szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány úgy szállította a sérült paksi fűtőelemek Oroszországba, hogy arról sem a közvéleményt, sem a Nemzetbiztonsági Bizottságot nem tájékoztatta; az LMP magyarázatot követel az ügyben – közölte Szél Bernadett, a párt társelnöke pénteken az MTI-vel.

Szél Bernadett, aki az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának tagja közleményében azt írta, sajtóinformációk szerint a sérült paksi fűtőelemek oroszországi kiszállítása. "Minderről a magyar kormány sem a közvéleményt, sem a Nemzetbiztonsági Bizottságot nem tájékoztatta, pedig utóbbira a Belügyminisztérium határozott ígértet tett" – tette hozzá. 

Az ellenzéki politikus felidézte: "a kormány utolsó érdemi közlendője az volt, hogy folyik a transzfer előkészítése, illetve az alternatív szállítási útvonalak mérlegelése". "Ehhez képest több mint egy évtizedes tétlenséget követően a legrosszabb pillanatban, titokban szabadultak meg a fűtőelemektől" – jegyezte meg. 

A politikus hozzátette: az LMP szerint a kormány súlyos felelőtlenséget követett el, "a sérült kazettákban lévő használt üzemanyag különösen veszélyes piszkos bombák potenciális alapanyaga, miközben Ukrajna keleti részén jelenleg háborús helyzet van".

Szél Bernadett tudatta: a helyzet tisztázása érdekében az LMP írásbeli kérdést nyújt be a szállítás körülményeinek és költségeinek nyilvánosságra hozataláért, továbbá szorgalmazza, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság vegye napirendre a történteket. 

Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója csütörtökön Pakson jelentette be, hogy Oroszországba szállították a paksi atomerőmű 2003-as üzemzavara során megsérült üzemanyag-kazettákat, a tokozott kazettákat vasúton szállították a nukleáris fűtőanyag feldolgozását végző majaki üzembe. A vezérigazgató közlése szerint a szállításra az elmúlt hetekben került sor, a hermetikusan lezárt tokok négy konténerben a tervnek megfelelően, biztonságosan megérkeztek a feldolgozó üzembe. Az útvonal és az időpont minősített adat – jegyezte meg, prezentációjából azonban kiderült, hogy a szállítás az ukrajnai konfliktussal nem érintett területen át történt. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sorra oltják az embereket a törlés ellenére

Sorra oltják az embereket a törlés ellenére

Körözést adtak ki Kenesei Zoltán ellen

Körözést adtak ki Kenesei Zoltán ellen

Ausztrália csatát nyert a Facebook ellen, a világ országai követnék a receptet

Ausztrália csatát nyert a Facebook ellen, a világ országai követnék a receptet