szerző:
Kósa András - M. László Ferenc

Csaknem unalomba fulladt forrásaink szerint az MSZP szombati választmánya, ahol eredetileg Mesterházy Attila pártelnök leváltására készültek. Ám az elnök beelőzte a "lázadást" és csütörtökön lemondott. Úgy tudjuk, most két fiatalabb politikust, Botka Lászlót és Tóbiás Józsefet győzködik, hogy álljanak az MSZP élére, a frakcióvezetésért viszont komoly harcok dúlnak majd az MSZP-ben.

Két név van a kalapban: Botka László és Tóbiás József – több szocialista politikus is ezt mondta a párt tisztújításáról döntő választmányi ülésének szünetében a hvg.hu-nak. Az MSZP-s források szerint kettőjüket győzködik, hogy induljanak el a tisztújításon, és vállalják a jelöltséget, de úgy tudjuk, mindketten ódzkodnak a feladattól. Forrásaink szerint Botka előbb szeretne újrázni Szeged polgármesteri székében, ezért csak a következő elnökválasztáson indulna, igaz, formálisan már ő vezeti a pártot, hiszen a július 19-i kongresszusig ő irányítja az MSZP úgynevezett országos választási bizottságát.

A szombaton ülésező választmány egyhangú döntéssel támogatta a rendkívüli tisztújítás megszervezését. Botka László, a választmány elnöke az ülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: felmenő tisztújítást tartanak, vagyis a párt összes vezetőjét és tisztségviselőjét megválasztják. A választmány határozatképes volt, vagyis alapszabályszerű döntést hoztak – hangsúlyozta a választmányi elnök.

Háborúra készültek

Felült a motorjára, a fotósok kereszttüzében fejébe húzta a sisakját és dél körül Mesterházy Attila volt pártelnök elrobogott – miközben a Jókai utcai házban a választmányi tagok még javában a párt megújításáról tanácskoztak. De nem ő volt az egyetlen, aki félidőben távozott: szintén nem tudtak az újságírók kérdezni Velez Árpád pártigazgatótól sem, hamar elment Ujhelyi István EP-képviselő, Szekeres Imre volt miniszter, és Puch László volt pártpénztárnok is.

Mögöttem az utódom?
©

Eredetileg a választmányt azért hívták össze, hogy értékelje a 25-i európai parlamenti választás eredményét, melyen az MSZP nagyon rosszul szerepelt, Budapesten több kerületben a negyedik helyre szorult vissza, a Gyurcsány Ferenc vezette DK és a Bajnai Gordon irányította Együtt-PM is megelőzte, országosan a Jobbik lett a második. A május 25-i vereség után részben az idősebb MSZP-s politikusokból, részben a budapesti szocialistákból összeállt egy olyan csoport – erről a hvg.hu a héten több cikkében is beszámolt –, amely mindenképpen el akarta mozdítani Mesterházyt az elnöki tisztségéből, és a frakció éléről.

Mesterházy és a párt elnöksége még a választási éjszakáján felajánlotta lemondását, ám ez a párt alapszabályának bonyolult előírásai miatt nehéz helyzetbe hozta volna az önkormányzati választási kampányra készülő MSZP-t. Ráadásul az elnökség csak felajánlotta lemondását, tehát a választmány dönthetett volna úgy, hogy nem fogadja el, és minden marad a régiben. Ezt a párt több vezetője, köztük a volt pártelnökök, Hiller István, Lendvai Ildikó, a volt főpolgármester-helyettes, Horváth Csaba, az elnökségi tag Szanyi Tibor is nyilvánosan kifogásolta.

Felbőgtek az MSZP motorjai?
©

A budapestiek szervezkedése miatt viszont szerdára megfordultak az erőviszonyok a választmányi tagok körében, és a pártelnök egyedül lemondott. Ezzel egy rövid időre lehetővé vált, hogy pár hét alatt új elnököt válasszon egy rendkívüli kongresszus, de az ő döntését követően a Mesterházyhoz húzó 6 tag az elnökségből szintén lemondott, így kénytelenek voltak kiírni a 45 napig tartó teljes tisztújítást.

Mesterházy hirtelen jött és meglepetésszerű csütörtöki döntése után forrásaink szerint különösebb izgalmak nélkül zajlott a választmány – illetve szokás szerint afféle „kibeszélőshow” – a párt Jókai utcai székházában.

Ki vállalja?

Az MSZP válságát taglaló választmányi beszédek közben forrásaink szerint folyamatosan ment az egyezkedés, hogy ki vállalná az elnöki posztot, hogyan álljon össze az pártvezető csapata. Már korábban is többen Botkát noszogatták, ám ő egyelőre Szegedet akarja újra megnyerni.

Tóbiás József megérkezik a választmány ülésére
©

A budapesti szocialisták a frakcióvezető-helyettest, Tóbiás Józsefet szeretnék az MSZP élére. Felmerült Ujhelyi István neve is, de ő pénteken közölte, hogy nem szeretné vállalni a feladatot. Szintén bedobták a korábbi pártelnök, Hiller nevét is, de több szocialista politikus azt mondta a hvg.hu-nak, olyan személyiség kellene, akit még „nem próbáltak ki” és valóban a megújulás üzenetét tudná közvetíteni. A választmányról távozó Botka László már semmit nem volt hajlandó mondani az újságíróknak, Tóbiás József azt mondta, a következő napokban fog eldőlni, hogy határoz majd. Egy megyei elnök egyébként arról beszélt a hvg.hu-nak, minden vezető a következő napokban fogja helyben megszondázni, hogy mekkora eséllyel indulhat esetleg ismét neki egy tisztújításnak.

