan tagja is van, akik 2002 és 2010 között miniszterek voltak.

Az MSZP bukását hozó május 25-i európai parlamenti választás után lemondott a pártelnök, Mesterházy Attila, majd a szocialisták választmánya teljes körű tisztújítást rendelt el. Az elnökség- és elnökválasztó kongresszust július 19-én tartják, az elnöki posztra egyetlen jelölt van, Tóbiás József, a párt frakciójának igazgatója. A Népszabadság korábban azt írta, az elnökségi posztokra viszont túljelentkezés, számtalan jelölt van.

100 ezres minimálbért!

A Deák Kör több javaslattal is előállt. Így azt szeretnék elérni, hogy a „parlamenti munka kiüresedése” miatt az elnökség kétharmadát olyan politikusokkal töltse fel a kongresszus, akik nem országgyűlési képviselők, az ellenőrző testületek élére pedig egyáltalán ne válasszanak képviselőket. A mostani frakciót az előző vezetés állította össze, a Mesterházy távozását követelő politikusok, a felhívás aláírói korábban többször is konfliktusba kerültek Mesterházyval és a képviselőcsoport egyes tagjaival.

Lendvai Ildikó
©

A csoportot 20 MSZP-s politikus alapította, köztük volt miniszterek, államtitkárok – ők írták alá a kiáltványt is. Többek között Lendvai Ildikó, Szekeres Imre, Veres János, Juhász Ferenc, Kökény Mihály, Katona Tamás, Burány Sándor neve tűnik fel a dokumentumon. A fiatalabb politikusok közül csatlakozott Braun Róbert – Medgyessy Péter egykori tanácsadója – és Tüttő Kata, akinek a karrierje abban a kerületben indult, ahol Hagyó Miklós volt az MSZP-s szervezet vezetője.

A csoport azt szeretné, ha a kongresszus kimondaná: új programra, új alapszabályra, új szervezeti felépítésre van szükség. Mint írták, olyan pártot akarnak, amely „totális ellenzéke annak a politikai rendszernek, amely szétszakítja a társadalmat, gyilkolja a szolidaritást, korlátozza a szabadságot”.

Lendvai új csoportja szeretné, ha az MSZP bevenné a programjába a 100 ezer forintos minimálbért, a közmunkások bérének rendezését, a garantált, feltétel nélküli alapjövedelmet, a cigányság integrációját. Szerintük az MSZP ne elégedjen meg „az 1989-es demokrácia céljaival, dolgozza ki az állampolgárok valódi beleszólását biztosító részvételi demokrácia eszközeit”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Botka átvette az MSZP irányítását

Ideiglenesen a Botka László által irányított országos választási bizottság vette át a párt irányítását. Javában tart az MSZP szombati választmányi ülése, amelyen Mesterházy Attila leköszönő pártelnök beszámolóját vastapssal díjazták, de ő nem sokkal ezután felpattant a motorjára és távozott. Az MSZP előtt gyors választ igénylő, feszítő kérdések vannak: még a nyár elején dönteni kell a szövetségi politikáról az önkormányzati választásokon, és arról is, hogy szocialista képviselők visszaléptetésével juttasssák-e parlamenti frakcióhoz az Együtt-PM-et, illetve a DK-t.

Kósa András - M. László Ferenc Itthon

Kötéllel fogják a süllyedő MSZP új kapitányát

Csaknem unalomba fulladt forrásaink szerint az MSZP szombati választmánya, ahol eredetileg Mesterházy Attila pártelnök leváltására készültek. Ám az elnök beelőzte a "lázadást" és csütörtökön lemondott. Úgy tudjuk, most két fiatalabb politikust, Botka Lászlót és Tóbiás Józsefet győzködik, hogy álljanak az MSZP élére, a frakcióvezetésért viszont komoly harcok dúlnak majd az MSZP-ben.

Kósa András - M. László Ferenc Itthon

Lendvai az MSZP-ről: Egy kis-Fideszre rosszabb kiadásban semmi szükség

Olyan centralizált szervezetté változott az MSZP az elmúlt években, annyira eltűntek a belső viták, a többféle hang a pártból, hogy „kis-Fideszre” kezdett lassan hasonlítani – mondta a hvg.hu-nak Lendvai Ildikó. A párt volt elnöke szerint ebben nem csak Mesterházy Attila felelős, de szükség van a távozására, és mindent újjá kell szervezni ahhoz, hogy 2018-ra legyen bármi esélye a baloldalnak.

Kósa András Itthon

„Az MSZP eltűnésére játszhatnak saját szövetségeseink is”

Nem egyeztette a párt jelenlegi vezetésével Horváth Csaba, és nem is lett volna mandátuma arra, hogy bejelentse, az MSZP közös jelöltek indítását javasolja a baloldali ellenzéki pártoknak Budapesten – állítják többen is a párt vezetéséből. Horváth Csaba viszont azt mondta lapunknak, megvolt a kellő felhatalmazása minderre. Az Együtt-PM-ben kizárják ezt a forgatókönyvet, egy potenciális közös polgármesterjelölt viszont arról beszélt a hvg.hu-nak, szövetségeseik valójában az MSZP eltűnésére játszanak. Abban legalább majdnem mindenki egyetért, hogy a jelöltállítással kezdenek kifutni az időből.

Fojtófogás végezhetett a szaúdi újságíróval

Fojtófogás végezhetett a szaúdi újságíróval

Feltűnt már, mennyire megugrott a 90 év fölöttiek száma?

Feltűnt már, mennyire megugrott a 90 év fölöttiek száma?

Megint ukránozik és határontúlizik a DK

Megint ukránozik és határontúlizik a DK

A titokzatos Tibet: volt, hogy esőerdő terebélyesedett a közepén

A titokzatos Tibet: volt, hogy esőerdő terebélyesedett a közepén

A pápa félhivatalos lapja is elítéli a hajléktalanok meghurcolását

A pápa félhivatalos lapja is elítéli a hajléktalanok meghurcolását

Puzsér miatt jelentkezett be egy új jelölt a főpolgármesteri posztra

Puzsér miatt jelentkezett be egy új jelölt a főpolgármesteri posztra