A frakcióvezető posztja kapósabb

Dönteniük kell a frakcióvezetői tisztség betöltéséről is, itt szintén felmerül Tóbiás neve, de forrásaink szerint ezen a fronton a visszavonult, de nagyon jó szervezőnek számító Mesterházynak még van csapata. A frakció tagságát meghatározó választási listát még a korábbi elnökség állította össze a választások előtt, így sokan Mesterházynak köszönhetik a mandátumukat. Míg a pártelnök személye az alapján dől majd el, hogy ki vállalja, a frakcióvezetésért még komoly harcok dúlhatnak majd forrásaink szerint, szóba került, hogy Mesterházy fő bizalmasa, Harangozó Tamás lesz a képviselőcsoport vezetője.

A július 19-ei tisztújításig mindenesetre a képviselőcsoportot általános frakcióvezető-helyettesként Tóbiás irányítja majd teljes jogkörrel - erről maga a politikus beszélt az ülés után. A frakcióvezető személyéről az országos elnökség dönt majd a megalakulását követően.

Mint a hvg.hu pénteken megírta, felmerült az MSZP-ben, hogy leszerelik Mesterházy frakcióbeli embereit, azaz ráveszik a képviselők egy részét, hogy mondjanak le a mandátumáról esetleg lehetővé téve, hogy a listáról bekerülő emberek révén a DK és az Együtt is frakciót alakíthasson.

Horn Gyula azt üzente

Egyedül Mesterházy beszámolója tartogatott izgalmakat, forrásaink arra készültek a szombati tanácskozás előtt, hogy a volt pártelnök karcos beszédet fog tartani. Ám ebben is csalatkozniuk kellett, mert a leköszönő pártelnök mindösszesen 4-5 percet beszélt, lényegében csak elbúcsúzott a választmánytól, forrásaink szerint a zárt ülésen azt mondta, „mindenkit szeret”, és továbbra is a pártért fog dolgozni, majd nem sokkal ezután elrobogott a motorjával.

„Méltónak kell lenni Horn Gyula örökségéhez” – erről beszélt Hiller István forrásaink szerint az ülésen, ahol egy több éves programot, pályát vázolt fel a tagoknak. Miközben többen azt szorgalmazták, hogy a városokban adhat teret az MSZP az erősödő DK-nak és az Együttnek – mely pártokkal szerintük folyamatosan tárgyalni kéne –, Hiller azt hangsúlyozta forrásaink szerint, hogy inkább az MSZP építésére kell koncentrálni, most nem a többi párttal való egyezkedés a legfontosabb.

Szerinte „ki kell menni az emberek közé”, szervezkedni kell a falvakban, kisebb városokban, majd a négy éves parlamenti ciklus második felében lehet visszatérni a többi baloldali párttal való egyeztetésekre. Egy választmányi tag forrásaink szerint felvetette, hagyni kell elmenni azokat, akik most nagyon elégedetlenek az MSZP-vel, lépjenek át Gyurcsány vagy Bajnai pártjába. Állítólag hozzátette, akár jól is járhatnak, hiszen „innentől kezdve a másik két pártot bomlasztják majd”.  (A baloldalhoz kötődő Policy Agenda elemzőintézet csütörtökön publikálta azt a kutatását, mely szerint a falvakban szinte eltűnt az MSZP, a nagyobb városokban viszont a DK és az Együtt előretört a szocialisták rovására. Arról, hogy miként roppant meg az MSZP választásról választásra, és hogyan szakadt három részre politikailag Magyarország, itt olvashat.)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI / hvg.hu Itthon

Botka: teljes tisztújítást ír ki az MSZP

A teljes, felmenő rendszerű tisztújítás az egyetlen alapszabályszerű javaslat, amelyet a választmány szombati ülése elé terjesztenek. Botka László azt is elmondta: július 19-re hívják össze a tisztújító kongresszust.

hvg.hu Itthon

Botka átvette az MSZP irányítását

Ideiglenesen a Botka László által irányított országos választási bizottság vette át a párt irányítását. Javában tart az MSZP szombati választmányi ülése, amelyen Mesterházy Attila leköszönő pártelnök beszámolóját vastapssal díjazták, de ő nem sokkal ezután felpattant a motorjára és távozott. Az MSZP előtt gyors választ igénylő, feszítő kérdések vannak: még a nyár elején dönteni kell a szövetségi politikáról az önkormányzati választásokon, és arról is, hogy szocialista képviselők visszaléptetésével juttasssák-e parlamenti frakcióhoz az Együtt-PM-et, illetve a DK-t.

Balavány György: Nem győztük le és vágtuk zsebre az oroszlánt

Balavány György: Nem győztük le és vágtuk zsebre az oroszlánt

Úton a segítség: jön a javítás a Galaxy S10 bármely ujjlenyomatos hibájára

Úton a segítség: jön a javítás a Galaxy S10 bármely ujjlenyomatos hibájára

Hódmezővásárhely lehet az első város az országban, ahol nem kell fizetni a tömegközlekedésért

Hódmezővásárhely lehet az első város az országban, ahol nem kell fizetni a tömegközlekedésért

Négy autó ütközött össze a Kerepesi úton

Négy autó ütközött össze a Kerepesi úton

Németh Szilárd verset írt Bangónéhoz

Németh Szilárd verset írt Bangónéhoz

Meg akarták akadályozni a legnagyobb offshore-botrányról szóló film terjesztését, de nem sikerült

Meg akarták akadályozni a legnagyobb offshore-botrányról szóló film terjesztését, de nem sikerült